Victoria Cross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Victoria Cross
Turner VC f&b.JPG
Basisdata
Type: Kors
Land: Storbritannia
Innført: 29. januar 1858
Mottakere: Militært personell
Antall: 1361 tildelinger (2013)
Tekniske data
Festeanordning: Medaljebånd
Bredde: 36 mm
Høyde: 41 mm
Rangering

Victoria Cross (forkortet VC), på norsk kalt Victoriakorset, er en britisk krigsdekorasjon. Victoriakorset er den høyeste utmerkelsen for tapperhet som kan tildeles soldater i Storbritannia (tidligere også til soldater i Det britiske samveldet). Medaljen ble innstiftet 29. januar 1858 av dronning Victoria for å hedre soldater som hadde utvist stor tapperhet under Krimkrigen.

Medaljen er oppkalt etter dronning Victoria av Storbritannia og rangerer før alle andre medaljer og ordener i Storbritannia. Victoriakorset kunne, allerede fra innstiftelsen, tildeles alt militært personell uavhengig av rang, samt sivile personer under militær ledelse. Dette var svært uvanlig på den tiden og det britiske dekorasjonssystemet hadde lenge et skille mellom offiserer og underoffiserer/menige i dekorasjonssammenheng. Etter 1990 har flere land i Samveldet fått egne versjoner av utmerkelsen og dette inkluderer Victoriakorset for Australia (1991), Victoriakorset for Canada (1993) og Victoriakorset for New Zealand (1999). Man omtaler derfor det britiske Victoriakorset som «Imperial Victoria Cross» eller «British Victoria Cross».

Utforming[rediger | rediger kilde]

Etter at flere forslag til utforming var blitt presentert, ble det til slutt Lord Panmures forslag som ble vedtatt i mars 1856. Det britiske Krigsministeriet bestilte 106 Victoriakors fra firmaet Hancocks i London, og firmaet har produsert og produserer ennå alle offisielle Victoriakors.[1]

Victoriakorset er et bronsekors som er 41 mm høyt og 36 mm bredt. Korset bærer «The Crown of St. Edward» med en løve i overkant av kronen. I tillegg har medaljen inskripsjonen «For Valour». Originalt var teksten «For the Brave», men dette ble endret etter forslag fra dronning Victoria. Opphenget består av en "V" som er festet i en dekorert barre som igjen fester medaljen til båndet. Medaljen med oppheng veier ca. 27 gram.

Medaljebåndet er 38 mm bredt og skulle ifølge de opprinnlige statuttene være rødt for tildelinger til personell i den britiske hæren, mens det skulle være blått for tildelinger til personell tilhørende den britiske marinen. Dette ble endret i forbindelse med opprettelsen av Royal Air Force i 1918 og 22. mai 1920 ble det bestemt av Kong George V at alle mottakere skulle ha rødt bånd til sitt Victoriakors. Levende mottakere fra marinen ble også instruert om å bytte bånd på sine allerede mottatte medaljer. Selv om statuttene sa at båndet skulle være rødt er fargen på båndet vinrødt.

Medaljen får inngravert mottakerens navn, grad og avdeling på opphengets bakside. Dato for tildelingen blir i tillegg gravert i medaljens senter. Om en mottaker skulle bli tildelt medaljen flere ganger vil båndet bli påsatt en barre. Pr. 2013 er det kun tre mottakere som har fått Viktoriakorset to ganger.

Alle Victoriakors blir produsert av bronse som stammer fra to kanoner som ble tatt som krigsbytte av britene fra russerne under Krimkrigen. Det er det britiske forsvarsdepartementet som oppbevarer bronsen som skal benyttes i produksjonen.[2]

Utdeling[rediger | rediger kilde]

VC tildelt William Johnstone. Bildet viser det mørkeblå båndet som ble benyttet frem til 1918 ved tildelinger til personell i marinen.

Victoriakorset blir tildelt for:

Sitat ... most conspicuous bravery, or some daring or pre-eminent act of valour or self-sacrifice, or extreme devotion to duty in the presence of the enemy Sitat
"Military Honours and Awards", Defence Internet. UK Ministry of Defence. 30. januar 2007.

Victoriakorset deles normalt ut av den britiske monarken til mottakeren. Ved tildeling post mortem er det mottakerens nærmeste familie som mottar medaljen. Utdelingen finner vanligvis sted på Buckingham Palace i London. For mottakere som får Victoriakorset utenfor Storbritannia, er det ofte generalguvernøren i det aktuelle landet som står for tildelingen. Totalt har medaljen blitt tildelt 1 361 ganger (pr. april 2013).[3] Noel Godfrey Chavasse, Arthur Martin-Leake og Charles Upham er de eneste som har mottatt medaljen to ganger.

Mottakere får rett til å tilføye «VC» bak navnet sitt og mottar en økonomisk støtte hver måned fra det offentlige resten av livet.

Samlinger[rediger | rediger kilde]

Victoriakorset er en meget sjelden og høyt aktet medalje og oppnår derfor svært høy pris når de kommer for salg på det åpne markedet.

En auksjon med medaljegruppe tilhørende Alfred Shout oppnådde en pris på over 4 millioner norske kroner.[4] I 2012 ble et Victoriakors, det første tildelt en menig for innsats i første verdenskrig, solgt på auksjon for 276 000 britiske pund.[5] Dette tilsvarte 2 633 040 norske kroner.

Det er mange samlere av Victoriakorset, men Michael Ashcroft har den mest kjente samlingen av medaljen, som inneholder 152 Victoriakors (pr. juli 2008).[6] Dette er over en tiendedel av alle Victoriakors som noensinne er utdelt. Samlingen skal fra 2010 være på permanent utstilling ved Imperial War Museum i London, sammen med 50 Victoriakors og 29 George Cross som eies av museet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "Hancocks", hancocks-london.co.uk. 24. september 2011.
  2. ^ "Hancocks", hancocks-london.co.uk. 24. september 2011.
  3. ^ «VC for heroic Lance Corporal», British Army.
  4. ^ "Alfred Shout VC Auksjon", Victoriacross.org. 15. februar 2009.
  5. ^ «Victoria Cross fetches £276,000 at auction», BBC News, 19. juli 2012.
  6. ^ "World's largest VC collection to go on show", Telegraph (UK). 15. februar 2009.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Kevin Brazier: The Complete Victoria Cross. A Full Chronological Record of All Holders of Britain's Highest Award for Gallantry, Banrsley: Pen & Sword Military, 2010. ISBN 1848841507ISBN 978-1848841505