Myst

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Myst
Myst logo.png
UtviklerCyan
UtgiverBrøderbund, Midway Games, Mean Hamster Software, Sunsoft
Distributør
6 oppføringer
SkaperRand Miller
DesignerRobyn Miller, Rand Miller
KomponistRobyn Miller
SerieMyst
Neste i serienRiven
PlattformMac OS, Saturn, Windows, Jaguar CD, 3DO, CD-i, PlayStation, AmigaOS, PSP, Nintendo DS, iOS
Utgivelse24. september 1993
27. januar 1995 (PlayStation; Japan)[1]
SjangerGrafisk eventyr, eventyr, hjernetrim
ModusEnspiller
AldersgrensePEGI 3
Format1 × DVD, 4 eller 5 × CD-ROM (5 for Game of the Year-versjon)
Nettstedcyan.com/games/myst/

Myst er et grafisk eventyr-videospill designet og regissert av brødrene Robyn og Rand Miller. Det ble utviklet av Cyan (nå Cyan Worlds), et Spokane, Washington – baserte studio, og utgitt og distribuert i 1993, av Brøderbund. Brødrene Miller begynte å arbeide på Myst i 1991 og utga det for Macintosh-datamaskiner den 24. september 1993, noe som til da var utvikleren Cyans største prosjekt. Forskjellige utgaver av spillet har siden blitt relansert for Saturn, Microsoft Windows, Jaguar CD, 3DO, CD-i, PlayStation, AmigaOS, PSP, Nintendo DS, og iOS av utgivere Midway Games, SunSoft, og Mean Hamster Software.

I Myst settes spilleren inn i rollen som "The Stranger" (Den fremmede), som bruker en spesiell bok for å reise til øya Myst. Der bruker spilleren andre spesielle bøker skrevet av en håndverker og oppdagelsesreisende kalt Atrus for å reise til flere verdener kjent som "ages" (aldre). Ledetråder som finnes i hver av disse aldrene bidrar til å avsløre den bakenforliggende historien til spillets karakterer. Spillet har flere avslutninger, avhengig av hvilke beslutninger spilleren tar.

Etter utgivelsen ble Myst en suksess. Kritikere hyllet spillets evner til å la spilleren fordype seg i den fiktive verden. Spillet var lenge det bestselgende videospillet gjennom tidene før det ble slått av The Sims i 2002.[2]

Myst sin suksess hjalp adopsjonen av det da gryende CD-ROM-formatet. Spillets suksess avlet fire direkte oppfølgende videospill samt flere spin-off-spill og -romaner.

Handling[rediger | rediger kilde]

Spillet handler om en mann uten navn kalt Stranger som har blitt transportert til en verden kalt age i serien som heter Age of Myst. Spilleren må finne en manglende side til en bok som tilhører Atrus som er hans venn.

Under reisen på øya skjer det mye. I biblioteket finnes to bøker, en rød og en blå. Hvis man åpner dem vil man se to ødelagte levende bilder, hver med en mann i. Begge ber Stranger om å reise til to andre Ages fordi det ligger noen andre sider der. Når man samler arkene og setter dem i bøkene kan de snakke tydeligere og tydeligere til de kan fortelle at de har blitt fanget i Dn'i.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]