Hopp til innhold

Krysslagt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Krysslagt er en betegnelse i heraldikken på to eller flere figurer som er lagt på skrå over hverandre. Også betegnelsen korslagt er brukt i våpenbeskrivelser (blasoneringer).

Søyle og krysslagt sverd og nøkkel i Drammens gamle byvåpen

Det er krysslagte figurer i våpenskjold allerede fra middelalderen, dette forekommer i alle land med europeisk heraldikk og både i offentlige våpen (bl.a. riksvåpen, kommunevåpen) og i private våpen (bl.a. slektsvåpen og korporasjoners våpen).

Bruken av krysslagte figurer er omdiskutert, fordi figurene smelter inn i hverandre når de gjengis som rene fargeflater i heraldisk stil og ses på avstand.

I nyere norske kommunevåpen er krysslagte figurer tatt i bruk når våpenmotivet er dannet ut fra våpen fra middelalderen, så som i Hordalands og Sør-Trøndelags fylkesvåpen. Begge disse har to økser med krysslagte håndtak samt andre figurer.

I norske slektsvåpen forekommer mange krysslagte figurer, bl.a. to fisker (Astrup), to vinstokker (Aubert), håndverkerredskaper (Berner), to trestammer (Bull), to sverd (Holmsen og Keilhau), sverd og pil (Wergeland), to piler (Smith-Petersen) og to knokler under et dødningehode (Heiberg og Saxe).

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Andre land

Autoritetsdata