Wroxham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wroxham
Wroxham Bridge - geograph.org.uk - 358038.jpg
Wroxham Bridge
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Broadland
Admin. grevskap:Norfolk
Seremon. grevskap:Norfolk
StatusBy (town)
PostnummerNR12
Retningsnummer01603
Areal6,21 km²
Befolkning1 532 (2001)

Wroxham
52°42′22″N 1°24′43″Ø

Wroxham er en liten by og et verdslig sogn i Norfolk i England. Den ligger på sørsiden av elven Bure, omkring 14 kilometer nordøst for Norwich. Omkring halvannen kilometer nedover elven, mot sørøst, ligger Wroxham Broad, og på nordsiden av elven ligger landsbyen Hoveton. Sognet har et areal på 6,21 km², og en befolkning i henhold til folketellingen i 2001 (nyere tall ikke tilgjengelig) på 1532 innbyggere i 666 husholdninger.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Byen regner seg som «hovedstaden» i nasjonalparken The Broads. Broen der er regnet som den nest vanskeligste i området å navigere forbi på elven, etter den i Potter Heigham. Det er derfor en losstasjon på Hovetonsiden, slik at elvefarende kan få assistanse mot en avgift.

Wroxham og Hoveton har i praksis nesten smeltet sammen, selv om de ligger på hver sin side av elven. Det lokale kjøpesenteret er kjent for butikken Roys of Wroxham – som kaller seg «verdens største landsbybutikk» – og til tross for dette navnet ligger den på Hoveton-siden av elven. Byen har flere båtbyggerier og marinaer som leier ut fritidsbåter. Det er også en fabrikk som hermetiserer frukt der.

Hoveton and Wroxham stasjon ligger i Hoveton, og betjener Bittern Line fra Norwich til Cromer og Sheringham. Den er også endestasjon for smalsporbanen Bure Valley Railway til Aylsham.

Sognekirken, viet til jomfru Maria, har en berømt rikt dekorert dør på nordsiden. På kirkegården finner man Trafford Mausoleum, som ble reist i middelalderstil i 1831. Sørøst for kirken ligger en herregård fra 1623, med tydelig nederlandsk innflytelse i byggestilen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]