Werner von Fritsch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Werner von Fritsch
Bundesarchiv Bild 183-R16862, Werner von Fritsch.jpg
Werner von Fritsch i 1932
Født4. august 1880[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Benrath[5]Rediger på Wikidata
Død22. september 1939[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (59 år)
PragaRediger på Wikidata
Gravlagt InvalidenfriedhofRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Soldat, militær, motstandskjemper, Generaloberst[5]Rediger på Wikidata
Parti Nationalsozialistische Deutsche ArbeiterparteiRediger på Wikidata
Nasjonalitet Det tyske keiserrike, Weimarrepublikken, Nazi-TysklandRediger på Wikidata
Utmerkelser Pour le Mérite, 3. klasse av Militærfortjenstkorset, 4. klasse av Den røde ørns orden, Ritter I. Klasse des Friedrichs-Ordens, NSDAPs partimerke i gullRediger på Wikidata
TroskapKeiserriket Tyskland Tyske keiserriket til 1918
Tyskland Weimarrepublikken til 1933
Tyskland Tyskland til 1939
VåpenartHær
Tjenestetid18891939
Militær gradGeneraloberst
Deltok iFørste verdenskrig, andre verdenskrig

Werner Freiherr von Fritsch (født 4. august 1880 i Benrath i Tyskland, død 22. september 1939 nær Warszawa i Polen) var en tysk general i Wehrmacht på 1930-tallet. Han ble utnevnt til generaloberst i 1936, men ble tvunget til å trekke seg fra denne stillingen etter at Himler og Göring hadde utsatt ham for en bakvaskelseskampanje. Han døde i kamp helt i starten av andre verdenskrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Fritsch trådte inn i hæren som attenåring og ble snart lagt merke til av sine overordnede. I 1901 ble han som 21-åring overført til Det prøyssiske krigsakademiet. Som førsteløytnant ble han i 1911 overført til generalstaben.

Han fikk stadig viktigere stillinger under første verdenskrig mellom 1914 og 1918, og var blant dem som fortsatte som offiser i Reichswehr etter krigen. I 1932 ble han utnevnt til generalløytnant.

Etter at nasjonalsosialistene kom til makten i 1933 ble Fritsch etter kort tid oppgitt og forarget over deres lovløshet og undertrykkelse av borgerrettighetene, men han kom ikke med noen offentlig kritikk. Han var dypt bekymret over muligheten for at Adolf Hitler ville utløse en krig mellom Tyskland og Sovjetunionen.

Øverstkommanderende for de tre hovedgreinene i Wehrmacht under det tyske nasjonalsosialistiske partiets rikspartidag 1936: Fra venstre riksmarskalk Hermann Göring, sjef for Luftwaffe, generaloberst Werner von Fritsch, sjef for den tyske hæren, og storadmiral Erich Raeder, sjef for Kriegsmarine

I 1934 ble Fritsch utnevnt til overkommandoen (OKH), og neste år ble han øverstkommanderende. Sammen med Werner von Blomberg var han en drivkraft bak den tyske gjenopprustning.

Fritsch var blant de offiserer som deltok på konferansen i november 1937 hvor Hitler la frem sine krigs- og ekspansjonsplaner for overkommandoen. Innholdet av talen er kjent fra referatet som ble utferdiget av Friedrich Hossbach. Fritsch var opprørt over planene; han mente å vite at Tysklands væpnede styrker ikke var rede for noe slikt. Da Blomberg i 1936 ble utnevnt til generalfeltmarskalk av Hitler, ble Fritsch utnevnt til den generaloberststillingen Blomberg hadde hatt.

Heinrich Himmler og Hermann Göring anklaget ham for homoseksuelle forbindelser, og dette munnet ut i Blomberg-Fritsch-affæren. Fritsch var aldri blitt kjent som noen damejeger; han hadde aldri giftet seg og foretrakk å konsentrere seg om sin militære karriere. En konsekvens av saken ble at Fritsch ble nødt til å trekke seg fra sin stilling den 4. februar 1938. Han ble etterfulgt av Walther von Brauchitsch, som han selv hadde foreslått.

Han ble senere frikjent av en æresrett av offiserer under ledelse av Hermann Göring og ble tilbakekalt rett før utbruddet av annen verdenskrig.

Den 22. september 1939 ble han drept i kamp nær Warszawa mens han personlig inspiserte troppene i fremste rekke. Det er blitt hevdet at han med vilje oppsøkte den livstruende situasjonen.

William Shirer hevder i sin bok Berlin Diary at selv om general Fritsch ble alvorlig såret, var han ikke såret dødelig. Han blødde ihjel fordi han nektet å la seg bære tilbake til de bakre linjer og få nødvendig hjelp av saniteten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ a b Proleksis Encyclopedia, oppført som Werner Fritsch, Proleksis enciklopedija ID 20553
  3. ^ a b Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, GND-ID 118703293, besøkt 31. mai 2020
  4. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 13825440x
  5. ^ a b Det tyske nasjonalbibliotekets katalog, GND-ID 118703293, besøkt 10. juni 2020