Sundøya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sundøya er den største av de to øyene i Kroksundet mellom Tyrifjorden i sør (til venstre i bildet) og Steinsfjorden i nord (til høyre) på Ringerike i Buskerud.

Sundøya er en av to småøyer som ligger i Kroksundet, mellom Steinsfjorden og Tyrifjorden, i Hole kommune, Viken. Over øya går Europavei 16, mellom Oslo og Hønefoss, i bru - Kroksund bru. Naboøya i sundet heter Slettøya og er mindre.

Øyene i Steinsfjorden tilhørte tidligere Krokskogens Allmenning, men da allmenningen ble utskiftet i 1823, ble alle øyene med unntak av Sundøya lagt under eiendommen Utøya og fra 1839 solgt til privatfolk. Sundøya forble allmenning til den ble solgt til Hønefoss Bryggeri i 1930, da Sundøya Fjordhotell ble bygd der. Hotellet imidlertid er nedlagt og bygningsmassen revet. Det foreligger imidlertid planer om et nytt kompleks på øya, men det er uklart om planene vil bli realisert. En moderne enebolig ligger på øya.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

VikenDenne Viken- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.