Dave Grohl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dave Grohl
FoosDublin210819-2 (48620472807) (cropped).jpg
FødtDavid Eric Grohl
14. jan. 1969[1]Rediger på Wikidata (52 år)
WarrenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Gitarist, filmregissør, sanger-låtskriver, trommeslager, sangerRediger på Wikidata
Utdannet ved Bishop Ireton High School, Thomas Jefferson High SchoolRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Nirvana, Foo Fighters, Them Crooked VulturesRediger på Wikidata
Utmerkelser Grammy AwardRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
SjangerRock, alternativ rock
InstrumentGitar, vokal, trommesett
StemmetypeTenor
Aktive år1981
PlateselskapGeffen
Nettstedhttp://www.foofighters.com
IMDbIMDb

David Eric Grohl (født 14. januar 1969) er en amerikansk rockemusiker som er kjent som medlem i Nirvana og senere Foo Fighters.

Grohl spilte i flere relativt ukjente band som Freak Baby, som senere ble til Mission Impossible, som igjen ble til Fast. Etter at Fast ble oppløst ble Dave medlem i Dain Bramage, og da han var 16 år ble han medlem i bandet Scream. Scream begynte fort å turnere både i USA og Europa, men de ble aldri veldig store. Men plutselig i 1990 under en konsert på turne i Europa, var Kurt Cobain og Krist Novoselic fra Nirvana blant publikum. Kurt var ikke helt fornøyd med Chad Channing som spilte trommer i Nirvana, men ble veldig begeistret over spillingen til Dave, så etter konserten fikk de snakket med Dave Grohl, og de spurte om han ville bli med i Nirvana. Dave ble med ettersom Nirvana var et litt større band selv om de enda ikke hadde hatt det store gjennombruddet. Han spilte trommer i grungebandet Nirvana fra 1990 til bandet ble oppløst etter Kurt Cobains død i 1994.

Etter Nirvanas oppløsning startet han gruppen Foo Fighters, som egentlig ikke var ment å bli et kjempestort rockeband. På den første platen spiller til og med Dave alle instrumentene selv. Foo Fighters er i dag et av verdens største band, som gikk videre med den samme punk-influerte rockmusikken. I 2000 var de oppvarmingsband for Red Hot Chili Peppers på flere konserter.

I 2003 startet Grohl på siden et eksperimentelt heavy metal-prosjekt han kalte Probot og ga ut plate med dette prosjektet i februar 2004. På denne platen har han laget alle melodiene og skrevet tekstene selv, og han spiller også flere av instrumentene. Han har på hver melodi fått med seg en kjent metal-vokalist, blant annet Lemmy fra Motorhead.

Grohl har også turnert som trommeslager for Queens of the Stone Age. Han var også trommeslager på deres album Songs for the Deaf. I 2009 startet han supergruppen Them Crooked Vultures sammen med Josh Homme og John Paul Jones.

Grohl giftet seg med Jordyn Blum i 2003, og de ble påskeaften 2006 foreldre for første gang da de fikk ei jente som heter Violet. Hun er oppkalt etter Grohls bestemor.

Tenacious D[rediger | rediger kilde]

Grohl spilte også trommer for bandet Tenacious D som består av Jack Black og Kyle Gass, og spilte også demonen på videoen Tribute. I filmen Tenacious D in The Pick of Destiny 2006 spiller han også rollen som Satan. I 2010 spilte han for første gang en full konsert med Tenacious DBlizzcon.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Discogs, Discogs artist-ID 203017, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ http://www.youtube.com/watch?v=4zp6vAz_bWs

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]