DC Comics

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
DC Comics
DC Comics logo.svg
Org.formCorporation
BransjeForlagsvirksomhet
Etablert1977[1]
Forgjenger(e)National Periodical Publications, Inc.[2][3]
Eier(e) Warner Bros. Discovery, Warner Bros.Rediger på Wikidata
MorselskapDC Entertainment
Datterselskap
9 oppføringer
Minx, WildStorm, Elseworlds, Vertigo, All Star DC Comics, Black Label, DC Focus, DC Ink, Paradox PressRediger på Wikidata
Hovedkontor Burbank (2015–), Manhattan (–2015)Rediger på Wikidata
LandUSA
Grunnlegger(e)Malcolm Wheeler-Nicholson
Nettsted Offisielt nettsted (en)

DC Comics er et amerikansk forlag som gir ut tegneserier. Forlaget har siden begynnelsen av 1990-årene vært et datterselskap av Time Warner.

Sammen med Marvel Comics har DC Comics tilsammen 80% av det totale tegneseriemarkedet i USA. Størstedelen av tegneseriene forlaget gir ut foregår i et univers befolket med superhelter og superskurker. Her er superheltene Superman, Batman, Green Lantern, The Flash og Wonder Woman noen av de mest kjente.

DC Comics gir også ut tegneserier i en mengde andre genrer og har vist en vilje og evne til å eksperimentere både med hensyn til innhold og formater. De har vært en pådriver for utviklingen av tegneserier for voksne, blant annet med opptrykk av Vertigo, Paradox og Piranha.

Begynnelsen (1934–1955)[rediger | rediger kilde]

Forlaget ble grunnlagt i 1934 av Malcolm Wheeler-Nicholson, som var tidligere militær og journalist. Navnet DC Comics kommer fra et av forlagets eldste og mest populære tegneserier, Detective Comics (som fremdeles blir utgitt av forlaget).

De første utgivelsene[rediger | rediger kilde]

I 1934 grunnla Malcolm Wheeler-Nicholson forlaget National Allied Publications som i 1935 ga ut sitt første magasin; Fun: The Big Comic Magazine nr. 1 (feb. 1935) (senere kjent som New Fun og More Fun). I nr. 6 av dette magasinet debuterte Jerry Siegel og Joe Shuster som tegneserietegnere. Med historiene om Doctor Occult. Dette var de to som senere skulle bli skaperne av den mer kjente Superman.

I desember samme år ga Malcolm Wheeler-Nicholson ut forlagets andre serie: New Comics. Dette var serien som med tiden skulle bli til Adventure Comics. En tegneserie som kom ut helt frem til 1983 ( nr. 503 ) og er dermed en av de lengslevende tegneseriene som noen sinne har vært utgitt.

Detective Comics og Action Comics[rediger | rediger kilde]

Den tredje serien Malcolm Wheeler-Nicholson kom første gang ut i desember 1936 og heter Detective Comics , og blir utgitt den dag i dag. Selv om det ble utgitt på slutten av 1936 er det første bladet datert mars 1937. Det var i Detective Comics nr. 27 (mai 1939) at Batman hadde sin debut som tegneseriehelt.

Serier som ble lansert i perioden 1934–1955:

  • Fun: The Big Comic Magazine (feb. 1935)
  • New Comics (des. 1935 – 1983)
  • Detective Comics (des. 1936 – utgis fremdeles)
  • Action Comics (juni 1938 – utgis fremdeles)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ comicyears.com, besøkt 2. mars 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ M. Keith Booker, red. (2014) (på en), Comics Through Time: A History of Icons, Idols, and Ideas, Greenwood Publishing Group, fra Wikidata 
  3. ^ https://www.encyclopedia.com/books/politics-and-business-magazines/dc-comics-inc; besøksdato: 18. februar 2022.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Comiclogo.pngDenne tegneserierelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.