Liste over episoder av The X-Files

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dette er en liste over episoder av TV-serien The X-Files, produsert av Fox Broadcasting Company. Serien ble sendt første gang 10. september 1993, mens siste episode ble sendt 19. mai 2002 etter ni sesonger. Alle de ni sesongene er nå tilgjengelig på DVD. En film, The X Files, ble laget i 1998 og er også tilgjengelig på DVD.

Listen er sortert etter episodenes kronologiske rekkefølge. Episoder merket med en asterisk (*) regnes som en del av seriens mytologi.

Sesong 1 (19931994)[rediger | rediger kilde]

# Tittel Manus Regissør Første gang vist Første gang vist i Norge Produksjonskode
1 «Pilot *» Chris CarterRobert Mandell10. september 1993-1X79
Agent Dana Scully i FBI settes til å jobbe med Fox Mulder og de såkalte X-filene, for at hun med sin medisinske bakgrunn kan se på sakene i et vitenskapelig lys. Deres første sak sammen fører dem til det som ser ut til å handle om bortførelser av romvesener. En nær bevisstløs mann, Billy Miles, tar med seg klassekameratene sine, inkludert Theresa Nemman, inn i skogen, hvor de forsvinner inn i et sterkt lys.
2 «Deep Throat *» Chris CarterDaniel Sackheim17. september 1993-1X01
Mulder og Scully drar til Idaho for å etterforske forsvinningen av en militær pilot. De observerer uvanlige luftaktiviteter, noe som får Mulder til å fortelle Scully om det han tror er en konspirasjon satt i gang av myndighetene. Mulder sniker seg inn i militærleiren og blir sett av et av luftfartøyene, og slipper ikke lett unna.
3 «Squeeze» Glen Morgan & James WongHarry Longstreet24. september 1993-1X02
Mulder og Scully etterforsker en rekke drap hvor man ikke kan forklare hvordan morderen har kommet seg inn og ut. Mulder mistenker Eugene Tooms, en vanlig vaktmester, for å være en mutant som dreper ofrene sine og trekker ut leveren deres for å forlenge sitt eget liv.
4 «Conduit * (regnes av fansen uoffisielt som en mytologi-episode)» Alex Gansa & Howard GordonDaniel Sackheim1. oktober 1993-1X03
Mens seksjonssjef Blevins uttrykker sin bekymring over retningen X-filene har tatt, blir Mulder nærmest besatt av en sak som har en klar parallell til en "hendelse" han opplevde som barn - bortførelsen av sin egen søster Samantha.
5 «The Jersey Devil» Chris CarterJoe Napolitano8. oktober 1993-1X04
Mordet på en hjemløs mann, der detaljene ligner på en mordsak fra 1947, fører Mulder og Scully til et monster i skogene nær Atlantic City.
6 «Shadows» Glen Morgan & James WongMichael Katleman22. oktober 1993-1X05
Når en mystisk kraft utfører flere mord når en ung kvinne er i nærheten, mistenker Mulder at det er gjenferdet til kvinnens gamle sjef, som skal ha begått selvmord, som beskytter henne fra hans tidligere forretningspartner.
7 «Ghost in the Machine» Howard Gordon & Alex GansaJerrold Freedman29. oktober 1993-1X06
En datamaskin med en svært avansert kunstig intelligens begynner å drepe for å beskytte sin egen eksistens.
8 «Ice» Glen Morgan & James WongDavid Nutter5. november 1993-1X07
Når et arktisk forskningsteam plutselig dreper hverandre bare dager etter å ha boret dypere ned i isen enn noen gang tidligere, drar Mulder og Scully sammen med et team av leger og vitenskapsmenn for å etterforske. De oppdager en organisme som infiserer levende organismer, og tukler med vedkommendes følelser av sinne og paranoia.
9 «Space» Chris CarterWilliam Graham12. november 1993-1X08
Et romfartsprogram som ledes av en mann som hevder å ha sett romvesener da han selv var ute i rommet, blir sabotert.
