Storhamar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Storhamar Idrettslag
Storhamar
LandNorge Norge
Map
Storhamar
60°48′18″N 11°02′31″Ø

Oversiktsbilde over Storhamar. Mjøsa og Helgøya i bakgrunnen.

Storhamar er en bydel på Hamars vestkant og er blant annet kjent for breddeidrettslaget Storhamar Idrettslag som bedriver ishockey, fotball, håndball og kunstløp. Bydelen ligger i området rundt Domkirkeodden, på det som før var Storhamar gårds grunn og har en varierende bygningsmasse som spenner seg fra tradisjonelle eneboliger til blokkbebyggelse knyttet mot Hamar og Omegn Boligbyggelag.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Låven til Storhamar gård eksisterer fortsatt som en del av Hedmarksmuseet, og lange deler av steinmurene som skilte jordene før i tiden kan fortsatt sees blant boligbebyggelsen som har dekket jordbruksarealet siden. I området rundt det som på folkemunne kalles Domkirkeodden er det gjort mange arkeologiske funn som kan dateres tilbake til 500-tallet, og på private eiendommer i området ligger antageligvis ruiner etter bygninger på det gamle kaupangområdet.

Dovrebanen går igjennom Storhamar og lager et fysisk skille mellom Storhamar og Hamar vest mot det området som tradisjonelt heter Martodden ved bredden av Mjøsa. Industribedrifter har vokst opp med sidespor tilknyttet banen, selv om de fleste av disse bedriftene ikke lenger eksisterer. Blant disse bedriftene med tilknyttet sidespor kan nevnes Hamar kornsilo, rektifikasjonsanlegget til Arcus, olje og petroleumslageret til Noroil (nå Equinor) samt den nå nedlagte sementfabrikken til Norcem, som nå fungerer som en del av jernbanemuseet.

Nordøst for bydelen ligger det gjenværende tunet til Furuberget gård med bla låven og hovedbygningen og skogen Furuberget, med et omfattende nettverk av turstier samt et åpent dagbrudd for kalk. Det meste av byggesteinen er for øvrig hentet herfra under byggingen av gamle Hamar domkirke, som ble påbegynt allerede i 1152. Ved utkanten til skogen ligger for øvrig boligfeltet Snekkerstufeltet, som fungerte som medielandsby under Vinter-OL på Lillehammer i 1994. Dette arealet er i dag gjort om til borettslag. Nordøst for Storhamar ligger gården Hol, som sammen med Furuberget marker et skille mellom bebyggelsen på Hamar vest og kommunegrensen mot Ringsaker. Sørover og langs Mjøsa går bebyggelsen i ett mot sentrum av Hamar by.

Skoler tilknyttet Storhamar[rediger | rediger kilde]

Idrett tilknyttet Storhamar[rediger | rediger kilde]

Bygg og institusjoner tilknyttet Storhamar[rediger | rediger kilde]


I tillegg er Det norske Skogfrøverk og industribedriften K.A. Rasmussen (nordens største innen edelmetaller) lokalisert på Storhamar.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]