Tortellini

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tortellini i buljong

Tortellini er en ringformet pasta som kan ha ulike typer fyll, for eksempel kjøtt og parmesanost.

Denne typen pasta kommer opprinnelig fra den italienske regionen Emilia-Romagna hvor den serveres i buljong, med ost, eller med en ragu eller lignende saus (spesielt i Bologna og Modena).

De fleste restauranter i Bologna såvel som "La Confraternita del Tortellino" er enige om at den ekte tortellinien kun serveres med hjemmelaget buljong. Tortellini med ost er akseptert i Bologna, men dette kritiseres av noen. Selv om tortellini med ragu finnes i regionen, anses dette av de fleste i Bolognesi for ikke å være autentisk.

Tortelloni er en større variant av tortellini, som vanligvis er fylt med ricotta og bladgrønnsaker som spinat. Det finnes også varianter der grønnsakene erstattes med steinsopp eller valnøtter. Tortelloni serveres vanligvis med ragu eller smeltet smør og salvie.

I Norge finner vi som regel fersk tortellini i kjøledisken, men frossen og til og med tørket tortellini kan forekomme.

Mytologi[rediger | rediger kilde]

Tortelliniens opprinnelse er myteomspunnet.

Ifølge en legende skal retten ha blitt skapt i Castelfranco Emilia. Da Lucrezia Borgia var på en reise der tok hun inn på et vertshus i en liten by. Verten ble bergtatt av hennes skjønnhet og kunne ikke la være å kikke inn i rommet hennes gjennom nøkkelhullet, men han kunne bare se navlen hennes. Synet inspirerte ham til å skape tortellinien den natten.

For andre symboliserer tortelliniens form kjærlighetens gudinne Venus.