Steinsopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Steinsopp
Steinsopp
Vitenskapelig(e)
navn
:
Boletus edulis
Bull., 1782
Ceriomyces crassus,
Boletus solidus,
Leccinum edule,
Dictyopus edulis
Norsk(e) navn: steinsopp
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Soppriket
Rekke: Stilksporesopper
Underrekke: Hymeniesopper
Klasse: Agaricomycetes
Orden: Boletales
Familie: Rørsoppfamilien
Slekt: Boletus
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk, moserik løv- og blandingsskog
Utbredelse: den nordlige halvkule

Steinsopp (Boletus edulis) er en art i slekten Boletus (steinsopper) og tilhører rørsoppfamilien (Boletaceae). Den regnes til våre beste matsopper. Steinsoppene, som er den mest tallrike slekten i rørsoppfamilien, er oppkalt etter den store, tykke stilken, som kan være nesten kuleformet hos unge individer.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Steinsopp er lys- til mørkebrun, og blir lett klebrig i fuktige omgivelser. Hattens overflate kan ofte se ut som en stekt brødskorpe. Den har faste, hvitaktige rør som senere får et mer grønnaktig skjær. Rørene kan løsnes lett fra hatten. Stilken er tykk i forhold til hatten – spesielt på bunnen, og den har et hvitt årenett på den øvre delen – et godt kjennetegn. Kjøttet i unge individer er fast; i eldre individer kan det bli løst. Det har en behagelig, nøtteaktig smak og en behagelig lukt. Beklageligvis er soppen ofte angrepet av både dyr og snegler noe som kan ødelegge hele soppen. Soppen har olivenbrune sporer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Steinsopp er utbredt over hele Norge, primært på steder med løv- og barskog, og spesielt der det er mose.

Forvekslingsmuligheter[rediger | rediger kilde]

Den høyst uspiselige gallerørsoppen (Tylopilus felleus) kan ligne – spesielt ved unge individer. Gallerørsoppen er ikke giftig, men kan ødelegge et helt måltid med sin beske smak. Denne soppen har rosaaktige rør. En grei måte å skille steinsopp fra gallerørsopp på, er å legge tungen inntill rørlaget. Gallerørsoppen smaker beskt, mens steinsoppen smaker mildt. Det er imidlertid ikke alle som kan kjenne den beske smaken, noe som er arvelig betinget[trenger referanse]. En annen måte å skille disse to soppene på er ved å se på stilken. Gallerørsopp har et sortlig nettverk nederst, mens steinsopp har et karakteristisk hvitlig nettverk. Eikesteinsopp (Boletus aereus) og bleklodden steinsopp (Boletus aestivatis) er to sopper i Boletaceae-familien som steinsoppen også kan forveksles med. Eikesteinsoppen har en nesten sort hatt, og mørkebrunt nettmønster på stilken, og den bleklodne steinsoppen har lysebrun hatt og stilk, og en grov og tørr hattoverside. Begge disse er spiselige.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]