Walther von Brauchitsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walther von Brauchitsch
Bundesarchiv Bild 183-E00780, Walther von Brauchitsch.jpg
Født4. oktober 1881
Berlin
Død18. oktober 1948 (67 år)
Hamburg
naturlige årsaker
Far Bernhard von Brauchitsch
Utdannet ved Französisches Gymnasium Berlin
Beskjeftigelse Militærperson
Nasjonalitet Tyskland
Språk Tysk
Utmerkelser
7 oppføringer
Storbånd av Den oppadstigende sols orden, Jernkorsets ridderkors, Ridder av Johanniterorden, Fredriksorden, Finlands hvite roses orden, NSDAPs partimerke i gull, Mikael den tapres orden
TroskapNazi-Tyskland
VåpenartDen tyske hæren
Militær gradgeneralfeltmarskalk
StillingØverstkommanderende
Dømt forkrigsforbrytelse
Deltok iførste verdenskrig, andre verdenskrig
Signatur
Walther von Brauchitschs signatur

Walther von Brauchitsch (4. oktober 1881, Berlin18. oktober 1948, Hamburg) var øverstkommanderende for Wehrmacht i de tidlige årene av andre verdenskrig.

Til tross for de tidlige suksesser i operasjon Barbarossa sommeren og høsten 1941 oppsto det konflikter mellom Hitler og hans generaler. Uenigheten gjaldt først og fremst strategi med tanke på fordeling av stridskreftene mellom å gå direkte mot Moskva, og å gå lenger sør. Hitler presset gjennom en «kraftspredning», og mange hevder at resultatet var at tyskerne mislyktes i «Operasjon Typoon», som hadde til hensikt å ta Moskva rundt juletider 1941.

I konflikten som fulgte, var Brauchitsch en av flere høyere offiserer som ble presset ut. Hitler overtok selv personlig kommandoen.

I tillegg var Brauchitsch en motstander av den tyske hærens brutale fremferd på Østfronten. Av en krigsdomstol ble major Salah dømt til døden for å ha drept fem polske kvinner, og Brauchitsch forlangte dommen fullbyrdet. Hitler motsatte seg dette, og fikk personlig omgjort dommen til fengselsstraff. Brauchitsch innså hvilken undergravende virkning dette hadde på Wehrmacht-soldatenes moral, og nektet å skrive forordet til bildeboken Med Hitler i Polen.[1]

Brauchitsch døde i engelsk fangenskap i Hamburg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guido Knopp: Hitlers krigere (s. 108), forlaget Historie og kultur, Oslo 2008, ISBN 978-82-92870-06-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)