The Omen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Omen
Generell informasjon
Utgivelsesår1976
Prod.landUSA / Storbritannia
Lengde1 t. 51 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRichard Donner
ProdusentHarvey Bernhard
ManusforfatterDavid Seltzer
MusikkJerry Goldsmith
SjeffotografGilbert Taylor
KlippStuart Baird
Foran kamera
MedvirkendeGregory Peck
Lee Remick
David Warner
Billie Whitelaw
Annen informasjon
Budsjett2,8 millioner USD[1]
Prod.selskap20th Century Fox
Premiere
  • 6. juni 1976 (1976-06-06) (Storbritannia)
  • 25. juni 1976 (1976-06-25) (USA)
Eksterne lenker

The Omen er en britisk-amerikansk skrekkfilm fra 1976, regissert av Richard Donner og produsert av Harvey Bernhard. I hovedrollene spiller Gregory Peck, Lee Remick, David Warner, Billie Whitelaw og Harvey Spencer Stephens. Filmen handler om den amerikanske diplomaten Robert Thorn som i all hemmelighet, og uten å informere sin kone, adopterer en foreldreløs baby, etter at deres egen sønn dør under fødselen. Etterhvert som sønnen Damien vokser opp begynner de å få mistanke om at han slett ikke er en normal liten gutt. Manus er skrevet av David Seltzer.

Filmen har fått to oppfølgere. I 2006 kom en nyinnspilling.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I Roma er en amerikansk diplomat Robert Thorn ved et sykehus hvor hans kone Katherine føder en gutt. Robert får vite at spedbarnet døde, og en prest, fader Spiletto, ber Robert i all hemmelighet adoptere et spedbarn hvis mor døde i løpet av en fødsel. Robert sier seg enig, men forteller ikke Katherine at barnet ikke er deres eget. De gir sønnen navnet Damien. Fem år senere, er Damien et lite barn, utnevnes Robert til USAs ambassadør til Storbritannia. Men mystiske hendelser begynner å skje rundt Thorn-familien. Damiens barnepike henger seg selv, i løpet av hans femte bursdagsfest. En mystisk ny barnepike, fru Baylock, ankommer uanmeldt.

Damien nekter å gå inn i en kirke, og Damiens nærvær skremmer dyr. Katherine frykter i økende grad Damien, og tar avstand fra sønnen sin. Fader Brennan, en katolsk prest, advarer Robert om Damiens mystiske opprinnelse, og antyder at han ikke er menneske. Presten forteller senere at Katherine er gravid, og Damien vil forhindre barnets fødsel. Etterpå blir Brennan drept. Katherine forteller deretter til Robert at hun er gravid, og ønsker abort. Keith Jennings undersøker Damien, og legger merke til skygger på fotografier av barnepiken og av fader Brennan som ser ut til å spå deres bisarre dødsfall. Et fotografi av Keith viser deretter den samme skyggen. Keith viser Robert bildene, og mener at Damien er en trussel.

Samtidig blir Katherine dyttet over et rekkverk i andre under, og skader henne alvorlig, og forårsaker en abort. Keith reiser sammen med Robert til Roma for å undersøke Damiens biologiske foreldre. Men en brann ødela journaler fra sykehuset mange år tidligere, og at brannen drepte de fleste ansatte. De sporer til slutt fader Spiletto til et kloster. Spiletto skriver navnet på en gammel etruskisk kirkegård hvor Damiens biologiske mor er gravlagt. I graven finner de et kadaver; ved siden av et barns skjelett med knust hodeskalle. De forstår at dette er Damiens umenneskelige mor, og at barnet ved siden av henne er Roberts egen sønn - drept slik at Damien kunne ta hans plass.

De tror at Damien er antikrist, en sammensvergelse som støttes av satanister. Robert ringer til Katherine, fremdeles ved sykehuset, og forteller at hun må forlate London. Hun er enig, men blir konfrontert av fru Baylock, som kaster henne gjennom et vindu til hennes død. I mellomtiden reiser Robert og Keith til Israel for å møte Carl Bugenhagen, arkeolog og ekspert på Antikrist, som forklarer at hvis Damien er den sanne antikrist, vil han bære et fødselsmerke i form av tre seks-tall.

Carl gir Robert syv mystiske dolker fra Megiddo, og råder ham til å bruke dolkene til å drepe Damien på hellig grunn. Robert, frastøtt av tanken på å drepe et barn, kaster dolkene på en byggeplass. Når Keith forsøker å hente dolkene, blir han drept. Robert returnerer til London. Han undersøker Damien, og finner et fødselsmerke i hodebunnen. Fru Baylock går deretter til voldelig angrep på Robert, men han stikker henne i hjel. Robert forstår deretter hva han er nødt til å gjøre, og planlegger å drepe Damien i en nærliggende katedral. Men blir oppdaget av politiet, som begynner å følge etter dem.

Rolleinnehavere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Solomon, Aubrey (1989). Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History. Scarecrow Press. s. 258. ISBN 978-0810821477. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]