Hopp til innhold

The Omen (2006)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Omen
Generell informasjon
Utgivelsesår
  • 6. juni 2006 (2006-06-06)
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde110 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJohn Moore
ProdusentGlen Williamsonn
John Moore
ManusforfatterDavid Seltzer
MusikkMarco Beltrami
SjeffotografJonathan Sela
KlippDan Zimmerman
Foran kamera
MedvirkendeJulia Stiles
Liev Schreiber
Mia Farrow
David Thewlis
Pete Postlethwaite
Michael Gambon
Seamus Davey-Fitzpatrick
Annen informasjon
Budsjett25 millioner USD[1]
Totalomsetning119 496 523 USD[1]
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

The Omen (også kjent som The Omen: 666) er en amerikansk skrekkfilm fra 2006, regissert av John Moore. Manus er skrevet av David Seltzer. Hovedrollene spilles av Julia Stiles, Liev Schreiber og Mia Farrow. Filmen hadde premiere i USA den 6. juni 2006.

The Omen er en nyinnspilling av filmen med samme tittel fra 1976, med Gregory Peck, Lee Remick, David Warner, Billie Whitelaw og Harvey Spencer Stephens i hovedrollene.

Robert Thorn (Liev Schreiber), en amerikansk diplomat stasjonert i Italia, blir informert om at sønnen hans døde under fødselen. Uten at hans kone, Katherine, får vite det adopterer Robert en nyfødt foreldreløs gutt etter forslag fra sykehusets katolske prest, pater Spiletto. Den nyfødte får navnet Damien, og Robert og Katherine oppdrar gutten som deres egen. Roberts karriere skyter fart i løpet av de neste fem årene. Han blir utnevnt til ambassadør til Court of St. James's i Storbritannia, og bosetter seg i en stor eiendom like utenfor London. Men flere urovekkende hendelser finner sted, inkludert selvmordet til Damiens barnepike på bursdagen til Damien.

Robert blir kontaktet av pater Brennan, som påstår at han var tilstede under Damiens fødsel. I mellomtiden oppdager fotografen Keith Jennings at flere av hans fotografier inneholder mystiske varsler, som blant annet kan forutse når folk kommer til å dø. En ny barnepike, fru Baylock, blir ansatt og hun begynner å ta avgjørelser uten å ha fått samtykke fra Thorn-familien. Blant annet går hun til anskaffelse av en stor rottweiler for Damiens beskyttelse. Etter en urovekkende hendelse, i nærheten av et kapell, hvor Damien angriper Katherine, begynner hun få flere livaktige drømmer om sønnen sin, en av disse involverer skjelettet til en sjakal. Når Thorn-familien besøker en dyrehage, reagerer alle dyrene voldsomt ved synet av Damien.

Katherine begynner å lure på om det er noe alvorlig galt med Damien. Pater Brennan forteller Robert at Damiens mor var en sjakal, og at gutten er Antikrist. Han sier at Damien må dø, og en mann som het Bugenhagen, som befinner seg i Megiddo, kan hjelpe. Robert avfeier alt sammen, og kort tid senere blir pater Brennan drept i tordenvær. Katherine oppdager at hun er gravid igjen, og hun er fast bestemt på å ta en abort, av frykt for at barnet kommer til å ligne på Damien. Kort tid senere forårsaker Damien en ulykke hvor Katherine blir alvorlig skadet, og som fører til en spontanabort. På sykehuset betror Katherine seg til Robert om hennes mistanker om at Damien er ond. Robert bestemmer seg for å snakke med fotografen Jennings igjen, og lete etter Damiens biologiske mor.

De finner sykehuset hvor Damien ble levert like etter fødselen, men hele bygningen har blitt revet ned etter en brann. De møter pater Spiletto, som viser dem til en kirkegård hvor de finner graven til Damiens mor, som faktisk viser seg å være en sjakal. I graven ved siden av, oppdager Robert liket til hans døde biologiske sønn. Robert og Jennings blir angrepet av en flokk ville hunder, og de klarer så vidt å unnslippe. Hushjelpen, fru Baylock, besøker Katherine på sykehuset, og Katherine får en blodpropp og dør. Etter å ha fått vite om sin kones død, reiser Robert til Megiddo og møter Bugenhagen som gir ham instruksjoner for å drepe Damien på vigslet jord med en dolk.

Bugenhagen sier at Robert også må undersøke Damien for et fødselsmerke i form av tre sekstall (666). Men Robert nekter å drepe Damien, og kaster fra seg dolken på bakken. Idet Jennings skal plukke opp dolken som Robert kastet fra seg, blir han plutselig drept. Når Robert kommer hjem blir han angrepet av fru Baylocks rottweiler, som han dreper. I Damiens rom, oppdager han fødselsmerket formet som 666. Fru Baylock angriper Robert, men han kjører over henne med bilen sin, og stikker av. Robert blir forfulgt av politiet, og han flykter til en kirke for å drepe Damien. Men under flukten blir Robert drept av politiet. USAs president er tilstede under Roberts begravelse, og holder Damien i hånden. Damien ser deretter rett inn i kamera før rulleteksten begynner.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]
Liev Schreiber.

Produksjon

[rediger | rediger kilde]

Innspillingen startet 3. oktober 2005 i Barrandov Studios i Praha i Tsjekkia. Mesteparten av innspillingen foregikk der, men scenene som skulle forestille Jerusalem ble spilt inn i Matera i Italia.[2]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b «The Omen (2006)». Box Office Mojo. 
  2. ^ «The Omen film locations». movie-locations.com. Arkivert fra originalen 9. oktober 2014. Besøkt 13. oktober 2014. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]