10 «Fallen Angel *» Howard Gordon & Alex GansaLarry Shaw12. november 1993-1X09
Mulder setter X-filenes fremtid i fare når han drar til et UFO-krasjsted som bevoktes av militære styrker. Etter å ha blitt arrestert møter han Max Fenig i fengselet, en UFO-tilhenger som har fulgt Mulders arbeid på X-filene. Når Mulder slipper ut ber Scully ham dra til Washington for å redde jobben sin, men Mulder mener det er viktigere å redde Fennig og ignorerer Scully.
11 «Eve» Kenneth Biller & Chris BrancatoFred Gerber10. desember 1993-1X10
Når to fedre på hver sin side av USA blir drept på samme tid til samme måte finner Mulder og Scully ut at hver av fedrenes åtte år gamle døtre er tvillinger og ble skapt for å fortsette "The Litchfield Experiment", et prosjekt fra 1950-årene som produserte flere sett tvillinger med ekstraordinær styrke og intelligens.
12 «Fire» Chris CarterLarry Shaw17. desember 1993-1X11
Mulder etterforsker dødsfallene til flere britiske rangspersoner, og kommer på sporet av en tjener med evnen til å skape brann av bare hendene.
13 «Beyond the Sea» Glen Morgan & James WongDavid Nutter7. januar 1994-1X12
En dødsdømt fange påstår han er synsk og kan lede Mulder til en seriemorder, mot at straffen hans blir nedsatt. I denne episoden er agentenes rolle motsatt av det de vanligvis er, da Mulder tviler på fangens påstander mens Scully tror på ham etter å ha blitt fortalt at hun kan kommunisere med hennes nylig avdøde far gjennom fangen.
14 «Gender Bender» Larry Barber & Paul BarberRob Bowman21. januar 1994-1X13
En rekke identiske mord med et seksuelt utgangspunkt, hvor morderen ser ut til å være både mann og kvinne, fører Mulder og Scully til en Amish-liknende sekt.
15 «Lazarus» Alex Gansa & Howard GordonDavid Nutter4. februar 1994-1X14
Når FBI-agenten Jack Willis og bankraneren Warren Dupre blir skutt samtidig under et bankran, blir Dupre drept av skadene mens Willis overlever. Men når Willis begynner å oppføre seg merkelig mistenker Mulder at det er Dupre som er vendt tilbake til livet i Willis' skikkelse.
16 «Young At Heart» Scott Kaufer & Chris CarterMichael Lange11. februar 1994-1X15
En psykisk ustabil kriminell fra en av Mulders tidligere saker, John Barnett, er tilbake for å få hevn. Det viser seg at en doktor har funnet en måte å reversere aldersprosessen på, og bruker Barnett som prøvekanin. Mulder og Scully må få has på den nå ungdommelige Barnett før han dreper alle Mulders nærmeste.
17 «E.B.E. *» Glen Morgan & James WongWilliam Graham18. februar 1994-1X16
Mulder og Scully får informasjon fra Deep Throat om en UFO som ble skutt ned over Irak og som er blitt transportert til USA i all hemmelighet. Deretter misleder imidlertid Deep Throat agentene så de ikke oppdager sannheten.
18 «Miracle Man» Howard Gordon & Chris CarterMichael Lange18. mars 1994-1X17
Mulder og Scully drar til Tennessee for å etterforske kirken "Miracle Ministry", og deres store stjerne - en ung mann med evnen til å helbrede mennesker kun ved berøring - da en person dør som følge av håndspåleggelsen. Når flere mennesker dør må agentene skille det menneskelige fra det himmelske.
19 «Shapes» Marilyn OsbornDavid Nutter4. april 1994-1X18
Mulder og Scully reiser til et indianerreservat i Montana og en sak Mulder mener kan relateres til den aller første X-filen.
20 «Darkness Falls» Chris CarterJoe Napolitano15. april 1994-1X19
De to agentene drar til en skog i staten Washington der et helt lag av tømmerhuggere er forsvunnet.
21 «Tooms» Glen Morgan & James WongDavid Nutter22. april 1994-1X20
Eugene Victor Tooms (fra episoden Squeeze) er løslatt, og han trenger kun en ekstra lever for å kunne gå i dvale for de neste tretti årene. Mulder og Scully kjemper mot klokka for å finne bevis for hans tilknytning til de tidligere drapssakene før han forsvinner for godt.
