Kroksund bru

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Utsyn over Ringerike i Buskerud fra Kongens utsikt 1965, med Holeveien (E16) over Kroksund bru, Sundøya og Slettøya i Kroksundet mellom Steinsfjorden og Tyrifjorden med Sundvollen foran.

Kroksund bru er ei to-felts veibru langs Europavei 16 som løper mellom Sundøya og Slettøya, to småøyer som ligger i Kroksundet mellom Tyrifjorden og Steinsfjorden i Hole kommune, Buskerud.

Den første brua over Kroksundet sto ferdig i 1807 og må sees i sammenheng med byggingen av den bergenske kongevei mellom Lommedalen og Sundvollen over Krokskogen. Den ble åpnet fram til Sundvollen i 1805, der det var sundsted. Arbeidene med å bygge ei bru ble startet av militære mannskaper alt i 1806, men de rakk bare å få østre fylling mellom Sundvollen og Sundøya ferdig, før krigen med Sverige satte en stopper for det videre arbeidet.

Den første brua var ei flytebru gjort av tømmer, med en lem midt på som kunne løftes slik at båttrafikken kunne passere sundet. Utpå 1850-tallet ble det gjort ei ny steinbru der, og denne står fortsatt, i det den utgjør fundament for dagens to-feltsbru. Den gamle steinbrua, som hadde sterkt hvelvet veibane, er nå gang- og sykkelbru og synes lett fra vannsidene.

I dag er det fyllinger mellom Sundvollen og Sundøya og mellom Slettøya og Kroksund slik at det kun er bru mellom de to øyene. Midt under brua er det passasje for båttrafikken gjennom en større åpning i den gamle steinbrua.


buskerudDenne buskerud- og geografirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.