Myst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Myst
Myst logo.png
UtviklerCyan Worlds
UtgiverBrøderbund, Midway Games, Mean Hamster Software, Sunsoft
DistributørBroderbund
GOG.com
Steam
Nintendo eShop
Google Play
App Store
SkaperRand Miller
DesignerRobyn Miller, Rand Miller
KomponistRobyn Miller
PlattformMac OS, Saturn, Windows, Jaguar CD, 3DO, CD-i, PlayStation, AmigaOS, PSP, Nintendo DS, iOS
Format1 × DVD, 4 eller 5 × CD-ROM (5 for Game of the Year-versjon)
Nettstedcyan.com/games/myst/
Neste i serienRiven

Myst er et grafisk eventyr-videospill designet og regissert av brødrene Robyn og Rand Miller. Det ble utviklet av Cyan (nå Cyan Worlds), et Spokane, Washington – baserte studio, og utgitt og distribuert i 1993, av Brøderbund. Brødrene Miller begynte å arbeide på Myst i 1991 og utga det for Macintosh-datamaskiner den 24. september 1993, noe som til da var utvikleren Cyans største prosjekt. Forskjellige utgaver av spillet har siden blitt relansert for Saturn, Microsoft Windows, Jaguar CD, 3DO, CD-i, PlayStation, AmigaOS, PSP, Nintendo DS, og iOS av utgivere Midway Games, SunSoft, og Mean Hamster Software.

I Myst settes spilleren inn i rollen som "The Stranger" (Den fremmede), som bruker en spesiell bok for å reise til øya Myst. Der bruker spilleren andre spesielle bøker skrevet av en håndverker og oppdagelsesreisende kalt Atrus for å reise til flere verdener kjent som "ages" (aldre). Ledetråder som finnes i hver av disse aldrene bidrar til å avsløre den bakenforliggende historien til spillets karakterer. Spillet har flere avslutninger, avhengig av hvilke beslutninger spilleren tar.

Etter utgivelsen ble Myst en suksess. Kritikere hyllet spillets evner til å la spilleren fordype seg i den fiktive verden. Spillet var lenge det bestselgende videospillet gjennom tidene før det ble slått av The Sims i 2002.[1]

Myst sin suksess hjalp adopsjonen av det da gryende CD-ROM-formatet. Spillets suksess avlet fire direkte oppfølgende videospill samt flere spin-off-spill og -romaner.

Handling[rediger | rediger kilde]

Spillet handler om en mann uten navn kalt Stranger som har blitt transportert til en verden kalt age i serien som heter Age of Myst. Spilleren må finne en manglende side til en bok som tilhører Atrus som er hans venn.

Under reisen på øya skjer det mye. I biblioteket finnes to bøker, en rød og en blå. Hvis man åpner dem vil man se to ødelagte levende bilder, hver med en mann i. Begge ber Stranger om å reise til to andre Ages fordi det ligger noen andre sider der. Når man samler arkene og setter dem i bøkene kan de snakke tydeligere og tydeligere til de kan fortelle at de har blitt fanget i Dn'i.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]