Domkirkeruinene på Hamar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Domkirkeruinene på Hamar
Vernebygget ved Domkirkeodden på Hamar.JPG
Etablert13. århundre
Map
Domkirkeruinene på Hamar
60°47′32″N 11°02′19″Ø

Hamar domkirke slik Olaf Nordhagen mener at den har sett ut.

Domkirkeruinene er en del av Hedmarksmuseet, som ligger på Hamar. Ruinene er det som er igjen av den gamle Hamar domkirke, som ble påbegynt i 1152, og sto ferdig omkring 1200. Stilistisk er den gamle Hamar domkirke nært beslektet med Ringsaker kirke, Gamle Aker kirke i Oslo og Nikolaikirken på Gran. Disse kirkene ble bygd etter forbilde av Oslo bispedømmets eldste hovedkirke, Hallvardskatedralen, som i dag ligger som ruiner ved Oslo torg (krysset Bispegata - Oslo gate) i Gamlebyen i Oslo.[1]

Domkirken var i likhet med forbildet St. Hallvardskatedralen i Oslo, en treskipet basilika oppført i en enkel romansk stil. Sannsynligvis har katedralen hatt to vesttårn og et stort sentraltårn. Koret ble utvidet i løpet av middelalderen. Domkirken ble i 1567 ødelagt av svenskene under den nordiske sjuårskrigen.

Det er i dag Riksantikvaren som eier Domkirkeruinene og vernebygget, mens Stiftelsen Domkirkeodden står for forvaltningen og bruken av bygningen. Den nye Hamar domkirke ble oppført i sentrum av Hamar i 1866.

Vernebygget[rediger | rediger kilde]

I 1985 ble ruinene pakket inn i plast, på grunn av frostskader og fuktighetsangrep. For at publikum igjen skulle få glede av ruinene, lot man i 1998 oppføre et vernebygg av glass. Bygningen utgjorde Miljøverndepartementets til da største enkeltsatsing innen kulturminnevern. Den ble åpnet av kronprins Haakon 9. august 1998.

Glassbygningen er tegnet av arkitektene Lund & Slaatto. Den har en grunnflate på 2600 kvadratmeter, og stålkonstruksjonene bærer tilsammen 4800 kvadratmeter glassflate. Prosjektet mottok Norsk Stålkonstruksjonspris for 1999 og høsten 2005 ble vernebygget tildelt FIABCIs (The International Real Estate Federation) norgesavdelings spesialpris for enestående arkitektur. Under åpningsseremonien ble verket "Sten i glass", med tekst av Svein Gundersen og tonesatt av Bjørn Sverre Kristensen, oppført. Arkitekten Kjell Lund uttalte i sin tale på åpningsfesten at "Sten i glass" hadde fanget hans idéer med bygget.

Glasskonstruksjonen kostet 76 millioner kroner.[2] 10 av millionene ble donert av amerikaneren Thomas J. Perkins, hvis avdøde kone vokste opp i nærheten av ruinene. Under åpningsseremonien i 1998 avduket han en minneplate over Gerd Thune-Ellefsen Perkins. Seks millioner ble samlet inn av befolkningen på Hedmarken.[3]

Den nye bygningen har fått navnet Hamardomen. I tillegg til å fungere som vernebygg, brukes det også til kirkelige seremonier som barnedåp og bryllup, og til å huse konserter, teaterforestillinger og lignende for opptil 800 tilskuere.

Tusenårssted[rediger | rediger kilde]

Domkirkeruinene er Hamar kommunes og Hedmark fylkes tusenårssted.

Rekonstruksjon av kirka[rediger | rediger kilde]

En gruppe av studenter ved NTNU prøvde i 2010 å rekonstruere slik man tror kirka kan ha sett ut utvendig i form av 3D modeller. Film av 3D modellene kan finnes på Youtube. Filmen viser kirka i 3 ulike byggefaser.

Tegninger og bilder[rediger | rediger kilde]

«Dobbeltkatedralen», domkirkeruinene i vernebygget

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Hilde Brunsvik: En guide til Oslo domkirke
  2. ^ Finn Robert Jensen (10. august 1998): Innviet Hamars nye katedral. Aftenposten. Side 33.
  3. ^ Finn Robert Jensen (10. august 1998): –En spesiell dag. Aftenposten. Side 33.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]