Aylsham

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Aylsham
Aylsham
Byskilt og byvåpen
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Broadland
Admin. grevskap:Norfolk
Seremon. grevskap:Norfolk
StatusBy (town)
Areal17,52 km²
Befolkning6 016 (2011)
Bef.tetthet343,4 innb./km²

Aylsham
52°47′24″N 1°15′22″Ø

Aylsham er en historisk markedsby og et verdslig sogn ved elven Bure i nordlige Norfolk i England, rundt 15 km nord for Norwich. Den lokale administrasjonen faller innenfor distriktet Broadland.

Elven har sitt utspring ikke langt fra byen, 18 km oppstrøms ved landsbyen Melton Constable, og siden 1779 har det vært mulig å seile opp til Aylsham. Dette betydde at man kunne bringe korn, kull og tømmer opp elven, noe som førte til vekst i byen. Byen ligger i nasjonalparken The Broads. Byen ligger nær store eiendommer og storstilte herskapshus ved Blickling, Felbrigg, Mannington og Wolterton, som er viktige turistattraksjoner.

Det verdslige sognet har areal på 17,52 km² og ved folketellingen i 2001 hadde den en befolkning på 5 504 innbyggere i 2 448 husholdninger.[1] For den tilsvarende folketellingen i 2011 hadde folketallet steget til 6 016 innbyggere.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Sognekirken St Michael and All Angels

Aylsham antas å ha blitt grunnlagt av en angelsaksisk thane ved navn Aegal omkring år 500. Den er nevnt i Domesday Book (1086) som både Elesham og Ailesham, antagelig avledet fra Aegel's Ham, og hadde da omkring tusen innbyggere. Frem til det 15. århundre var produksjon av lin og ullgarn en viktig næringsvei, og Aylsham Web eller cloth of Aylsham ble levert til hoffet under Edvard II og Edvard III.

Fra 1372 var John av Gaunt Lord of the Manor, og Aylsham ble hovedbyen for hertugdømmet Lancaster. John av Gaunt var antagelig aldri selv i byen, men borgerne nøt en rekke privilegier, som fritak fra jurytjeneste utenfor herregårdens område og fra visse skatter.

I 1519 innvilget Henrik VIII et ukentlig marked på lørdager, og en årlig festival den 12. mars, dagen før festen for pave St. Gregor den store. Markedet ble viktig for byen, og det oppstod ny næringsdrift som følge av at bønder fra omegnen regelmessig kom inn til byen. Markedet holdes nå to ganger i uken, samt at det er et bondemarked en gang i måneden.

To av byens mest kjente borgere er minnet med plaketter. På Barclay Banks vegg, på Market Square, er det en plakett for Christopher Layer, en militant jakobitt som støttet prins Charles Edward Stuart. Han ble dømt for høyforræderi og hengt på Tyburn i 1723. Like ved er en plakett for Joseph Thomas Clover, den moderne anestesiens far. Han ble født i en leilighet ved Market Square.

En av de eldste bygningen i byen er Black Boys Inn, et vertshus som har ligget der siden 1650-årene. Den nåværende fasaden er fra omkring 1710–1720. Bygningen hadde staller for hele førti hester. I 1732 oppholdt Daniel Defoe seg i Aylsham, og bodde på Black Boy Inn. Dagbokforfatteren Parson Woodforde spiste der i 1781, og Horatio Nelson skal ha danset i fellesrommet under et besøk hos sin fetter som bodde i byen.

Humphrey Repton, landskapsarkitekt og maler, er gravlagt på St Michael's kirkegård. Hans akvareller gir gode bilder av markedet på begynnelsen av 1800-tallet.

Det var en periode to jernbanestasjoner i byen, men begge er nedlagt. Den ene betjente Great Eastern Railway mellom County School og Wroxham, mens den andre betjente Midland and Great Northern Joint Railway mellom Melton Constable og Great Yarmouth

Omkring to km utenfor byen ligger Blickling Hall, et jakobittisk teglhus som eies av National Trust.

Vennskapsbyer[rediger | rediger kilde]

Aylsham har følgende vennskapsbyer:[trenger referanse]

Tidligere hadde byen uformell forbindelse med

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Office for National Statistics & Norfolk County Council, 2001: «Census population and household counts for unparished urban areas and all parishes» Arkivert 11. februar 2017 hos Wayback Machine. (XLS)
  2. ^ «Aylsham (Norfolk)», City Population

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg Aylsham hos Wikivoyage