Hopp til innhold

Nasjonalparker i Skottland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det finnes to nasjonalparker i Skottland, Loch Lomond and the Trossachs (opprettet 2002) og Cairngorms (opprettet 2003).

Parkene er beskyttet under National Parks (Scotland) Act 2000. Denne loven ble vedtatt av Skottlands parlament nesten seksti år etter at Storbritannia først begynte å ta opp tanken om nasjonalparker. Med tanke på hvor sent Skottland fikk sin første nasjonalpark er det ironisk at det var en skotte, John Muir, som la grunnen for verdens første nasjonalpark, Yosemite i USA.

Mesteparten av området er på private hender. Det meste er også kulturlandskap, hvor skogdrift, sauehold og planting av innførte tresorter har ført til at parkene ikke representerer et skotsk «urlandskap».

Hver av parkene styres av en egen parkmyndighet, en National Park Authority. I skotsk lovgivning har man tatt med de samme to hovedmålene som i England og Wales, nemlig bevaring og nytelse av naturen. I tillegg har man med fire mål som ikke er definert i lovgivningen i England og Wales:

  • Å bevare og forbedre områdets kulturelle og naturmessige arv
  • Å fremme forsvarlig bruk av områdets naturressurser
  • Å fremme forståelse for og glede av (inkludert bruk til rekreasjon) områdets spesielle kvaliteter
  • Å fremme forsvarlig økonomisk og sosial utvikling blant områdets innbyggere

Det helhetlige målet for parkmyndighetene er å sikre at nevnte mål oppnås kollektivt og på en koordinert måte. De fire målene er likeverdige, men i henhold til Sandfordprinsippet skal det første målet gis større tyngde når det er uforenlige konflikter mellom dem.

Autoritetsdata