V for vendetta (tegneserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

V for Vendetta er en tegneserieroman skrevet av Alan Moore og tegnet av David Lloyd. Serien ble først publisert som føljetong i det britiske heftet Warrior fra 1982 frem til heftet ble nedlagt i 1985. V for Vendetta var på det tidspunktet ikke fullført, og det var ikke før DC Comics i 1988-1989 publiserte serien som en 10 delers miniserie at Moore og Lloyd fikk mulighet til å fullføre.

Handlingen i serien er lagt til London i en nær fremtid da fascister har overtatt makten i England etter en atomkrig. Seriens hovedperson er en anarkist som bærer en Guy Fawkes-inspirert maske og går under kodenavnet "V". Et hovedtema i serien er enkeltindividets rolle og den frie tankes muligheter i et totalitært samfunn. I så måte minner serien mye om George Orwells roman 1984. Moore og Lloyd har også hentet inspirasjon fra mer populærkulturelle kilder, som Dr. Phibes-filmene, tv-serien The Prisoner og superhelttegneserier.

Seinere har det blitt laget film av denne, også med navnet V for Vendetta (film)

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I løpet av Guy Fawkes Night i London i 1997 oppfordrer en økonomisk desperat 16-åring, Evey Hammond, til seksuelle møter med menn. Men disse mennene er faktisk medlemmer av et statlig hemmelig politi, kalt «The Finger». Men når Finger-menn planlegger å voldta og drepe henne, kommer plutselig V, en anarkist som går med maske. V detonerer eksplosiver ved Palace of Westminster før han bringer Evey til hans underjordiske hule, kalt «Shadow Gallery» hvor Evey forteller V sin livshistorie. Dette avslører hennes egen fortid, og Englands nyere historie.

Under en konflikt om Polen på slutten av 1980-tallet gikk Sovjetunionen og USA, under presidentskapet til Ted Kennedy, inn i en global atomkrig som gjorde det kontinentale Europa og Afrika fullstendig ubeboelige. Selv om Storbritannia ikke selv ble bombet, sto de overfor enorme miljø-ødeleggelser og hungersnød på grunn av atomvinteren. Etter en periode med lovløshet hvor moren til Evey døde, overtok de gjenværende politiske partiene og fascistiske gruppene England og grunnla en ny totalitær regjering - kalt Norsefire. Eveys far, en tidligere sosialist, ble raskt arrestert av dette nye regimet.

I mellomtiden begynner Eric Finch, en etterforsker med ansvar for en politi-styrke kalt «The Nose» å etterforske V sine terror-aktiviteter. Finch kommuniserer ofte med de øverste myndighetene, kjent som «The Head» og disse personene inkluderer Derek Almond, som overvåker The Finger, og Adam Susan, den tilbaketrukne lederen av Norsefire, som overvåker regjeringens Skjebne-datasystem. Finch sin etterforskning blir vanskeligere når V kidnapper Lewis Prothero, en propaganda-kringkastende radio-personlighet. V driver ham inn i et mentalt sammenbrudd ved å tvinge ham til å gjenoppleve handlingene sine som sjef for en leir i nærheten av Larkhill. Evey går med på å hjelpe V med hans neste attentat ved å forkle seg som en prostituert, for å infiltrere hjemmet til biskop Anthony Lilliman - en pedofil prest. V tvinger deretter presten til å begå selvmord ved å spise en forgiftet nattverdsoblat. Han forbereder seg på å myrde Dr. Delia Surridge, en medisinsk forsker som tidligere hadde en romanse med Finch.

Finch oppdager plutselig sammenhengen mellom alle Vs mål: alle sammen arbeidet tidligere ved Larkhill. Den natten dreper V både Almond og Surridge. Surridge legger igjen en Mal:Dagbok som avslører at V - en tidligere innsatt og offer for Surridges grusomme medisinske eksperimenter ved larkhill - ødela og flyktet fra leiren. Nå forsøker V å eliminere leirens tidligere offiserer. Finch rapporterer alle disse funnene til Adam Susan. Men Finch mistenker også at denne vendettaen egentlig kan være et dekke for V, som kanskje planlegger et enda større terrorangrep. Fire måneder senere bryter V seg inn i Jordan Tower, hjemmet til Norsefires propaganda-avdeling, kalt «The Mouth» ledet av Roger Dascombe – for å kringkaste en tale som oppfordrer innbyggerne til å motstå regjeringen. V slipper unna ved hjelp av en forseggjort avledningsmanøvrer som også resulterer i Dascombes død.

