Surf’s Up (sang)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Surf's Up (sang))
Hopp til navigering Hopp til søk
«Surf's Up»
Singel med The Beach Boys
AlbumSurf's Up
B-side«Don't Go Near the Water»
Artist, bandThe Beach Boys
Utgitt8. november 1971
Innspilt19661967 og 1971
SjangerProgressiv rock, barokkpop
Lengde4:12
PlateselskapBrother, Reprise
Låtskriver(e)Brian Wilson
Van Dyke Parks
Produsent(er)The Beach Boys
Plass i kronologi
«Long Promised Road»
(1971)
«Surf's Up»
«You Need a Mess of Help to Stand Alone»
(1972)

«Surf's Up» er en sang med The Beach Boys, skrevet av Brian Wilson og Van Dyke Parks i 1966. Sangen ble opprinnelig skrevet for det uutgitte albumet SMiLE, men ble da ikke ferdigstilt for utgivelse. Versjonen som ble utgitt som singel i november 1971 består av originalinnspillinger fra 1966 og 1967 med overdubbing og nyinnspilte segmenter fra 1971. Sporet er det tiende og siste på albumet Surf's Up. Sangen er også med på Brian Wilsons album SMiLE fra 2004.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Da SMiLE-prosjektet ble skrinlagt av Brian Wilson på begynnelsen av 1967, var «Surf's Up» en av de sangene som ikke var blitt ferdig innspilt. Instrumentsporet ble spilt inn i november 1966, men vokalsporet, utfyllende instrumenspor og avslutningen manglet. Denne versjonen ble aldri ferdigstilt.

Brian Wilson hadde gitt beskjed om at han ikke ønsket å være med på noen nyinnspilling av sangen, hverken som sanger eller produsent, men i 1971 satte Carl Wilson i gang med restaureringen av sangen, og overdubbet sin vokal over det originale lydsporet. Sangens andre seksjon består av Brian Wilsons originale vokal og pianospill med nyinnspilte harmonivokal og instrumentspor lagt til.

Da avslutningen skulle spilles inn, kom Brian Wilson i studio og la til et nytt arrangement basert på en annen SMiLE-sang, «Child Is the Father of the Man». Han hadde også skrevet en ny hovedvokal-linje, som ble sunget av Al Jardine. De nye instrumentalsporene ble i all hovedsak spilt av Carl Wilson, som også tok hovedansvaret med produseringen.

Sangens tittel er ironisk ment, da musikkstilen er ganske annerledes enn den lette popmusikken som omhandlet surfing og biler bandet var blitt kjent for på begynnelsen av 1960-tallet.

Brian Wilsons versjon fra 2004[rediger | rediger kilde]

Versjonen på albumet SMiLE fra 2004 er tilnærmet identisk med versjonen fra 1971. Hovedvokalen er ved Brian Wilson, men han synger ikke de høyeste notene da hans stemme ikke lenger klarer disse. Dette ble løst ved at harmonivokalene sømløst blandes med hovedvokalen, og de yngre medlemmene av Wilsons band «overtar» de notene han har vanskelig for å nå. Flere av sangene på SMiLE er bygget opp slik, noe som igjen skaper en naturlig versjon av Wilsons ofte benyttede dobbeltinnspilling av vokalsporene.

Personell[rediger | rediger kilde]