Hopp til innhold

The Broads

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Broads
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Grunnlagt1988
Areal303 km²
Befolkning6 275[1] (2021)
Bef.tetthet20,71 innb./km²
Nettsidewww.broads-authority.gov.uk/
Kart
The Broads
52°43′27″N 1°38′27″Ø

The Broads er et nettverk av elver og innsjøer i Norfolk og Suffolk i England. Den nordlige delen er kjent som Norfolk Broads, og den sørlige som Suffolk Broads. Navnet kommer av broad, det lokale ordet for «innsjø». Området fikk i 1988 en spesiell beskyttelsesstatus som setter det på samme nivå som nasjonalparkene. Forskjellen fra andre nasjonalparker er at det er grevskapene som har definert dette, og ikke staten.[trenger referanse] Broads Authority ble opprettet i 1989 for å ivareta parken.

Det totale arealet er 303 km², hvorav det meste ligger i Norfolk. Det er mer enn 200 km farbare vannveier, fordelt på syv elver og omkring 50 innsjøer. Bare tretten innsjøer er åpne for allmenn ferdsel, mens tre andre har navigerbare kanaler. På høsten og vinteren er det restriksjoner på ferdsel i deler av området.

The Broads har gitt navn til det administrative distriktet Broadland.

Historie[rediger | rediger kilde]

Man trodde lenge at innsjøene var naturlige trekk i landskapet, men i 1960-årene beviste dr. Joyce Lambert at de er kunstige, men ikke planlagt, da de har oppstått som følge av oversvømmelser der det i tidligere tider ble tatt ut torv. De første som i større skala brukte torven i området som brensel var romerne, og i middelalderen drev lokale klostre lønnsomme forretninger med salg av torv til Norwich og Great Yarmouth. Så begynte havnivået å stige, og trovtakene ble oversvømt. Det ble bygget diker og andre hindringer, men oversvømmelsene fortsatte, og landskapet slik det er i moderne tid utviklet seg.

Siden begynnelsen av det 20. århundre har The Broads vært et populært område for båtferdsel. Vannveiene har, med ett unntak, ikke sluser, men det er tre lave broer hvor bare mindre båter kan passere. Området tiltrekker seg også fotturister, kunstnere, stangfiskere og fuglekikkere. Lokalbefolkningen nevner gjerne også kategorien «people messing about in boats», eller «folk som roter rundt i båter». Man kan fortsatt se den tradisjonelle fartøystypen Norfolk wherry i The Broads.

Geografi[rediger | rediger kilde]

The Broads følger i hovedsak en linje langs elvene. Det er syv farbare elver, Yare og dens direkte eller indirekte bielver Bure, Thurne, Ant, Waveney, Chet og Wensum. Vannveiene påvirkes av tidevann, med nokså store forskjeller på høy- og lavvann nær havet, som i Breydon Water, og knapt merkbar forskjell lenger inn som i Ant over Barton Broad.

Innsjøene varierer i størrelse fra små dammer til store sjøer om Hickling Broad, Barton Broad og Breydon Water. De er ujevnt fordelt, med langt flere innsjøer i den nordlige halvdelen av Broadland enn i den sentrale eller den sørlige delen. Noen ligger direkte knyttet til elvene, mens andre ligger til siden for dem og er forbundet med elvene gjennom kunstige kanaler.

Det er også gravet ut en kanal gjennom området, Haddiscoe Cut, som forbinder Yare og Waveney slik at båter kan komme mellom de to elvene uten å seile over Breydon Water.

Man kan også seile ut til havet via Waveney, som er forbundet med Oulton Broad, som i sin tur er en del av tidevanssystemet i The Broad. Rett ved siden at den ligger Lake Lothing, som er forbundet med havet i havnen i Lowestoft. Mellom Oulton Broad og Lake Lothing er det anlagt en sluse, den eneste i The Broads, på gunn av den store forskjellen i tidevannssyklusen i de to sjøene.

I de følgende listene er sjøer satt i kursiv mens byer og landsbyer er i vanlig skrift.

Bure[rediger | rediger kilde]

Bure er en bielv til Yare. Den har sitt utspring nær Aylsham og renner inn i Yare rett nedenfor Breydon Water. Elven renner gjennom eller passerer:

Thurne[rediger | rediger kilde]

Thurne er en bielv til Bure. Den har sitt utspring nær Martham Broad, og renner omkring ti km til Thurne Mouth hvor den går inn i Bure. Den renner gjennom eller passerer:

Ant[rediger | rediger kilde]

Ant er en bielv til Bure. Den har sitt utspring nær Dilham og renner inn i Bure ved St. Benet's Abbey. Elven renner gjennom eller passerer:

Yare[rediger | rediger kilde]

Yare har sitt utspring sør for Dereham og renner gjennom den sørlige utkanten av Norwich, så gjennom Breydon Water og ut i havet mellom Great Yarmouth og Gorleston. Den renner gjennom eller passerer:

Chet[rediger | rediger kilde]

Chet er en bielv til Yare. Den renner gjennom eller passerer:

Waveney[rediger | rediger kilde]

Waveney er en bielv til Yare. Den renner gjennom eller passerer:

Wensum[rediger | rediger kilde]

Wensum er en bielv til Yare. Den har sitt utspring i Breckland og renner gjennom Norwich sentrum før den renner inn i Yare rett øst for byen. Den farbare strekningen ligger i sin helhet innenfor byområdet, fra sentrum rett ved Norwich-katedralen til stedet hvor elvene møtes.

Trinity Broads[rediger | rediger kilde]

Trinity Broads er et unntak fra regelen, ettersom disse innsjøene er forbundet med hverandre, men ikke har noen farbar forbindelse til resten av The Broads. Innsjøene er:


  1. ^ 2021 United Kingdom census, Wikidata Q16970190