Werner von Haeften

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Werner von Haeften
Født9. okt. 1908[1]Rediger på Wikidata
Berlin
Død21. juli 1944Rediger på Wikidata (35 år)
Tiergarten
(Henrettet ved arkebusering)
BeskjeftigelseJurist, militært personell, motstandskjemper, soldat Rediger på Wikidata
FarHans von Haeften
SøskenHans Bernd von Haeften
NasjonalitetNazi-Tyskland
GravlagtGamle Sankt Matteus kirkegård i Berlin
UtmerkelserJernkorset
Våpenskjold
Werner von Haeftens våpenskjold

Fra gårdsrommet i Bendlerblock. Plattformen og statuen er en del av minnesmerket etter henrettelsene

Werner Karl von Haeften (født 9. oktober 1908 i Berlin, død 21. juli 1944 samme sted) var en tysk jurist og offiser under andre verdenskrig som deltok i det mislykkede 20. juli-attentatet mot Hitler. Han ble arrestert senere på dagen og gjennomgikk en summarisk rettssak hvor han ble dømt til døden og skutt allerede om natten.

Han var sønn av en offiser i hæren og senere leder for det tyske riksarkivet (Reichsarchiv). Han var en yngre bror av Hans Bernd som var en del av Kreisau-kretsen og hengt etter 20. juli-attentatet.

Haeften studerte først juss i Berlin og arbeidet etter studiene i en bank i Hamburg fram til utbruddet av andre verdenskrig, da han gikk inn i Wehrmacht.

Etter en alvorlig skade på Østfronten ble han overført til reservehæren (Ersatzheer) som adjutant for Claus von Stauffenberg fra november 1943.

Han reiste sammen med Stauffenberg da denne plasserte bomben på Hitlers møterom 20. juli 1944, og hjalp Stauffenberg med å armere bomben. Sammen reiste de tilbake til Berlin, hvor de ble arrestert i Bendlerblock (hvor de hadde sine kontorer) og skutt samme natt, sammen med Stauffenberg, Friedrich Olbricht og Albrecht Ritter Mertz von Quirnheim.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Munzinger Personen, oppført som Werner Karl von Haeften, Munzinger IBA 00000005701, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]