Hopp til innhold

Burlesk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Burlesk var opprinnelig en type komiske satyrspill, men betegner i dag ofte en revyforestilling med karikert, showpreget stripping.Bildet viser burleskartisten Miss Indio Blue fra den amerikanske burleskfestivalen Miss Exotic World Pageant i 2006.

Burlesk er opprinnelig en betegnelse på en grovkornet komedie, ofte et såkalt satyrspill. Burlesk kan også brukes om andre kulturuttrykk som karikerer og imiterer noe på en latterlig og avslørende måte, særlig innen litteratur og musikk og gjerne i form av komiske opptrinn. Showene var en kombinasjon av satire, performance-kunst og voksenunderholdning. I dag brukes ordet mest som adjektivnorsk med betydningene «overdrevent komisk», «løssluppen» eller «fantastisk». Ordet burlesque betyr egentlig opp-ned, og sjangeren handler ofte om å snu sosiale normer på hodet.

Burlesk eller burlesque er også navnet på en seksuelt utfordrende revysjanger i USA. Slike burlesker oppstod rundt 1850-årene som et grovere motstykke til de tradisjonelle vaudeville og varieté-showene. Burleskene fortsatte inn på 1900-tallet og slo igjennom tidlig på dette århundret. Det hadde stjerner som Josephine Baker og Mae West. Den mest kjente moderne burleskdanseren er Dita Von Teese, som har vært ansvarlig for påkostede forestillinger, hvor hun for eksempel danser i et stort martiniglass. Burlesken har seinere utviklet seg til blant annet striptease og grovere stand-up-komikk. Til forskjell fra striptease blir burleskdans preget av mye moro og referanser til gammel vaudeville. Burleskdansere er ikke fullstendig nakne, men tildekker brystvorter samt underliv. Genren er imidlertid sterkt seksualisert. Sjangeren har imidlertid opplevd en oppblomstring fra midten av 1990-årene.

I sin moderne form er burlesk en kombinasjon av show, dans og striptease. Betegnelsen er da ofte Neo-Burlesque (»nyburlesk»).

Selve ordet burlesk kommer via det franske burlesque og italienske burlesco fra det italienske ordet burla som betyr «spøk».

Burlesque og vaudeville ble de viktigste musikkteatersjangrene på 1800-tallet. De er en blanding av farse og opera. Fenomenet oppsto hovedsakelig i New York, hvor mange stilarter ble utprøvd før de eventuelt ble spredt utover USA og videre til Europa. De sentrale byene i Europa var Wien, Paris og London, da kanskje London peker seg ekstra ut mot slutten av 1800-tallet med west-end. Dansen er en sentral del, særlig i burlesquen. Ment for å underholde med latter.

Burlesquen og kabareten hadde et tvilsomt rykte, da det ikke var skolerte sangere eller dansere, men prostituerte som ble forøkt forvandlet på scenen. Kabareten hadde egne klubber hvor alkoholserveringen var med for å få det til å gå rundt, men da forbudstiden i USA kom, ble den flyttet til nattklubbene. Burlesquen var tidligere enkel underholding for de lavere klassene, men etter hvert turnerte de over hele USA med parodier på operaer, hadde overdådige sceneshow, halvnakne damer som spilte begge kjønn. Vaudevillen var amerikansk med allsang, sketsjer, rene konsertopptrinn og komiske innslag. Denne sjangeren markerer starten på masseunderholdningen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]