Hopp til innhold

Chris Carter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Chris Carter
FødtChristopher Carl Carter
13. okt. 1957[1]Rediger på Wikidata (66 år)
Bellflower
BeskjeftigelseRegissør, produsent, manusforfatter
Utdannet vedCalifornia State University, Long Beach
Bellflower High School
EktefelleDori Pierson (1989–)
NasjonalitetUSA

Christopher Carl Carter (født 13. oktober 1956) er en amerikansk manusforfatter og fjernsynsprodusent og -regissør, best kjent som skaperen av The X-Files.

Han ble født i Bellflower, California som sønn av William og Catherine Carter. På college tok han journalistikk som hovedfag, og gikk så ut fra California State University Long Beach i 1979. Hans bror, W. Craig Carter, er en Lord Foundation Professor of Materials Science and Engineering ved Massachusetts Institute of Technology.

Carter begynte å skrive for Surfing magasinet når han var ferdig med college. I de neste fem årene, reiste han rundt om i verden som en freelance skribent og en av magasinets redaktører.

Han fikk sin store sjanse i 1985 da Jeffrey Katzenberg, den daværende sjefen for Walt Disney Studio Entertainment, leste et manus som Carter hadde skrevet, og signerte ham til utviklingsavdelingen ved Walt Disney Pictures. Mens han arbeidet med Katzenberg, skrev og produserte Carter flere fjernsynsfilmer, inklusive pilotepisoder av Cameo By Night og The Nanny. Han var med å produsere den andre sesongen av Rags to Riches. og ble i 1989 skaper og leder-produsenten av komedieserien Brand New Life for Disneys søndagsprogram.

Ten Thirteen Productions

[rediger | rediger kilde]

Etter skapelsen og påbegynt produksjon av The X-Files i 1993, startet Chris et produksjonsselskap ved navn Ten Thirteen Productions. Det har fått sitt navn etter Carters egen fødselsdag, som er 13. oktober. Mellom 1993 og 2002 produserte de:

I denne perioden var kontorene til Ten Thirteen lokalisert i Century City, Los Angeles, California, med Frank Spotnitz som selskapets øverste leder, Mary Astadourian som nestleder, og Jana Fain som leder av kontoret. Etter den siste episoden av The X-Files i 2002 stengte kontoret, og Ten Thirteen er nå avsluttet eller inaktivt, uten noen aktivitet de siste fem årene. Spotnitz har startet sitt eget produksjonsselskap, Big Light Productions, sammen med bl.a. Fain som utviklingsdirektør.

Delvis filmografi

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Chris-Carter[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]