22 «Born Again» Howard Gordon & Alex GansaJerrold Freedman29. april 1994-1X21
Etter at en detektiv og hans tidligere partner dør under uforklarlige omstendigheter, blir ulykkene knyttet til en liten jente som var vitne til begge hendelsene.
23 «Roland» Chris RuppenthalDavid Nutter6. mai 1994-1X22
Mulder og Scully etterforsker en serie med drap ved et laboratorium i Mahan, der et team av vitenskapsmenn dør en etter en og den eneste mistenkte er en mentalt tilbakestående vaskehjelp ved navn Roland.
24 «The Erlenmeyer Flask *» Chris CarterR.W. Goodwin13. mai 1994-1X23
Det som ser ut som en irelevant biljakt leder Mulder og Scully til en vitenskapslab med en hemmelighet som kan bevise en konspirasjon blant myndighetene. Mennesker som er involvert til prosjektet blir imidlertid drept, og Mulder og Scully må passe på deres egne liv.

Sesong 2 (19941995)[rediger | rediger kilde]

# Tittel Manus Regissør Første gang vist Første gang vist i Norge Produksjonskode
1 «Little Green Men *» Glen Morgan & James WongChris Carter16. september 1994-2X01
Med x-filene lagt ned er Mulder i ferd med å miste troen på det han før trodde var sannheten. Så da en gammel politisk alliert gir ham nye grunner til å tro, drar han hele veien til en nedlagt base i Puerto Rico. Tilbake i USa er Scully bekymret for Mulder, og må finne ut hvor han er før noen andre gjør det.
2 «The Host» Chris CarterDaniel Sackheim23. september 1994-2X02
Når en mann blir funnet død i kloakken i Newark blir Mulder gitt den utakknemlige jobben med å finne ut hva som er skjedd. Men etter at Scullys obduskjon viser dem en levende parasitt inni kroppen, og en annen kloakkarbeider blir angrepet av noe, er det klart at dette ikke er noe normalt tilfelle.
3 «Blood» Glen Morgan & James WongDavid Nutter30. september 1994-2X03
Mulder får i oppgave å forklare en rekke drap i den lille byen Franklin, Pennsylvania, noe som er lettere sagt enn gjort når det viser seg at ingen av morderne har en voldelige historie, og at alle selv døde etter å ha gått berserk.
4 «Sleepless * (regnes av fansen uoffisielt som en mytologi-episode)» Howard GordonRob Bowman7. oktober 1994-2X04
En kassett som er gjemt i morgenavisen gjør Mulder interessert i en sak der en vitenskapsmann er drept som følge av brann - samtidig som det ikke finnes spor av flammer på åstedet. Mulder får i oppgave å løse saken, sammen med en ny partner, nemlig Alex Krycek...
5 «Duane Barry *» Chris CarterChris Carter14. oktober 1994-2X05
En tidligere FBI-agent rømmer fra et mentalsykehus og holder flere mennesker som gisler i et reisebyrå. Mulder og Krycek blir sendt før å forhandle med mannen, som hevder han er blitt bortført av aliens.
6 «Ascension *» Paul BrownMichael Lange21. oktober 1994-2X06
Mulder og Krycek finner ut at Scully er kidnappet av Duane Barry, og forsøket på å få tak i henne ender opp i Skyland Mountain. Flere sannheter kommer frem i lyset, samtidig som Scullys liv er i fare.
7 «3» Chris Ruppenthal, Glen Morgan & James WongDavid Nutter4. november 1994-2X07
A.D. Skinner reåpner X-filene, men for Mulder er det vanskelig å jobbe uten Scully, som er savnet. Når han gjenkjenner et mord i Los Angeles som et typisk "Trinity"-mord, en trio med mordere med en forkjærlighet for å drikke blod, får han likevel andre ting å tenke på.
8 «One Breath *» Glen Morgan & James WongR. W. Goodwin11. november 1994-2X08
Scully dukker plutselig opp på et sykehus i en komalignende tilstand, og Mulder prøver desperat å finne ut hvem som står bak kidnappingen. Faren er at jakten på hevn kan gjøre ham akkurat lik de han selv forakter.
