Aylsham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aylsham
Aylsham
Byskilt og byvåpen
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Broadland
Admin. grevskap: Norfolk
Seremon. grevskap: Norfolk
Status By (town)
Areal 17,52 km²
Befolkning 5 504 (2001)

Aylsham er en markedsby og et verdslig sogn ved elven Bure i Norfolk i England. Elven har sitt utspring like ved byen, og siden 1779 har det vært mulig å seile opp til Aylsham. Dette betydde at man kunne bringe korn, kull og tømmer opp elven, noe som førte til vekst i byen. Byen ligger i nasjonalparken The Broads.

Historie[rediger | rediger kilde]

Aylsham antas å ha blitt grunnlagt av en angelsaksisk thane ved navn Aegal omkring år 500. Den er nevnt i Domesday Book (1086) som både Elesham og Ailesham, antagelig avledet fra Aegel's Ham, og hadde da omkring tusen innbyggere. Frem til det 15. århundre var produksjon av lin og ullgarn en viktig næringsvei, og Aylsham Web eller cloth of Aylsham ble levert til hoffet under Edvard II og Edvard III.

Fra 1372 var John av Gaunt Lord of the Manor, og Aylsham ble hovedbyen for hertugdømmet Lancaster. John av Gaunt var antagelig aldri selv i byen, men borgerne nøt en rekke privilegier, som fritak fra jurytjeneste utenfor herregårdens område og fra visse skatter.

I 1519 innvilget Henrik VIII et ukentlig marked på lørdager, og en årlig festival den 12. mars, dagen før festen for pave St. Gregor den store. Markedet ble viktig for byen, og det oppstod ny næringsdrift som følge av at bønder fra omegnen regelmessig kom inn til byen. Markedet holdes nå to ganger i uken, samt at det er et bondemarked en gang i måneden.

To av byens mest kjente borgere er minnet med plaketter. På Barclay Banks vegg, på Market Square, er det en plakett for Christopher Layer, en militant jakobitt som støttet prins Charles Edward Stuart. Han ble dømt for høyforræderi og hengt på Tyburn i 1723. Like ved er en plakett for Joseph Thomas Clover, den moderne anestesiens far. Han ble født i en leilighet ved Market Square.

En av de eldste bygningen i byen er Black Boys Inn, et vertshus som har ligget der siden 1650-årene. Den nåværende fasaden er fra omkring 1710–1720. Bygningen hadde staller for hele førti hester. I 1732 oppholdt Daniel Defoe seg i Aylsham, og bodde på Black Boy Inn. Dagbokforfatteren Parson Woodforde spiste der i 1781, og Horatio Nelson skal ha danset i fellesrommet under et besøk hos sin fetter som bodde i byen.

Sir Humphrey Repton, landskapsarkitekt og maler, er gravlagt på St Michael's kirkegård. Hans akvareller gir gode bilder av markedet på begynnelsen av det 19. århundre.

Det var en periode to jernbanestasjoner i byen, men begge er nedlagt. Den ene betjente Great Eastern Railway mellom County School og Wroxham, mens den andre betjente Midland and Great Northern Joint Railway mellom Melton Constable og Great Yarmouth

Omkring to km utenfor byen ligger Blickling Hall, et jakobittisk teglhus som eies av National Trust