Storbritannias finansministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det britiske finansdepartementet (HM Treasury) holder til i Whitehall.

Storbritannias finansministre (offisielt: Chancellor of the Exchequer, dvs. skattkansler) er ministeren som har ansvaret for den britiske statens økonomi. Dette er det tredje eldste offentlige embete i England og Storbritannia. Finansministeren refereres ofte til som bare kansleren (eng. The Chancellor).

Roller og ansvarsområder[rediger | rediger kilde]

En av kanslerens nøkkelroller er å utarbeide det årlige statsbudsjettet som blir oppsummert i en tale til det britiske underhuset.

Tradisjonelt ble statsbudsjettalen holdt på en tirsdag (dog ikke alltid) i mars da det britiske skatteåret følger den julianske kalenderen. Fra og med 1993 har budsjettet blitt etterfulgt av årlig årsberetning, som nå kalles for-budsjettrappoeren. Denne forutsier offentlige utgifter for det neste året og blir normalt laget i november eller desember. Denne forsmak på nest års budsjett er også nevnt som et "mini-budsjett". I 1997, 2001, 2002, 2003 og 2006 ble budsjettet presentert på en onsdag.

Selv om Bank of England, den engelske sentralbanken, er ansvarlig for å sette lånerenter, så spiller kansleren også en viktig rolle i pengepolitikken. Han setter inflasjonsmålet som sentralbanken må justere rentene for å oppnå. I henhold til Bank of England loven av 1998 har kansleren makt til å utnevne fire av de ni medlemmene av sentralbankens Monetary Policy Committee (pengepolitikkommiteen), de såkalte eksterne medlemmer. Han har også en høy grad av innflytelse over utnevnelsen av sentralbankens guvernør og viseguvernør og har rett til å bli konsultert ved utnevnelsen av de to siste medlemmene av pengepolitikkomiteen som kommer fra selve sentralbanken. Loven også gir regjeringen rett til å gi instruksjoner til sentralbanken angående lånerenten for en begrenset periode i ekstreme tilfeller. Denne rett har aldri blitt benyttet.

I tillegg til hans spesifikke makt, kan kansleren ha stor kontroll over andre departement da det er finansdepartementet som setter utgiftsgrensene. Hvor mye makt dette gir kansleren avhenger mye av hans personlige kraft, hans status innen hans parti og hans forhold til statsministeren.

I finansdepartementet er kansleren understøttet av et politisk team av fire underministre og en permanent statsansatt. Den viktigste underminister er Chief Secretary to the Treasury som er delegert til å står for forhandlingene med de andre departementene angående det offentlige forbruket. Deretter følger Financial Secretary to the Treasury og Economic Secretary to the Treasury. De andre to offentlige postene har tittelen Secretary to the Treasury, dog ingen av disse er ministere i finansdepartementet: Parliamentary Secretary to the Treasury er en offentlig Chief Whip i underhuset; stillingen Permanent Secretary to the Treasuryer ikke en politisk utnevnt stilling, men en senior statsansatt i finansdepartementet.

Innehaveren av kanslerkontoret er ex-officio Second Lord of the Treasury (andre Lord av finansdepartementet). Som andre Lord er hans offisielle bolig i nummer Downing Street 11 i London, nabo til bostedet til First Lord of the Treasury (første Lord av finansdepartementet), en post som vanligvis holdes av den britiske statsministeren, dog ikke alltid, som bor i Downing Street 10. Mens begge husene tidligere var private boliger, brukes de idag som sammenkoblede kontorer, mens innehaverne bor i en liten leilighet som er laget til i loftområdet som tidligere var bosted for tjenestefolket.

Kansleren er pålagt å være medlem av Privy Council of the United Kingdom, og blir dermed stilet som Right Honourable (Rt. Hon.). Da det britiske overhuset er ekskludert fra finansielle forordninger, så har departementet kun underhuset å forholde seg til.

Liste over tidligere skattkanslere siden 1559[rediger | rediger kilde]

Skattkanslere i England (fram til 1708)[rediger | rediger kilde]

Se Englands parlament.
For den tilsvarende skotske post, se Skottlands finansministre.

Skattkanslere i Storbritannia (1708–1801)[rediger | rediger kilde]

Se Kongedømmet Storbritannia.

Mange kanslere var også statsministre av Storbritannia for deler eller hele deres periode som kanslere. Disse er indikert med en *.

Skattkanslere i Det forente kongerike (1801–d.d.)[rediger | rediger kilde]