Walter Model

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Walter Model
Walter Model October 1944.jpg
Walter Model (1944)
Født24. januar 1891
Genthin[1]
Død21. april 1945
Ratingen
Gravlagt Kriegsgräberstätte Vossenack
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Jernkorsets ridderkors med ekeløv, sverd og diamanter
TroskapKeiserriket Tyskland Tyske keiserriket til 1918
Tyskland Weimarrepublikken til 1933
Tyskland Tyskland til 1945
VåpenartDen tyske hæren, Wehrmacht
Tjenestetid19101945
Militær gradGeneralfeltmarskalk
EnhetKaiserliche Armee Kaiserliche Armee
Reichswehr Reichswehr
Wehrmacht Heer Wehrmacht Heer
KommandoerGeneralstabssjef
Armégruppe B
Deltok iFørste verdenskrig
Andre verdenskrig
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Walter Models signatur

Otto Moritz Walter Model (født 24. januar 1891 i Genthin, Sachsen-Anhalt, død 21. april 1945 i Duisburg) var tysk general og senere feltmarskalk under andre verdenskrig.

Model var en av Hitlers mest trofaste og lojale offiserer, og var betegnende nok den første som sendte Hitler en lojalitetserklæring i et telegram umiddelbart etter 20. juli-attentatet før situasjonen var avklart for ham. Han ble kalt for «Hitlers brannmann» på grunn av sin evne til å ordne opp etter Hitlers mer eller mindre vellykkede militære ordrer. Det sier litt om hans posisjon hos Hitler at han var en av få offiserene som kunne motsi ham uten å få sparken.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Model brente alle sine papirer mot slutten av andre verdenskrig, og dette gjør at relativt lite er kjent om hans tidlige år. Men han var sønn av musikklærer og hørte til den lavere middelklassen uten noen militær bakgrunn i familien.

Han gjennomgikk grunnskole og videregående skole i Naumburg, hvor han for øvrig gikk sammen med den senere kollegae Hans-Valentin Hube. Model begynte som fahnenjunker på en offisersskole for hæren (Kriegsschule) i Neisse i 1908 etter å ha meldt seg til tjeneste i det 52. infanteriregiment Alvensleben i Cottbus. Han gjorde seg ikke særlig bemerket på krigsskolen. Den 22. august 1910 ble han utnevnt til løytnant (leutnant) i I bataljon i Krossen. Han hadde få venner blant de andre offiserene og ble snart kjent for sine høye ambisjoner, sitt pågangsmot og sine åpenhjertighet, egenskaper som skulle følge ham i hele hans karriere.

Første verdenskrig og mellomkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Under første verdenskrig tjenestegjorde Model som offiser i infanteriet og fikk Jernkorset av første klasse i 1915. Ved krigens slutt hadde han avansert til Hauptmann og var blant de 4 000 offiserene som fikk bli i Reichswehr. Han avanserte raskt i systemet, særlig etter den nasjonalsosialistiske maktovertakelsen i 1933.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Model (t.v.), sammen med Rundstedt og Krebs under forberedelsene til Ardenneroffensiven

Da andre verdenskrig brøt ut med Felttoget i Polen i 1939 og senere kampen om Frankrike i 1940 var Model generalmajor og stabsoffiser som sjef for 16. armés generalstab. Senere fikk han kommando under generaloberst Heinz Guderian i Panzerkorpset og deltok her under Operasjon Barbarossa, felttoget mot Sovjetunionen 19411944 til slutt med grad som general.

Som sjef for XXXXI Panzer Corps var Model i front for å rykke inn i Moskva, og erobret viktige brohoder. Til slutt var han bare 20 km fra byen før Den røde armé fikk presset ham bakover.

I januar 1942 ble Model utnevnt til sjef for den 9. armé, og fikk rett etter Jernkorsets ridderkors med ekeløv. Under slagene ved Rzjev knuste Models' styrker store deler av Den røde armé og holdt området til 1943 da Hitler beordret dem ut. For dette ble han igjen dekorert med Jernkorset, denne gang med Jernkorsets ridderkors med ekeløv og sverd.

I 1943 ble Model utnevnt til sjef for den sørlige armégruppen og ledet de tyske styrkene under Slaget om Kursk. Model var motstander av operasjonen og særlig til Hitlers forbud mot taktiske tilbaketrekninger. Hitler ga ham til slutt tillatelse til å bryte ut, og han greide dette ved Oryol.

I januar 1944 ble Model sjef for det nordlige frontavsnittet på Østfronten. I mars ble han utnevnt til generalfeltmarskalk. Han ledet kampene ved Narva for å hindre at Den røde armé skulle bryte igjennom til Østersjøen. Han ble for dette den 17. august 1944 tildelt en enda høyere klasse av Jernkorset, nemlig Jernkorsets ridderkors med ekeløv, sverd og briljanter.

I midten av august ble Model overført til Vestfronten som sjef for Armegruppe B. Da generalfeltmarskalk Gerd von Rundstedt vendte tilbake som sjef for Vestfonten i september, fortsatte Model som sjef for Armegruppe B, en stilling han hadde fram til sin død 21. april 1945. Her forsinket han de alliertes fremrykking, særlig ved Siegfriedlinjen og sørget for at Operasjon Market Garden ble en fiasko.

Selvmord[rediger | rediger kilde]

Ut fra en forestilling om at en feltmarskalk ikke kan overgi seg, oppløste Model avdelingen og skjøt seg selv i hodet i et skogsområde ikke langt fra Duisburg 21. april 1945, like før han skulle bli fanget av de allierte styrkene etter nederlaget i Ruhrkessel.

Han er begravet på en krigskirkegård ved den lille byen Vossenack i Nordrhein-Westfalen, ca. 120 km fra hvor han døde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Модель Вальтер, 28. sep. 2015

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]