Walther von Brauchitsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Walther von Brauchitsch
Bundesarchiv Bild 183-E00780, Walther von Brauchitsch.jpg
Født4. oktober 1881
Berlin
Død18. oktober 1948 (67 år)
Hamburg
naturlige årsaker
Far Bernhard von Brauchitsch
Utdannet ved Französisches Gymnasium Berlin
Beskjeftigelse Militærperson
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser
7 oppføringer
Storbånd av Den oppadstigende sols orden, Jernkorsets ridderkors, Ridder av Johanniterorden, Fredriksorden, Finlands hvite roses orden, NSDAPs partimerke i gull, Mikael den tapres orden
TroskapNazi-Tyskland
VåpenartDen tyske hæren
Militær gradgeneralfeltmarskalk
StillingØverstkommanderende
Dømt forkrigsforbrytelse
Deltok iførste verdenskrig, andre verdenskrig

Walther von Brauchitsch (4. oktober 1881, Berlin18. oktober 1948, Hamburg) var øverstkommanderende for Wehrmacht i de tidlige årene av andre verdenskrig.

Til tross for de tidlige suksesser i operasjon Barbarossa sommeren og høsten 1941 oppsto det konflikter mellom Hitler og hans generaler. Uenigheten gjaldt først og fremst strategi med tanke på fordeling av stridskreftene mellom å gå direkte mot Moskva, og å gå lenger sør. Hitler presset gjennom en «kraftspredning», og mange hevder at resultatet var at tyskerne mislyktes i «Operasjon Typoon», som hadde til hensikt å ta Moskva rundt juletider 1941.

I konflikten som fulgte, var Brauchitsch en av flere høyere offiserer som ble presset ut. Hitler overtok selv personlig kommandoen.

I tillegg var Brauchitsch en motstander av den tyske hærens brutale fremferd på Østfronten. Av en krigsdomstol ble major Salah dømt til døden for å ha drept fem polske kvinner, og Brauchitsch forlangte dommen fullbyrdet. Hitler motsatte seg dette, og fikk personlig omgjort dommen til fengselsstraff. Brauchitsch innså hvilken undergravende virkning dette hadde på Wehrmacht-soldatenes moral, og nektet å skrive forordet til bildeboken Med Hitler i Polen.[1]

Brauchitsch døde i engelsk fangenskap i Hamburg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Guido Knopp: Hitlers krigere (s. 108), forlaget Historie og kultur, Oslo 2008, ISBN 978-82-92870-06-8

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)