Stargate SG-1

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stargate SG-1
Generell informasjon
SjangerMilitær science fiction, Q4686573, science fiction serie, eventyrserie
Prod.landUSA, Canada
Sendeår1997
Sesonger10
Episoder214
Lengde43 minutter (per episode)
SpråkEngelsk
Basert påStargate
Foran kamera
Medvirkende
15 oppføringer
Ben Browder (rollefigur: Cameron Mitchell)
Amanda Tapping (rollefigur: Samantha Carter)
Christopher Judge (rollefigur: Teal'c)
Michael Garrett Shanks (rollefigur: Daniel Jackson)
Tony Amendola (rollefigur: Bra'tac)
Corin Nemec (rollefigur: Jonas Quinn)
Don S. Davis (rollefigur: George Hammond)
Beau Bridges (rollefigur: Hank Landry)
Gary Jones (rollefigur: Walter Harriman)
Teryl Rothery (rollefigur: Janet Fraiser)
Lexa Doig (rollefigur: Carolyn Lam)
Claudia Black (rollefigur: Vala Mal Doran)
Carmen Argenziano (rollefigur: Jacob Carter)
Richard Dean Anderson (rollefigur: Jack O'Neill)
Robert Picardo
Bak kamera
Skaper(e)Jonathan Glassner, Brad Wright
ProdusentBrad Wright, Richard Dean Anderson, Robert C. Cooper
MusikkJoel Goldsmith
Prod.selskapMGM Television, Sony Pictures Television
Sending
Periode27. jul. 199713. mar. 2007
TV-kanalShowtime (1997; 2002), Syfy (2002; 2007)
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Stargate SG-1 er en kanadisk-amerikansk eventyr- og science fiction-serie som gikk originalt på TV fra 1997 til 2007. Den er en del av Stargate-universet. Den tar opp tråden etter filmen Stargate fra 1994.

Serien ble filmet i Bridge Studios i Vancouver i Canada, og flere steder i utkanten av byen.

I det fiktive Stargate-universet forbindes et nettverk av «stargates» («stjerneporter»), konstruert av «The Ancients» («de gamle»), jorden med planeter og måner helt til ytterkantene av Melkeveien. Disse muliggjør nesten øyeblikkelig reise mellom planetene. Serien forteller historien om SG-1, lederlaget av minst 25 forskjellige lag, som utforsker galaksen og forsvarer jorden mot utenomjordiske trusler som Goa'uld, replikatorer og senere Ori.

Oppsummering[rediger | rediger kilde]

Stargate SG-1 benytter seg i stor grad om myter fra oldtidens Egypt. I Stargate-universet ble menneskene på jorden gjort til slaver og transportert til andre planeter av Goa'uld-systemets herrer Ra og Apophis [ Se egyptisk mytologis Ra og Apophis]. Dette har pågått i tusenvis av år, og de fleste religioner og gamle myter vi har i dag blir avdekket, som aztekernes, nordboerne, grekere, romere, Avalon, Camelot, og den tapte byen Atlantis blir også funnet gjennom serien.

I 1928 blir en stargate, en portal til stjernene, funnet på Gizaplatået i Egypt. Den ble flyttet til en hemmelig amerikansk militærbase under Cheyenne-fjellene i Colorado. Jack O'Neill, dr. Daniel Jackson, Samantha Carter og Teal'c er de opprinnelige medlemmene av SG-1, det første teamet som dro på regelmessige ekspedisjoner gjennom stjerneporten. Senere blir også Cameron Mitchell og Vala Mal Doran medlem av gruppen. Stargate Command har i løpet av ti sesonger til sammen rundt 20 forskjellige grupper som utforsker galaksen, med et hovedmål om å skaffe hittil ukjent teknologi, og for opprette allianser, og ulike vennskap som kan hjelpe Jorden i framtiden. Dessverre trenger Jorden plutselig mye hjelp, på ekspedisjonene får SG-1 og de andre teamene en del fiender, som alle vil ta over eller ødelegge Jorden.

I begynnelsen var Apophis Jordens største fiende, men ble av og til avløst av andre fiender, helt til hans død. I Stargate-universet er det slik at når en fiende blir drept kommer det ofte en enda verre å tar hans plass. Slik er det også her, Apophis blir avløst av Anubis, en fiende med så stor kunnskap om universet at han kunne bli uhyre vanskelig å felle, men SG-1 får hjelp av en av sine sterkeste forbundsfeller til å fjerne ham. Anubis blir etterfulgt av Ba'al, en tidligere tjener av Anubis, som fortsetter som fiende gjennom resten av serien. Ba'al overtar store deler av Anubis' styrker, og kloner seg selv for å bli vanskeligere å drepe.

I slutten av sjette sesong ble Daniel Jackson opphøyd til et høyere plan av sin eksistens, for andre gang, da tar Jonas Quinn over for Jackson, dette varer i omtrent halv til en sesong. Deretter kommer Jackson tilbake.

I niende sesong en av de verste fiendene, oriene. Det er en høyt utviklet rase som lever på et annet eksistensnivå, men med utallige tilhengere som er villige til å dø for sin tro. I det tiende sesong tar slutt har disse overtatt en del av vår galakse, og kriger på alle fronter for kontroll over resten.

I store deler av serien er stjerneporten Jordens eneste mulighet for å dra ut i galaksen, men litt utover i sesongene bruker Jorden en del av teknologien de har fått tak i til å konstruere store romskip, med kapasitet til et stort mannskap. Det første skipet blir kalt Prometheus, og blir raskt etterfulgt av flere skip, de fleste styrt av USA, USS Deadulus, USS Odyssey og USS Apollo, det fantes også et russiskkontrollert skip kalt Korolev, men den ble ødelagt i en stor romkamp mot oriene. Prometheus ble ødelagt av en angrepssatellitt i midten av sesong 9.

Fra og med niende sesong er ikke Jack O'Neill lederen av SG-1 lenger etter en forfremmelse, og han ble erstattet av Cameron Mitchell (Ben Browder). En ny figur blir med teamet, ofte beskrevet som «den heite romkvinnen», Vala Mal Doran (Claudia Black). Både Browder og Black hadde tidligere hovedroller i science-fiction-serien Farscape, noe som har ført til Stargates noe spesielle kallenavn «Fargate» og «Starscape».

Kansellert[rediger | rediger kilde]

Rett etter at episode nummer 200 av Stargate SG-1 ble vist på tv, kunngjorde SciFi-Channel, kanalen som har bestilt og betalt serien, at sesong 10 av Stargate SG-1 kom til å bli den siste. Det betyr at episoden «Unending», som ble vist 13. mars 2007 på SkyOne i England, var den siste ordinære episoden av Stargate SG-1.

Det vil derimot komme to filmer rett på DVD, etter seriens slutt, der den første skal avslutte den pågående historien om oriene, og den andre skal avslutte hele sagaen om Ba'al.

  • Stargate : «The ark of Truth», avslutningen på The Ori. DVD-premiere 11. mars 2008.
  • Stargate : «Continuum», avslutningen av Ba'al, og eventuelt andre storylines. DVD-premiere 2008.

Rollefigurer og skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]