Steinsopp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Steinsopp
Steinsopp (Boletus edulis)
Steinsopp (Boletus edulis)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Boletus edulis
Norsk(e) navn: Steinsopp
Hører til: Rørsopper,
ekte hymeniesopper,
sopper
Habitat: Moserik løv- og blandingsskog
Utbredelse: Hele Norge

Steinsopp (Boletus edulis) er en sopp som ofte blir regnet som en av våre beste matsopper. Steinsoppen har fått sitt navn på grunn av dens store, tykke stilk som kan være nesten kuleformet i unge individer.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Steinsoppen er lys- til mørkebrun, og blir lett klebrig i fuktige omgivelser. Hattens overflate kan ofte se ut som en stekt brødskorpe. Den har faste, hvitaktige rør som senere får et mer grønnaktig skjær. Rørene kan løsnes lett fra hatten. Stilken er tykk i forhold til hatten – spesielt på bunnen, og den har et hvitt årenett på den øvre delen – et godt kjennetegn. Kjøttet i unge individer er fast; i eldre individer kan det bli løst. Det har en behagelig, nøtteaktig smak og en behagelig lukt. Beklageligvis er soppen ofte angrepet av både dyr og snegler noe som kan ødelegge hele soppen. Soppen har olivenbrune sporer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Steinsoppen finnes over hele landet i løv- og barskog, spesielt på steder med mye mose.

Forvekslingsmuligheter[rediger | rediger kilde]

Den høyst uspiselige gallerørsoppen (Tylopilus felleus) kan ligne – spesielt ved unge individer. Gallerørsoppen er ikke giftig, men kan ødelegge et helt måltid med sin beske smak. Denne soppen har rosaaktige rør. En grei måte å skille steinsopp fra gallerørsopp på, er å tygge på en liten bit av sopphatten. Gallerørsoppen smaker beskt, mens steinsoppen smaker mildt. Det er imidlertid ikke alle som kan kjenne den beske smaken, noe som er arvelig betinget[trenger referanse]. En annen måte å skille disse to soppene på er ved å se på stilken. Gallerørsopp har et sortlig nettverk nederst, mens steinsopp har et karakteristisk hvitlig nettverk. Eikesteinsopp (Boletus aereus) og bleklodden steinsopp (Boletus aestivatis) er to sopper i Boletaceae-familien som steinsoppen også kan forveksles med. Eikesteinsoppen har en nesten sort hatt, og mørkebrunt nettmønster på stilken, og den bleklodne steinsoppen har lysebrun hatt og stilk, og en grov og tørr hattoverside. Begge disse er spiselige.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]