Peak District

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peak District
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Grunnlagt1951
Areal1 444 km²
Befolkning35 901[1] (2021)
Bef.tetthet24,86 innb./km²
Høyde o.h.636 meter
Nettsidewww.peakdistrict.gov.uk/
Posisjonskart
Peak District ligger i Storbritannia
Peak District
Peak District
Peak District (Storbritannia)
Kart
Peak District
53°21′00″N 1°50′00″V

Peak District er et høylandsområde i det sentrale og nordlige England. Det ligger for det meste i Derbyshire, men også innenfor Cheshire, Staffordshire samt South og West Yorkshire. Det meste av det er inkludert i Peak District nasjonalpark, som var den første nasjonalparken i Storbritannia. Parkgrensene ble trukket slik at man unngikk å få med byer, men Buxton er praktisk talt omringet av parken.

Området deles gjerne inn i den nordlige delen Dark Peak, hvor man finner mye myrlandskap, og den sørlige White Peak som er det mest befolkede området. Ifølge parkmyndighetene er Peak District verdens nest mest populære nasjonalpark.

White Peak er et kalksteinsområde, hvilket medfører at det er mange grotter der. Under Dark Peak finner man skifer og sandstein. Det høyeste punktet er toppen på Kinder Scout.

Historie[rediger | rediger kilde]

Masseinntrengningen på Kinder Scout var en sivil ulydighetsaksjon som ble gjennomført i 1932, og som var et vannskille for kampanjen for nasjonalparker og fri adgang til myrheiene. 17. april 1951 ble Peak District landets første nasjonalpark.

Den første langdistanseturveien i landet er også knyttet til Peak District; Pennine Way begynner i landsbyen Edale i hjertet av området.

Mange tror at navnet Peak District kommer av ordet peak, som betyr «fjelltopp». Dette stemmer ikke; navnet kommer fra pict, en referanse til jernalderfolket som levde i området, hvis kultur antagelig overlevde lengst nettopp i Derbyshire. Keltiske og pre-keltiske skikker og festivaler har satt spor som man fortsatt kan se.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ United Kingdom Census 2021, Wikidata Q16970190