Telecom Tower

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 51°31′17″N 0°08′20″V

Telecom Tower
BT Tower-1.jpg
Historiske fakta
EierBritish Telecom
ArkitektEric Bedford
Posisjon

Telecom Tower
51°31′17″N 0°8′20″W

Telecom Tower, eller BT Tower, i London, tidligere Post Office Tower eller London Telecom Tower, er en høy sylindrisk bygning i bydelen Camden. Selve bygningen er 175 m høy med en antenneseksjon som gir hele bygget en total høyde på 188 m, og var i mange år Londons høyeste bygning.

Tårnet ble reist i åra 1963 til 1966 for det britiske postverket (General Post Office) på ei tomt som tidligere rommet BBCs nasjonale distribusjonssenter. Tårnet var en del av et nasjonalt nett for mikrobølgelink. Det hadde en underjordisk bunker som sivilt nøkkelpersonell raskt kunne evakuere til i tilfelle krig. Det var videre passasje til Victorialinjen, som kunne tjene som en underjordisk forbindelse mellom de viktigste sivile installasjonene i sentrale London.

Foruten kontorer og tekniske installasjoner hadde tårnet utsiktsgallerier og den roterende restauranten «Top of the Tower» i 35. etasje, og var åpen for publikum. Omkring en million mennesker rakk å besøke tårnet før en bombe eksploderte på restaurantens herretoalett 31. oktober 1971. Den anarkistiske gruppa Angry Brigade tok på seg ansvaret for bomben. Året etter ble tårnet stengt for besøkende. I 1991 ble BT Tower overgått av Canary Wharf Tower i høyde.

Like til midten av 1990-tallet var Telecom Tower en offisiell hemmelighet, og eksisterte ikke på britiske kart. I 2003 ble Telecom Tower klassifisert som verneverdig; det betyr at fasaden ikke kan endres og at antennene - mange av dem er ikke lenger i bruk - ikke kan fjernes.

Se også[rediger | rediger kilde]