Finch blir snart introdusert for Peter Creedy, ny sjef for The Finger. Han provoserer Finch til å slå ham, og dermed ta en tvungen permisjon. Evey hadde søkt ly i huset til en mann som het Gordon, og hadde et romantisk forhold til ham. Han utnyttet henne til slutt. Evey og Gordon krysser uvitende stier med Rose Almond, enken til den nylig drepte Derek Almond. Etter Dereks død hadde Rose motvillig innledet et forhold til Dascombe. Med begge elskerne hennes drept, blir hun tvunget til å utføre demoraliserende burlesk arbeid - noe som øker hennes hat mot regjeringen. Når en skotsk gangster ved navn Ally Harper myrder Gordon, avbryter en hevngjerrig Evey et møte mellom Harper og Creedy - hvor sistnevnte forsøker å kjøpe støtten fra Harpers kjeltringer, som forberedelser til et statskupp. Evey forsøkver å skyte Harper, men blir plutselig bortført og deretter fengslet. Evey blir utsatt for avhør under tortur, men hun oppdager et gammelt brev gjemt i fengselscellen hennes etter en annen innsatt ved navn Valerie Page - en skuespillerinne som ble fengslet og henrettet for å være lesbisk.

Eveys avhørsleder gir henne til slutt valget mellom samarbeid eller døden. Men inspirert av Valerie, nekter Evey å samarbeide, og forventer derfor å bli henrettet. Men hun får i stedet beskjed om at hun skal slippes fri. Forbløffet får Evey vite at hennes antatte fengsling bare var en bløff konstruert av V slik at hun kunne oppleve en prøvelse som ligner den som tidligere formet ham ved Larkhill. Han avslører at Valerie var en Larkhill-fange som døde i cellen ved siden av hans, og at brevet var ekte. Evey tilgir V, som har hacket seg inn i regjeringens Fate-datasystem og begynt å manipulere Adam Susan følelsesmessig med tankespill. Følgelig begynner Susan, som har dannet en bisarr romantisk tilknytning til datamaskinen, å slite med galskap.

Den påfølgende 5. november (i 1998) sprenger V både Telecom Tower og Jordan Tower, og dreper lederen for «The Ear» Brian Etheridge. Dermed har V effektivt klart å stenge tre offentlige etater: øyet, øret og munnen. Creedys menn og Harpers kriminelle gjenger bruker vold for å undertrykke den påfølgende bølgen av revolusjonær iver fra resten av innbyggerne. V bemerker til Evey at han fremdeles ikke har oppnådd hans egentlige formål, nemlig et funksjonelt anarkistisk samfunn. Finch har lenge vært fraværende. Men hans unge assistent, Dominic Stone, innser en dag at V har påvirket Skjebne-datamaskinen hele tiden, noe som forklarer hvordan V hele tiden klarte å forutse hvordan myndighetene kom til å reagere på hans aksjoner. I mellomtiden har Finch reist til det forlatte stedet Larkhill. Han tar en dose LSD for å fremkalle minner fra hans egen fortid, og for å sette seg i rollen som en innsatt ved Larkhill og gi ham en mer intuitiv forståelse av Vs opplevelser.

Når han vender tilbake til London, gjetter Finch plutselig hvor gjemmestedet til V befinner seg. Når Finch overrasker V havner de i et slagsmål. Finch skyter V, og V sårer ham med en kniv. V påstår at han ikke kan drepes, fordi han bare er en idé og at alle ideer er skuddsikre. Men V er i virkeligheten dødelig skadd, og vender tilbake til Shadow Gallery. Han dør kort tid senere i Eveys armer. Evey vurderer å avsløre V, men bestemmer seg for å la være. Hun innser at V ikke var en identitet, men et symbol på noe større. Evey tar deretter på seg Vs identitet, og tar på seg en av hans andre kostymer. Finch oppdager den store mengden blod etter V og forstår at han har såret V dødelig. Finch dukker deretter opp fra t-banen, og proklamerer at V er død.