Hopp til innhold

Domkirkeodden (museum)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Hedmarksmuseet»)
Domkirkeodden
Etablert1906
Åpnet1906
Kart
1 = Hamarhus
Domkirkeodden
60°47′33″N 11°02′24″Ø
Nettstedhttps://domkirkeodden.no/

Domkirkeodden, tidligere Hedmarksmuseet, er et kulturhistorisk museum på Domkirkeodden i Hamar som består av Storhamarlåven, Domkirkeruinene på Hamar med glassvernebygg, folkemuseum og urtehage. Det er en del av Anno museum.

Storhamarlåven var i bruk inntil man i 1963 besluttet å bygge om 1700-tallsbygningen til et moderne museum etter tegninger av arkitekt Sverre Fehn. Ombyggingen ble tildelt arkitekturprisen Betongtavlen for 1976.

Stiftelsen Domkirkeodden eier eiendommene og bygningene til Hedmarksmuseet og Kirsten Flagstad-museet. Den ble stiftet 1. januar 2005. I perioden fram til dannelsen av Hedmark fylkesmuseum i 2009, inngikk også Prøysenhuset og Norsk utvandrermuseum.

Bispegården og Storhamarlåven

[rediger | rediger kilde]

Storhamarlåven ble bygget over bispegården på Hamar, da den var blitt forlatt og ødelagt av svenskekongens soldater i 1567. I 1947, da utgravningen begynte, var låven med fjøs, stall og låve enda i bruk, men i 1963 bestemte man seg for å bygge et moderne museum av låven. Arkitekten Sverre Fehn, som tegnet museet, kom opp med en idé som bevarer restene av både bispegården og Storhamarlåven, i tillegg til å legge til rette for framtidige utgravninger.

Inni bygningen finner man en utstilling av de arkeologiske funnene på Åker gård og domkirkeodden, samt gjenstander fra distriktets kulturhistorie. Der er også en aula til konferanser, konserter, teaterforestillinger og møter.

Uteområdene

[rediger | rediger kilde]

Oplandenes Folkemuseum ble opprettet i 1906, og ble flyttet til domkirkeodden i 1912–1914. Museet har rundt 70 bygninger fra Hamar, Ringsaker, Løten og Stange. Det første var hovedbygningen fra Grimsrud gård (oppført 1775) fra Helgøya.

Urtehagen ligger ved siden av Storhamargården og ble anlagt i 1975. Den bygger på arven fra de katolske munkene, som fulgte med domkirken. Pilegrimer brukte å ta med seg urter fra sydlige land, som munkene dyrket i hagene sine. De ble brukt til medisin. Da domkirken ble lagt i ruiner på 1500-tallet vokste urtehagen vilt. Hamarkaupangen var dessuten kjent for sine eple- og kirsebærhager.

Muséets arrangerer Middelalderfestivalen på Hamar og vandreforestillingen En Hamarkrønike.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]