9 «Firewalker» Howard GordonDavid Nutter18. november 1994-2X09
En robot spesialdesignet for vulkanforskning oppdager bevis for at en livsform lever nede i dypet i vulkanen. Når denne livsformen tilsynelatende forårsaker dødsfallet på en av forskerne i forskerteamet drar Mulder og Scully, som nå er tilbake i jobben, til stedet for å undersøke hva som er hendt før noen flere dør.
10 «Red Museum» Chris CarterWin Phelps9. desember 1994-2X10
I Wisconsin blir flere tenåringer funnet gående i skogen ikledd kun undertøy med He is one skriblet på ryggen. Mulder og Scully blir sendt for å etterforske, selv om dette ikke er det eneste merkelige som foregår i dette kjøttproduserende området.
11 «Excelsis Dei» Paul BrownSteven Surjik16. desember 1994-2X11
Mulder og Scullys nye sak omhandler en sykepleier i Massachusetts som blir voldtatt. Det som gjør det til en x-fil er at hun hevder overgriperen var usynlig.
12 «Aubrey» Sara CharnoRob Bowman6. januar 1995-2X12
Liket av en tidligere FBI-agent er gravd opp i Aubrey, Missouri. I samme by er også en seriemorder løs. Sammen med politietterforsker Tillman må Mulder og Scully finne identiteten til morderen.
13 «Irresistible» Chris CarterDavid Nutter13. januar 1995-2X13
Et kvinnelik, oppgravd og skjendet, blir brakt til Mulder, da en etterforsker fra Minnesota hevder det er arbeid utført av utenomjordiske. Mulder tror det er annerledes, og mistanken blir styrket da liket av en prostituert blir funnet på samme måte. Men mens han etterforsker videre får saken en forstyrrende effekt på Scully.
14 «Die Hand Die Verletzt» Glen Morgan & James WongKim Manners27. januar 1995-2X14
I en liten by i New Hampshire blir Mulder og Scully involvert i okkulte ritualer og mystiske dødsfall.
15 «Fresh Bones» Howard GordonRob Bowman3. februar 1995-2X15
Når en soldat stasjonert på en leir for haitianske flyktinger kjører sin egen bil inn i et tre, blir Mulder og Scully ringt opp av hans sorgfulle og redde kone. Hennes frykt for voodoo-forbannelser blir bare forsterket av troen og handlingene til mange av de lokale innbyggerne, og også av noen av de andre soldatene.
16 «Colony *» David Duchovny & Chris CarterNick Marck10. februar 1995-2X16
En annonse i avisen er utgangspunktet for at flere personer med samme fjes blir drept. Når Mulder og Scully lokaliserer enda en med det samme ansiktet gjør de alt de kan for å få tak i ham før noen andre gjør det. I tillegg treffer Mulder et annet kjent fjes, et han ikke regnet med å få se. Samantha, søsteren til Fox Mulder, og faren William, er med i denne episoden.
17 «End Game *» Frank SpotnitzRob Bowman17. februar 1995-2X17
Med søsteren tilbake settes Mulder i et dilemma når Scully blir tatt av Alien Bounty Hunter. Og da fellen for å få has på ham slår feil, må agentene langt nord for å prøve å løse opp trådene i mysteriet.
18 «Fearful Symmetry» Steve De JarnattJames Whitmore Jr.24. februar 1995-2X18
Da en arbeider omkommer og flere materielle skader oppstår er den eneste mistenkte i saken en elefant på rømmen, selv om ingen hevder å ha sett noe dyr som kunne forårsake skadene. Saken fører Mulder og Scully til en dyrehage, hvor det aldri er blitt født et levende dyr.
19 «Død Kalm» Howard Gordon & Alex GansaRob Bowman10. mars 1995-2X19
Overlevdende fra et amerikansk marinefartøy er funnet, men tilsynelatende er de blitt flere tiår eldre bare de siste dagene. Saken fører Mulder og Scully til et skpisvrak i havet utenfor Norge.
