Hopp til innhold

Øreløs varan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øreløs varan
Nomenklatur
Lanthanotus borneensis
Steindachner, 1877
Populærnavn
øreløs varan
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseKrypdyr
OrdenSkjellkrypdyr
FamilieVaranfamilien
Økologi
Habitat: ukjent
Utbredelse: nordlige Borneo

Øreløs varan er en eiendommelig øgle, som bare finnes nord på øya Borneo i Sørøst-Asia.

Bare omtrent 100 eksemplarer av arten er noensinne blitt fanget. De eneste sikre funnene er fra den malaysiske delstaten Sarawak, men det er også ubekreftede rapporter fra Kalimantan, den indonesiske delen av Borneo. Den minner om både giftøgler og varaner, men har også likhetstrekk med slangene.

Den er middels stor, 42–55 cm total lengde, og har ganske korte bein, med fem tær og lange klør. De fleste skjellene er små, men ryggen har seks langsgående rekker med store skjell, og halen har to slike rekker. Neseborene sitter høyt opp på snuten. Den har en gripehale, som ikke kan kastes av.

Trekk som minner om varaner er ni nakkevirvler, to «horn» på hemipenisen, og en lang, todelt tunge. Likhetstrekk med slanger at skallen er mer solid enn hos varanene, og at hele huden skiftes på en gang. Andre likheter med slanger er at underkjeven har et ekstra ledd, og at den ytre øreåpningen mangler. Det nedre øyelokket har et gjennomsiktig felt.

Øreløse varaner i fangenskap er trege dyr, som ligger det meste av tiden i vann. En vet nesten ingen ting om hvordan de lever i naturen. Noen mener at de er akvatiske, mens andre tror at de er gravende. Det er mest sannsynlig at begge deler stemmer. De kan kveile seg rundt greiner med kroppen og gripehalen, så det kan tenkes at de også klatrer i trær. Det er helt ukjent hva de eter. I 1976 ble det funnet et hunn med seks store egg, så de er antakelig eggleggende, men det kan også tenkes at eggene ikke tilhørte denne hunnen. En har trodd at arten er svært sjelden, men i 1963 dukket det opp mange eksemplarer etter en flom. Dette tyder på at de vanligvis gjemmer seg i ganger under jorden, men at vannet tvang dem fram i dagen.

Systematikk

[rediger | rediger kilde]

Arten er så spesiell at den har sin egen slekt og ble tidligere plassert alene i sin egen familien: Lanthanotidae. De eneste fossilene som ligner på øreløs varan er fra sen kritt i Gobiørkenen. Her har en funnet artene Cherminotus longifrons og Aiolosaurus oriens. Arten Ovoo gurval ble beskrevet fra samme sted i 2008, og kan også være en slektning. Lanthanotus, Cherminotus og Aiolosaurus regnes nå til underfamilien Lanthanotinae i en utvidet familie Varanidae, der de egentlige varanene (Varanus) plasseres i underfamilien Varaninae.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]