Hopp til innhold

Varanfamilien

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Varanfamilien
Steppevaran (Varanus exanthematicus)
Nomenklatur
Varanidae
Hardwicke & Gray, 1827
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenSkjellkrypdyr
Økologi
Antall arter: 74
Habitat: terrestrisk, noen delvis akvatiske
Utbredelse: Afrika, Asia, Australia
Inndelt i

Varanfamilien er en gruppe skjellkrypdyr, som omfatter varaner, øreløs varan og noen utdødde arter. Levevis og kroppsbygning er beskrevet i artiklene om delgruppene.

Følgende kladogram bygger på en morfologisk studie av nålevende og utdødde arter publisert av Jack L. Conrad i 2008. Utdødde taxa er merket med et kors (†). Den øreløse varanen (Lanthanotus) har hatt en usikker posisjon, og regnes ofte til en egen familie, Lanthanotidae.

Varaniformes 
 ├─«Saniwa» feistii †
 ├─Necrosaurus cayluxi †
 ├─Proplatynotia †
 ├─Saniwides †
 └─┐
  ├─Telmasaurus grangeri †
  └─varanfamilien (Varanidae)
   ├─Lanthanotinae
   │ ├─øreløs varan
   │ └─┐         
   │  ├─Cherminotus †
   │  └─Aiolosaurus †
   └─Varaninae
     ├─Saniwa ensidens †       
     └─varaner (Varanus)

De eldste fossile medlemmene av Varaniformes er funnet i lag fra kritt i Mongolia. Funnene omfatter Proplatynotia, Saniwides, Telmasaurus grangeri, Cherminotus og Aiolosaurus. I paleocen og eocen hadde slekten Saniwa flere arter, og var utbredt både i Europa og Nord-Amerika. Det ser ut til at denne slekten overlevde til oligocen i Nord-Amerika.

«Saniwa» feistii fra Messelgruven (Tyskland, eocen) hører antakelig ikke til varanfamilien, men er en nær slektning. Necrosaurus cayluxi fra eocen i Europa regnes ofte til en egen familie Necrosauridae. Ifølge Conrad hører denne arten til Varaniformes, mens «Necrosaurus» eucarinatus er nærmere i slekt med giftøglene.

Iberovaranus catalaunicus levde i Spania, Portugal og Tyskland i miocen. I samme epoke opptrer slekten Varanus for første gang, og det er gjort funn i Øst-Afrika, Sentral-Asia og Europa. Den siste europeiske varanen var Varanus marathonensis som dødde ut da klimaet ble kaldere i pliocen. Noen utdødde arter ble svært store, som Varanus sivalensis (India, pliocen), og Varanus priscus (Australia, pleistocen).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]