Triskelion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Typisk triskel med spiralarmer, benyttet av keltisk rekonstruert hedendom og tidvis som et kristent symbol for treenigheten.

Triskelion (også triskel eller triskele; fra gresk τρισκελής: «med tre ben») er en grafisk figur som består av tre symmetriske bøyde ben, eller av stiliserte former som tre spiraler («trippelspiral», engelsk: triple spiral). Triskel kan dessuten bestå av bøyde buestreker, rette haker eller vinkelformede streker og lignende. Triskel brukes som dekorasjon, mønster, symbol og kjennetegn blant annet som moderne firmalogo, i flagg og våpenskjold.

Utbredelse, bruk og betydning[rediger | rediger kilde]

Flagget til Man, ei britisk øy i Irskesjøen mellom England og Irland, er dekorert med en triskel som forestiller tre rustningkledte bein.
Flagget til den autonome italienske regionen Sicilia

Figuren med tre spiraler, buede eller rette streker, er gammel og kjennes fra mange kulturkretser. Triskel med spiraler finnes blant annet i nordiske helleristninger. Den er også brukt som et kristent symbol på den hellige treenighet, spesielt i keltiske kulturer hvor symbolet går tilbake til førkristen tid. Med et Medusahode i sentrum kan det antyde et eldre ktonisk innhold, mens varianter med spiraler har vært tolket som solsymboler.

Triskel dannet av tre buede streker, ses blant annet på greske og sicilianske mynter. En lignende figur har tre buede streker, men de er festet rundt på en sirkel som midtfigur. Denne figuren inngår idag i nasjonalflagget til Ingusjetia. Det kan også være andre typer midtfigurer i triskelen med tre ben, blant annet en trekant eller med et menneskehode som i Sicilias flagg.

Figuren med tre ben er gjengitt på blant annet greske mynter og vaser. Den mest kjente bruken er i flagget til Man, i Füssens byvåpen og som symboler for Sicilia og Bretagne.

Figuren gjenfinnes med tre ben i mange våpenskjold, blant annet i Sicilias landskapsvåpen og middelalderens kongevåpen for Man. Det er hevdet at triskelen i to norske personsegl fra 1300-tallet, skal symbolisere slektskap med kongene på Man, og at den norske slekten Skanke med bare ett ben i skjoldet, skal nedstamme fra disse.

Triskel som består av tre hakeformede streker finnes i bumerker, men ikke særlig ofte, i motsetning til de lignende figurene med to krysslagte haker, trikvetra og hakekors. Triskel som består av tre streker kan være ment som en variantform av såvel hakekorset som det Y-formede gaffelkorset.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Triskelen her er dannet av tallet «777», «Guds tegn» som skal beseire djevelens «666», og likner på de rette vinklene og fargene i den tyske nazismens hakekorsflagg.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]