Annabeth Gish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Annabeth Gish
Annabeth Gish (46484543405) (cropped).jpg
FødtAnne Elizabeth Gish
13. mars 1971 (48 år)
Albuquerque
Ektefelle Wade Allen
Barn Cash Alexander Allen, Enzo Edward Allen
Utdannet ved Duke University
Beskjeftigelse Skuespillerinne
Nasjonalitet USA
Aktive år1986–
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Annabeth Gish (født Anne Elizabeth Gish 13. mars 1971 i Albuquerque i New Mexico) er en amerikansk skuespillerinne som har medvirket i filmer som Shag, Mystic Pizza og Double Jeopardy.

Gish er gift med tidligere The X-Files-stuntmann Wade Allen, og de er foreldre til to sønner: Cash Alexander Allen (født 12. januar 2007) og Enzo Edward Allen (født 25. oktober 2008). Hun hadde stor suksess med sin hovedrolle i ungdomsfilmen Desert Bloom fra 1968. I løpet av denne tiden var hun aktiv i det lutherske kirkesamfunnet og lærte seg spansk flytende. Gish gikk på Northern University High School i Cedar Falls i Iowa, hvor hun ble uteksaminert i 1989. Hun gikk senere på Duke University, hvor hun var medlem av Kappa Kappa Gamma Sorority. Hun fikk en bachelorgrad i engelsk i juli 1993. Flere roller i film og på TV fulgte, og flere av dem bygde på hennes tidliger ungdomserfaring med skuespill.

I 1987 spilte Gish i filmen Hiding Out, der hun blant annet spilte mot Jon Cryer. Hun spilte søsteren til Julia Roberts sin karakter i Mystic Pizza i 1988. I 1989 fikk Gish sin første store rolle i TV-filmen When he's not a Stranger, der spilte hun rollen som voldtektsofferet Lyn McKenna. Gish portretterte Anne Hampton, den dødsdømte andre kona til Rhett Butler i 1994 i TV mini-serien Scarlett.

Gish er best kjent for sin rolle som spesialagent Monica Reyes i TV-serien The X-Files1990-tallet, som rollefiguren Elizabeth Bartlet Westin i The West Wing og som Eileen Caffee i Showtime-dramaet Brotherhood. I 2006 spilte Gish rollen som rollefiguren Julia i den uavhengige filmen The Celestine Prophecy og hun var medstjerne i filmen Candles on Bay Street, der hun blant annet spilte mot skuespillerne Eion Bailey og Alicia Silverstone.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]