Dave Grohl

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dave Grohl
Foo Fighters - Rock am Ring 2018-5671.jpg
FødtDavid Eric Grohl
14. januar 1969 (49 år)
Warren i Ohio
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Gitarist, filmregissør, sanger-låtskriver, musiker, trommeslager, sanger
Parti Det demokratiske parti
Nasjonalitet Amerikansk
Medlem av Nirvana, Foo Fighters, Them Crooked Vultures
Musikalsk karriere
SjangerGrunge - Alternativ rock - Hard Rock - Hardcore punk
InstrumentVokalist, Gitarist, Trommer, piano, Bassgitar
Stemmetypetenor
Aktive år1982– i dag
PlateselskapRCA / Capitol Records / Geffen Records / Sub Pop / Dischord Records / Southern Lord Records / Interscope
Nettstedwww.foofighters.com
Ensemble(r)
Foo Fighters 1995 - i dag
Them Crooked Vultures 2009 - i dag
Tidligere band
Nirvana 19901994
Scream 1986-1990
Probot 1993-1994

David Eric Grohl (født 14. januar 1969) er en amerikansk rockemusiker som er kjent som medlem i Nirvana og senere Foo Fighters.

Grohl spilte i flere relativt ukjente band som Freak Baby, som senere ble til Mission Impossible, som igjen ble til Fast. Etter at Fast ble oppløst ble Dave medlem i Dain Bramage, og da han var 16 år ble han medlem i bandet Scream. Scream begynte fort å turnere både i USA og Europa, men de ble aldri veldig store. Men plutselig i 1990 under en konsert på turne i Europa, var Kurt Cobain og Krist Novoselic fra Nirvana blant publikum. Kurt var ikke helt fornøyd med Chad Channing som spilte trommer i Nirvana, men ble veldig begeistret over spillingen til Dave, så etter konserten fikk de snakket med Dave Grohl, og de spurte om han ville bli med i Nirvana. Dave ble med, ettersom Nirvana var et litt større band selv om de enda ikke hadde hatt det store gjennombruddet. Han spilte trommer i grungebandet Nirvana fra 1990 til bandet ble oppløst etter Kurt Cobains død i 1994.

Etter Nirvanas oppløsning startet han gruppen Foo Fighters, som egentlig ikke var ment å bli et kjempestort rockeband. På den første platen spiller til og med Dave alle instrumentene selv. Foo Fighters er i dag et av verdens største band, som gikk videre med den samme punk-influerte rockmusikken. I 2000 var de oppvarmingsband for Red Hot Chili Peppers på flere konserter.

I 2003 startet Grohl på siden et eksperimentelt heavy metal-prosjekt han kalte Probot, og ga ut plate med dette prosjektet i februar, 2004. På denne platen har han laget alle melodiene og skrevet tekstene selv, han spiller også flere av instrumentene. Han har på hver melodi fått med seg en kjent metal-vokalist, blant annet Lemmy fra Motorhead.

Grohl har også turnert som trommeslager for Queens of the Stone Age. Han var også trommeslager på deres album Songs for the deaf. I 2009 startet han supergruppen Them Crooked Vultures sammen med Josh Homme og John Paul Jones.

Grohl giftet seg med Jordyn Blum i 2003, og de ble påskeaften 2006 foreldre for første gang da de fikk ei jente som heter Violet. Hun er oppkalt etter Grohls bestemor.

Tenacious D[rediger | rediger kilde]

Grohl spilte også trommer for bandet Tenacious D som består av Jack Black og Kyle Gass og spilte også demonen på videoen Tribute. I filmen Tenacious D in The Pick of Destiny 2006 spiller han også rollen som Satan. I 2010 spilte han for første gang en full konsert med Tenacious DBlizzcon.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]