Midtvesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Midtvesten er markert med rødt.
Maisåker nær Royal, Illinois. Mye av Midtvesten er helt flat, og det er derfor gode forhold for jordbruk til dyrking av mais, soyabønner og hvete i tillegg til grisehold.
Theodore Roosevelt National Park, Nord-Dakota.

Midtvesten (Midwest) er en region i USA. Navnets betydning er til dels foreldet, da det viser til det midtre vestlige området (Middle West) av USA før Louisianakjøpet i 1803. Nå utgjør denne regionen hverken det midtre eller vestre området av USA. Området er et av verdens rikeste jordbruksstrøk med produksjon av mais, soyabønner, hvete og svinekjøtt. Chicago er den største byen i Midtvesten, fulgt av Detroit. Størstedelen av norsk utvandring til USA på siste halvdel av 1800-tallet var til Midtvesten.

Området kalles også the heartland, «hjertelandet», i likhet med homeland security en bastion i globaliseringens tidsalder. Men frem til 1911 bestod storparten av amerikansk eksport av jordbruksvarer, så Midtvestens bønder var opptatt av sitt store marked utenlands.[1] «Hjertelandet» omfatter Midtvestens landlige strøk som nasjonens symbolske hjerte.

Midtvesten defineres av Folketellingsbyrået som disse 12 delstatene:[2]

En seismisk sone kalt New Madrid strekker seg over 8 stater i Midtvesten, og fremkaller rundt 200 mindre jordskjelv årlig. I årsskiftet 1811/12 var det flere store jordskjelv med episenter i Missouri og styrke opp til 7,7.[3] Skjelvet 7. februar 1812 snudde Mississippi-elvens løp så den rant nordover i flere timer. Rystelsene skapte Reelfoot Lake, druknet innbyggerne i en indianerlandsby og raserte enorme områder i urskogen. Pramdragere på elven klarte seg og fortalte hva som var hendt.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]