Steinsopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinsopp
Steinsopp
Vitenskapelig(e)
navn
:
Boletus edulis
Bull., 1782
Ceriomyces crassus,
Boletus solidus,
Leccinum edule,
Dictyopus edulis
Norsk(e) navn: steinsopp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Soppriket
Rekke: Stilksporesopper
Underrekke: Hymeniesopper
Klasse: Agaricomycetes
Orden: Boletales
Familie: Rørsoppfamilien
Slekt: Boletus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk, moserik løv- og blandingsskog
Utbredelse: den nordlige halvkule

Steinsopp (Boletus edulis) er en art i slekten Boletus (steinsopper) og tilhører rørsoppfamilien (Boletaceae). Den regnes til våre beste matsopper. Steinsoppene, som er den mest tallrike slekten i rørsoppfamilien, er oppkalt etter den store, tykke stilken, som kan være nesten kuleformet hos unge individer.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Steinsopp er lys- til mørkebrun, og blir lett klebrig i fuktige omgivelser. Hattens overflate kan ofte se ut som en stekt brødskorpe. Skjeldnere kan den være så lys at den blir lys beige på hatthuden.[1] Den har faste, hvitaktige rør som hos eldre eksemplarer gulner og blir til slutt gulgrønne siden soppen har olivenbrune sporer. Rørene kan lett løsnes fra hatten. Stilken er tykk i forhold til hatten – spesielt på bunnen, og den har et hvitt årenett på den øvre delen – et godt kjennetegn. Kjøttet i unge individer er fast; i eldre individer kan det bli løst. Det har en behagelig, nøtteaktig smak og en behagelig lukt.

Beklageligvis er soppen ofte angrepet av både dyr og snegler noe som kan ødelegge hele soppen. Snyltesopper som rørsoppsnylter (Hypomyces chrysospermus) kan også gjøre den uspiselig.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Steinsopp er utbredt over hele Norge, primært på steder med løv- og barskog, og spesielt der det er mose.

Forvekslingsmuligheter[rediger | rediger kilde]

Den uspiselige gallerørsoppen (Tylopilus felleus) kan ligne på steinsopp, spesielt hos unge individer av arten.[2] Selv om den ikke er giftig, vil den ødelegge et helt måltid på grunn av en svært besk smak. Rørlaget er gråhvitt til blekrosa, aldri gult eller gulgrønt slik som hos steinsoppene. En smaksprøve vil kunne bidra til å utelukke at et funn er en gallerørsopp siden den smaker beskt,[2] mens steinsoppen smaker mildt. Smaken er spesielt framtredende i rørlaget. Det er imidlertid ikke alle som kan kjenne den beske smaken, noe som er arvelig betinget[trenger referanse]. På stilken vil man dessuten kunne skille dem fra hverandre ved å vurdere fargen på nettmønsteret som vanligvis viser seg som små forhøyninger. Hos gallerørsopp er de trådlignende forhøyningene rødbrune, mens de er hvite hos steinsoppen.[2]

Eikesteinsopp (Boletus aereus) og bleklodden steinsopp (Boletus aestivatis) er to sopper i Boletaceae-familien som steinsoppen også kan forveksles med. Eikesteinsoppen har en nesten sort hatt, og mørkebrunt nettmønster på stilken, og den bleklodne steinsoppen har lysebrun hatt og stilk, og en grov og tørr hattoverside. Begge disse er spiselige.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frøslev T G, Heilmann-Clausen J, Lange C, Læssøe T, Petersen J H, Søchting U, Jeppesen T S, Vesterholt J (2022). Danish Mycological Society, fungal records database. Danish Mycological Society. Occurrence dataset på GBIF.org den 23. september 2022.
  2. ^ a b c Garnweidner, Edmund (1990). Sopp. trykt i Vest-Tyskland. s. 8. ISBN 8252519539. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]