Svjatoslav I av Kiev

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Svjatoslav I av Kiev
Seal of Sviatoslav I of Kiev (obverse).svg
Fødtca. 942[1]Rediger på Wikidata
KievRediger på Wikidata
Død972[2][1]Rediger på Wikidata
Dnieper RapidsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Diplomat, politikerRediger på Wikidata
Embete Fyrste av Kiev (945972)Rediger på Wikidata
Ektefelle Predslava, MalushaRediger på Wikidata
Partner(e) MalushaRediger på Wikidata
Far Igor av KievRediger på Wikidata
Mor Olga av KievRediger på Wikidata
Barn Jaropolk I av Kiev, Oleg of the Drevlyans, Vladimir IRediger på Wikidata
Nasjonalitet KievriketRediger på Wikidata

Svjatoslavs rike, det området Kievriket kontrollerte når han ble kronet er markert med rødt, mens det området han erobret er markert med oransje. Bysants er markert med lilla mens de mindre Kazarfyrstedømmene er tegnet med blått.

Svjatoslav Igorevitsj (gammel øst-slavisk: С~тославъ (Свąтославъ) Игорєвичь (Sventoslavŭ Igorevitsjǐ), russisk: Святослав Игоревич, ukrainsk: Святослав Ігорович, bulgarsk: Светослав, gresk: Σφενδοσθλάβος (Sfendoslavos); født 942, død 972) var fyrste i Kievriket. Svjatoslav var sønn av Igor I av Kiev og Olga, og ble kjent for sine energiske felttog mot øst og sør, som bidro til at to store østeuropeiske stater kollapset, Khazarriket og Det første bulgarske riket.

Svjatoslav undertrykket også Volga-Bulgarerne, Alanerne, og forskjellige østslaviske stammer. Tidvis var han i allianse med Petsjeneger og Madjarer.

Svjatoslavs tiårige styre over Kievriket ble preget av rask ekspansjon inn i områdene rundt elven Volga, Den pontisk-kaspiske steppe og Balkan. Mot slutten av sitt korte liv hadde han skapt den største staten i datidens Europa, og han flyttet hovedstaden i riket fra Kiev til Perejaslavets ved Donau i 969. I motsetning til moren som lot seg kristne, forble Svjatoslav med sine forfedres tro. Grunnet hans plutselige død på slagmarken ble ikke erobringene konsolidert til ett rike og uten en ordnet arverekkefølge ledet det til borgerkrig blant hans etterfølgere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b ESBE / Svjatoslav Igorevitsj[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ RBS / Svjatoslav Igorevitsj (velikij knjaz Kijevskij)[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]