DC Comics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DC Comics
DC Comics logo.svg
Offisielt navnDC Comics, Inc.
Org.formCorporation
BransjeForlagsvirksomhet, tegneserieindustri
Etablert1977[1]
Forgjenger(e)National Periodical Publications, Inc.[2][3]
Eier(e) Warner Bros. Discovery, Warner Bros.Rediger på Wikidata
Morselskap DC EntertainmentRediger på Wikidata
Datterselskap
16 oppføringer
Minx, WildStorm, Elseworlds, Vertigo, All Star DC Comics, Black Label, DC Focus, DC Ink, Paradox Press, Piranha Press, CMX, DC Zoom, Helix, Impact Comics, Tangent Comics, Zuda ComicsRediger på Wikidata
Hovedkontor Burbank (2015–), Manhattan (–2015)Rediger på Wikidata
LandUSA
Grunnlegger(e)Malcolm Wheeler-Nicholson
Nettsted Offisielt nettsted (en)

DC Comics er et amerikansk forlag som gir ut tegneserier. Forlaget har siden begynnelsen av 1990-årene vært et datterselskap av Warner Bros.

Sammen med Marvel Comics har DC Comics tilsammen 80% av det totale tegneseriemarkedet i USA. Størstedelen av tegneseriene forlaget gir ut foregår i et univers befolket med superhelter og superskurker. Her er superheltene Superman, Batman, Green Lantern, The Flash og Wonder Woman noen av de mest kjente.

DC Comics gir også ut tegneserier i en mengde andre genrer og har vist en vilje og evne til å eksperimentere både med hensyn til innhold og formater. De har vært en pådriver for utviklingen av tegneserier for voksne, blant annet med opptrykk av Vertigo, Paradox og Piranha.

Begynnelsen (1934–1955)[rediger | rediger kilde]

Forlaget ble grunnlagt i 1934 av Malcolm Wheeler-Nicholson, som var tidligere militær og journalist. Navnet DC Comics kommer fra et av forlagets eldste og mest populære tegneserier, Detective Comics (som fremdeles blir utgitt av forlaget).

De første utgivelsene[rediger | rediger kilde]

I 1934 grunnla Malcolm Wheeler-Nicholson forlaget National Allied Publications som i 1935 ga ut sitt første magasin; Fun: The Big Comic Magazine nr. 1 (feb. 1935) (senere kjent som New Fun og More Fun). I nr. 6 av dette magasinet debuterte Jerry Siegel og Joe Shuster som tegneserietegnere. Med historiene om Doctor Occult. Dette var de to som senere skulle bli skaperne av den mer kjente Superman.

I desember samme år ga Malcolm Wheeler-Nicholson ut forlagets andre serie: New Comics. Dette var serien som med tiden skulle bli til Adventure Comics. En tegneserie som kom ut helt frem til 1983 ( nr. 503 ) og er dermed en av de lengslevende tegneseriene som noen sinne har vært utgitt.

Detective Comics og Action Comics[rediger | rediger kilde]

Den tredje serien Malcolm Wheeler-Nicholson kom første gang ut i desember 1936 og heter Detective Comics, og blir utgitt den dag i dag. Selv om det ble utgitt på slutten av 1936 er det første bladet datert mars 1937. Det var i Detective Comics nr. 27 (mai 1939) at Batman hadde sin debut som tegneseriehelt.

Serier som ble lansert i perioden 1934–1955:

  • Fun: The Big Comic Magazine (feb. 1935)
  • New Comics (des. 1935 – 1983)
  • Detective Comics (des. 1936 – utgis fremdeles)
  • Action Comics (juni 1938 – utgis fremdeles)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ comicyears.com, besøkt 2. mars 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ M. Keith Booker, red. (2014) (på en), Comics Through Time: A History of Icons, Idols, and Ideas, Greenwood Publishing Group, fra Wikidata 
  3. ^ https://www.encyclopedia.com/books/politics-and-business-magazines/dc-comics-inc; besøksdato: 18. februar 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Comiclogo.pngDenne tegneserierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.