The Dig

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Dig
UtviklerLucasArts
UtgiverLucasArts
DistributørSteam
DesignerSean Clark
KomponistMichael Land
SpillmotorSCUMM
PlattformDOS og Macintosh
Utgivelse30. november 1995
SjangerEventyrspill
ModusEnspiller
AldersgrenseAlle
Format1 x CD-ROM

The Dig er et eventyrspill, som ble utviklet og utgitt av LucasArts i 1995. Utviklingen av spillet ble ledet av Sean Clark. Spillet er berømt for sine koblinger til Steven Spielberg, og beryktet for det langvarige utviklingsstadiet det gikk gjennom. Det er det 11. spillet som bruker spillmotoren SCUMM.

Dette er det mest seriøse eventyrspillet fra LucasArts. Det har ingen slapstickhumor, og relativt lite subtil humor, noe som det er mye av i andre eventyrspill fra LucasArts. Det er også det eneste av LucasArts' eventyrspill som passer inn i science fiction-genren.

Historien[rediger | rediger kilde]

The Dig begynner med at et radioteleskop i Borneo oppdager et ukjent objekt som er på vei mot Jorda. Det viser seg å være en gigantisk asteroide som kan forårsake store ødeleggelser hvis den treffer Jorda. Et team på fem personer blir sent ut i romferga Atlantis til asteroiden, som ble kalt Attila. De må plassere eksplosiver på overflaten, noe som vil forandre asteroidens kurs slik at ender opp i en bane rundt Jorda. De fem medlemmene av teamet er:

Etter at eksplosivene er plassert og utløst, ender asteroiden opp i et kretsløp. Low, Brink og Robbins utforsker asteroiden og de finner ut at den er hul. Etter videre utforskning viser det seg at asteroiden er et romskip. De aktiverer det og det forandrer seg til en tolvkant som transporterer alle tre til en planet langt borte. De begynner å utforske Cocytus (som Brink døper planeten) for å finne en vei hjem. Planeten har avansert teknologi, men alt har forfalt og det finnes ikke noen intelligente skapninger.

Tittelen Dig refererer til prosessen med å undersøke og utforske planeten, slik at man kan få maskinene til å virke og finne ut hva som skjedde med innbyggerne. Hovedtemaet i spillet er xenoarkeologi.

Historien fokuserer på den strandede trioen og deres konflikter mens de utforsker planeten, hver på sin måte. Low prøver å finne en vei hjem, Maggie utforsker restene av sivilisasjonen, og Ludger ender opp i en tilstand av fiendtlige tvangstanker.

Om spillet[rediger | rediger kilde]

The Dig var opprinnelig skrevet av Steven Spielberg som en episode for TV-serien Amazing Stories (og senere som en film), men det ble konkludert med at den var alt for dyr å produsere. Da spillet ble utgitt benektet ikke regissøren at det kunne også bli laget en film. Det er nå over ti år siden at spillet ble utgitt, og det har fremdeles ikke skjedd noen fremgang med filmversjonen.

En imponerende liste med folk jobbet på spillet. Lederen av prosjektet var Sean Clark, Industrial Light & Magic laget noen av grafikken, det er basert på en historie av Steven Spielberg, Orson Scott Card skrev dialogen, og Brian Moriarty er også listet som medforfatter. Moriarty hadde tidligere jobbet på Loom hos LucasArts.

Spillet ble bare utgitt på CD-ROM og ble solgt for PC og Macintosh. Det har stemmer for alle figurene og et digitalt lydspor. Mesteparten av grafikken er håndtegnet og det er få animasjoner. Dette er mikset med før-rendrede klipp i 3D og håndtegnede klipp, som blir spilt av på visse steder i spillet.

Musikken var komponert av Michael Land og den består av ouverturer og utdrag fra Richard Wagners verk. Musikken passer godt til iMUSE, som er motoren for musikkavspilling, og det resulterer i en omsluttende, dynamisk flyt. Land sa at musikken han komponerte selv er den typen musikk som er nærmest hans personlige stil. The Dig var også det første spillet fra LucasArts hvor musikken ble solgt separat på CD. Denne CD-en ble utgitt i et begrenset opplag, og er derfor vanskelig å finne.

Alan Dean Foster skrev en roman basert på spillet. Denne romanen stemmer ikke helt overens med spillet. Den er dog interessant fordi den presenterer historien sett fra Cocytus' opprinnelige rase, noe som ikke finnes i spillet. Romanen har også en del bakgrunnsdetaljer (slik som reaksjonen på Jorda etter at Attila blir oppdaget), og den fyller en del hull i historien og oppklarer mysterier som ikke er forklart i spillet.

Mottagelse[rediger | rediger kilde]

The Dig er det spillet som det tok lengst å lage av alle eventyrspillene fra LucasArts. Utviklingen begynte på 1980-tallet, og spillet ble designet av tre forskjellie team etter hverandre. Hvert team brukte noen fra det forrige teamet og la til nye ting. Det teamet som fullførte spillet innrømte at det var et hastverksarbeid, noe som resulterte i en noe fragmentert spillopplevelse, og flere motsigelser. Til og med de tre hovedelementene i spillet (den håndtegnete grafikken, 3D-grafikken og de håndtegnete animasjonene) så veldig forskjellige ut. Likevel fikk spillet en varm mottagelse av både spillere og pressen.

Ting som ble fjernet fra spillet under utviklingen inkluderer overlevingsdelen, hvor du måtte finne og oppbevare vann og mat. Andre ting var utforskningen av enorme byer på planeten og en ekstra figur. Figuren var en japansk hobbyforsker og industrimagnat som het Toshi Olema. Han sponset Attilaprosjektet mot at han fikk være en del av mannskapet.

Noen av de unike problemene i spillet ble sammenliknet med de i Myst, og de frustrerte flere spillere. Spillet ble gitt ut nesten samtidig med Riven, og noen fant flere likheter. Blant annet viktigheten av sifferet 5 i flere av problemene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]