Hopp til innhold

Annabeth Gish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Annabeth Gish
FødtAnne Elizabeth Gish
13. mars 1971 (53 år)
Albuquerque, New Mexico, USA
BeskjeftigelseSkuespillerinne
Utdannet vedDuke University
Northern University High School
EktefelleWade Allen
BarnCash Alexander Allen
Enzo Edward Allen
NasjonalitetUSA
Aktive år1986–
IMDbIMDb

Annabeth Gish (født Anne Elizabeth Gish 13. mars 1971 i Albuquerque i New Mexico) er en amerikansk skuespillerinne som har medvirket i filmer som Shag, Mystic Pizza og Double Jeopardy.

Gish er gift med tidligere The X-Files-stuntmann Wade Allen, og de er foreldre til to sønner: Cash Alexander Allen (født 12. januar 2007) og Enzo Edward Allen (født 25. oktober 2008). Hun hadde stor suksess med sin hovedrolle i ungdomsfilmen Desert Bloom fra 1968. I løpet av denne tiden var hun aktiv i det lutherske kirkesamfunnet og lærte seg spansk flytende. Gish gikk på Northern University High School i Cedar Falls i Iowa, hvor hun ble uteksaminert i 1989. Hun gikk senere på Duke University, hvor hun var medlem av Kappa Kappa Gamma Sorority. Hun fikk en bachelorgrad i engelsk i juli 1993. Flere roller i film og på TV fulgte, og flere av dem bygde på hennes tidligere ungdomserfaring med skuespill.

I 1987 spilte Gish i filmen Hiding Out, der hun blant annet spilte mot Jon Cryer. Hun spilte søsteren til Julia Roberts sin karakter i Mystic Pizza i 1988. I 1989 fikk Gish sin første store rolle i TV-filmen When he's not a Stranger, der spilte hun rollen som voldtektsofferet Lyn McKenna. Gish portretterte Anne Hampton, den dødsdømte andre kona til Rhett Butler i 1994 i TV mini-serien Scarlett. I 1995 fikk hun en rolle i filmen Nixon, og i 1996 fikk hun en rolle i filmen Beautiful Girls.

Gish er best kjent for sin rolle som spesialagent Monica Reyes i TV-serien The X-Files1990-tallet, som rollefiguren Elizabeth Bartlet Westin i The West Wing og som Eileen Caffee i Showtime-dramaet Brotherhood. I 1999 hadde hun en rolle i Mord på kreditt, med blant andre Bruce Greenwood og Tommy Lee Jones i hovedrollene. I 2006 spilte Gish rollen som rollefiguren Julia i den uavhengige filmen The Celestine Prophecy og hun var med-stjerne i filmen Candles on Bay Street, der hun blant annet spilte mot skuespillerne Eion Bailey og Alicia Silverstone. I 2016 spilte hun i dramafilm Grass Stains. Hun opptrådde også i TV-serien Halt and Catch Fire.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]