Annabeth Gish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Annabeth Gish
Født Anne Elizabeth Gish
13. mars 1971 (44 år)
Albuquerque, New Mexico, USA
Ektefelle Wade Allen
Yrke Skuespillerinne
Statsborger i USA
Alma mater Duke University
Aktive år 1986–
IMDb IMDb

Annabeth Gish (født Anne Elizabeth Gish 13. mars 1971 i Albuquerque i New Mexico) er en amerikansk skuespillerinne som har medvirket i filmer som blant annet Shag, Mystic Pizza og Double Jeopardy.

Gish er gift med tidligere The X-Files stuntmannen Wade Allen, og de er foreldre til to sønner: Cash Alexander Allen (født 12. januar 2007) og Enzo Edward Allen (født 25. oktober 2008). Hun hadde stor suksess med sin hovedrolle i ungdomsfilmen Desert Bloom fra 1968. I løpet av denne tiden var hun aktiv i det lutherske kirkesamfunnet og lærte seg spansk flytende. Gish gikk på Northern University High School i Cedar Falls i Iowa, hvor hun ble uteksaminert i 1989. Hun gikk senere på Duke University, hvor hun var medlem av Kappa Kappa Gamma Sorority. Hun fikk en bachelorgrad i engelsk i juli 1993. Flere roller i film og på TV fulgte, og flere av dem bygde på hennes tidliger ungdomserfaring med skuespill.

I 1987 spilte Gish i filmen Hiding Out, der hun blant annet spilte mot Jon Cryer. Hun spilte søsteren til Julia Roberts sin karakter i Mystic Pizza i 1988. I 1989 fikk Gish sin første store rolle i TV-filmen When he's not a Stranger, der spilte hun rollen som voldtektsofferet Lyn McKenna. Gish portretterte Anne Hampton, den dødsdømte andre kona til Rhett Butler i 1994 i TV mini-serien Scarlett.

Gish er best kjent for sin rolle som spesialagenten Monica Reyes i den populære TV-serien X-Files1990-tallet, som karakteren Elizabeth Bartlet Westin i The West Wing og som Eileen Caffee på Showtime dramaet Brotherhood. I 2006 spilte Gish rollen som karakteren Julia i den uavhengige filmen The Celestine Prophecy og hun var medstjerne i filmen Candles on Bay Street, der hun blant annet spilte mot skuespillerne Eion Bailey og Alicia Silverstone.