Sundvollen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sundvollen
Sundvollen (nærmest) og Kroksund
LandNorges flagg Norge
FylkeBuskerud
KommuneHole
Postnummer3531 Krokkleiva
Areal0,8 km²
Befolkning1 196[a] (2023)
Bef.tetthet1 495 innb./km²
Kart
Sundvollen
60°03′46″N 10°18′26″Ø

Sundvollen (Kroksundvollen) er et tettsted i Hole kommune i Buskerud. Tettstedet har 1 196[1] innbyggere per 1. januar 2023. Sundvollen ligger langs østsiden av Tyrifjorden ved Kroksundet, der europavei 16 krysser over sørenden av Steinsfjorden. Sundvollen er blant annet kjent for Krokkleiva og sin nærhet til Krokskogen. Her finnes også Sundvolden Hotel.

Historie[rediger | rediger kilde]

Utsyn over Ringerike i Buskerud fra Kongens utsikt ved Krokkleiva 1965, med Holeveien over Kroksund bru, Sundøya og Slettøya i Kroksundet mellom Steinsfjorden og Tyrifjorden med Sundvollen foran.

Sundvollen het opprinnelig Kroksundvollen og var trolig eng under gården Kroksund på vestsiden av fjorden. Dette var nok en svært gammel gård, men den ble lagt øde under Svartedauen. På østsiden av fjorden ble nok også alle gårdene lagt øde under Svartedauen, for det finnes ikke spor av en eneste en i jordeboka for 1577. Da Olsobispen Jens Nilssøn fór over Krokskogen ved flere anledninger på 1590-tallet nevner heller ikke han noen gård ved Kroksund, verken på øst- eller vestsiden av fjorden.

I 1648 nevnes imidlertid ei Marte Kroksund i tingbøkene. Hun ble anmeldt til stattholder Hannibal Sehested fordi hun stadig skjenket folk fulle og skjelte dem ut når de ikke ville gi henne dobbelt betaling for å frakte dem over sundet. Dessuten skal hun ha stått i ledtog med både røvere, tyver og landløpere. Marte var åpenbart sundmann, for det ble krevd at hennes kongelige bevilling som sundmann skulle inndras. Tredve år seinere satt hun fortsatt i Kroksund, som enke, mens sønnene drev sundstedet, så kravet nådde nok ikke fram hos stattholderen. Sundvollen nevnes først i 1652, som en ødegård under rydding og med ei skyld blant de laveste i bygda. I 1762 var situasjonen for bruket den samme, men rundt 1800 ser det som om bruket var blitt mer av en bondegård - nå med tre husmannsplasser og et par mindre bruk rundt seg. Navnet Kroksundvollen var i brukt til ut på 1900-tallet.

Kulturvern[rediger | rediger kilde]

Her finnes det helleristninger fra bronsealderen. Ristningene, som er hugget inn på en sandstein som ligger kun ca. 100 meter fra E16, viser skipsfigurer, kretsfigurer, skålgroper og to figurer som ikke har latt seg tolke. I alt er det femten figurer på steinens overflate.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteders befolkning og areal». Statistisk sentralbyrå. 12. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]