20 «Humbug» Darin MorganKim Manners31. mars 1995-2X20
Mulder og Scully må finne ut av hva som er paranormalt og hva som er abnormalt når de blir sendt for å etterforske en rekke med rituelle drap uten spor av noen kjent morder.
21 «The Calusari» Sara CharnoMichael Vejar14. april 1995-2X21
Et fotografi tatt like før dødsfallet til en to år gammel gutt vekker Mulders nysgjerrighet. Når det skjer et nytt dødsfall i guttens familie, ber bestemoren til det gjenværende barnet om rituell hjelp fra rumenske menn for å drive det onde vekk fra hjemmet.
22 «F. Emasculata» Chris Carter & Howard GordonRob Bowman28. april 1995-2X22
Mulder og Scully er sendt for å få tak i to rømte fanger. Forvirret over FBI's engasjement i saken oppdager de at en svært smittsom og dødelig sykdom har smittet mange av de innsatte i fengselet - muligens også de to rømte fangene.
23 «Soft Light» Vince GilliganJames A. Cotner5. mai 1995-2X23
En av Scullys tidligere medstudenter ber om agentenes hjelp til etterforskningen rundt flere forsvinnger helt uten spor. Mulder leker med ideen om at kroppene spontant brenner opp uten spor, men må tenke om igjen når de oppdager en mann som er redd sin egen skygge.
24 «Our Town» Frank SpotnitzRob Bowman12. mai 1995-2X24
Uttrykket "å være det du spiser" får en ny mening når Mulder og Scully blir sendt til Arkansas for å finne en savnet hønseinspektør.
25 «Anasazi *» Chris CarterR.W. Goodwin19. mai 1995-2X25
Samholdet mellom Mulder og Scully blir prøvet når Mulder begynner å oppføre seg svært merkelig. Han får tilgang til svar på spørsmål han har lurt på lenge, og Scullys karriere henger i en tynn tråd. Samtidig bestemmer The Cigarette Smoking Man seg for å handle litt på egen hånd.

Sesong 3 (1995–96)[rediger | rediger kilde]

# Tittel Forfatter(e) Regissør Først sendt i USA
3x01 The Blessing Way * Chris Carter R.W. Goodwin 22. september 1995
3x02 Paper Clip * Chris Carter Rob Bowman 29. september 1995
3x03 D.P.O. Howard Gordon Kim Manners 6. oktober 1995
3x04 Clyde Bruckman's Final repose Darin Morgan David Nutter 13. oktober 1995
3x05 The List Chris Carter Chris Carter 20. oktober 1995
3x06 2Shy Jeff Vlaming David Nutter 3. november 1995
3x07 The Walk John Shiban Rob Bowman 10. november 1995
3x08 Oubliette Charles Grant Craig Kim Manners 17. november 1995
3x09 Nisei * Chris Carter, Howard Gordon & Frank Spotnitz David Nutter 24. november 1995
3x10 731 * Frank Spotnitz Rob Bowman 1. desember 1995
3x11 Revelations Kim Newton David Nutter 15. desember 1995
3x12 War of the Coprophages Darin Morgan Kim Manners 1. januar 1996
3x13 Syzygy Chris Carter Rob Bowman 26. januar 1996
3x14 Grotesque Howard Gordon Kim Manners 2. februar 1996
3x15 Piper Maru * Frank Spotnitz & Chris Carter Rob Bowman 9. februar 1996
3x16 Apocrypha * Frank Spotnitz & Chris Carter Kim Manners 16. februar 1996
3x17 Pusher Vince Gilligan Rob Bowman 23. februar 1996
3x18 Teso Dos Bichos John Shiban Kim Manners 8. mars 1996
3x19 Hell Money Jeff Vlaming Tucker Gates 29. mars 1996
3x20 Jose Chung's "From Outer Space" Darin Morgan Rob Bowman 12. april 1996
3x21 Avatar Howard Gordon James Charleston 26. april 1996
3x22 Quagmire Kim Newton & Darin Morgan Kim Manners 3. mai 1996
3x23 Wetwired * Mat Beck Rob Bowman 10. mai 1996
3x24 Talitha Cumi * Chris Carter R.W. Goodwin 17. mai 1996