Hopp til innhold

North York Moors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
North York Moors
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Areal1 435 km²
Kart
North York Moors
54°23′00″N 0°45′00″V

North York Moors er en nasjonalpark, opprettet 1952, i det nordlige England. Den er 1436 km² stor, og har et av de største områdene med myrlandskap med lyngvekst i Storbritannia. 80% av området er i privat eie, og 40% er dyrket mark. På tre sider er det avgrenset av bratte klipper, mens det på østsiden når den bratte Yorkshirekysten. Det dekker et areal på 1 430 km2, og har en befolkning på 23 380 innbyggere.[1]

Nasjonalparken er særlig populær blant fotturister, med et nettverk av omkring 2300 km stier som er åpne for allmenn ferdsel. Det meste av området ellers er også åpent under Countryside and Rights of Way Act 2000. Blant de mest populære turveiene er Cleveland Way som går rundt heiene og har en strekning langs kysten, og Lyke Wake Walk, som går rett gjennom hjertet av heiene.

Det er også muligheter for sykling, både tur- og terreng-, og ridning. De bratte klippene i utkanten av parken er populære for hanggliding.

Det er få større bosetninger innenfor parken. Byen Whitby, med nærmere 14 000 innbyggere, regnes som områdets «hovedstad». Den er forbundet med Middlesbrough via jernbane gjennom Esk Valley. Denne linjen er ved Grosmont forbundet med North Yorkshire Moors Railway, en av Storbritannias mest populære og pittoreske bevarte jernbaner.

Heiene har ikke endret seg mye siden parken ble åpnet, og brukes ofte som bakgrunnsmiljø for britiske filmer og TV-serier. Den mest kjente er ITVs serie Med hjartet på rette staden. I filmene om Harry Potter ble North Yorkshire Moors Railway brukt i flere scener.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «North York Moors National Park Facts and figures», North York Moors National Park Authority.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) North York Moors – kategori av bilder, video eller lyd på Commons