Hugh Dalton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hugh Dalton
Hugh Dalton.png
Født26. august 1887[1][2][3]
NeathRediger på Wikidata
Død13. februar 1962[1][2][4][3] (74 år)
LondonRediger på Wikidata
Ektefelle Ruth Dalton, Ruth Dalton (1914–)[5]Rediger på Wikidata
Far John Neale DaltonRediger på Wikidata
Mor Catherine Alicia Evan-ThomasRediger på Wikidata
Utdannet ved King's College, London School of Economics, Eton College, Summer Fields SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, samfunnsøkonomRediger på Wikidata
Parti Labour PartyRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av Europarådets parlamentarikerforsamlingRediger på Wikidata

Hugh Dalton (født 16. august 1887 i Neath, Wales, død 13. februar 1962) var en britisk Labour-politiker som var kansler for den britiske statskassen fra 1945 til 1947. Da han var ansvarlig for statskassa var han innblandet i en politisk skandale som involverte budsjett-lekkasjer.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Hans far, John Neale Dalton var kapellan for dronning Victoria.[trenger referanse] Dalton ble utdannet ved Summer Fields School i Summertown, en forstad til Oxford, og deretter på Eton College, i den lille byen Eton i Berkshire.

Etter endt skolegang dro han til King's College i Cambridge, hvor hans sosialistiske synspunkter, var svært sjeldne blant hans medstudenter på denne tiden.[trenger referanse] På denne tiden, gjorde han tre mislykkede forsøk på å bli valgt til sekretær i Cambridge Union.

Han fortsatte med å studere ved London School of Economics og Middle Temple.

Under den første verdenskrig, ble han kalt opp i Army Service Corps, senere ble han overført til Royal Artillery. Han tjenestegjorde som løytnant på de franske og italienske fronter, hvor han ble tildelt den italienske dekorasjon, Medaglia di Bronzo al Valor Militare, som han fikk i anerkjennelse for hans «forakt for fare under tilbaketoget fra Caporetto.[trenger referanse]

Etter demobilisering etter krigen, returnerte han til University of London som foreleser, der han ble tildelt en doktorgrad for hans avhandling om prinsippene angående offentlig økonomi i 1920.[trenger referanse]

Politiker[rediger | rediger kilde]

Ved valget i 1929, etterfulgte han sin kone som parlamentsrepresentant for distriktet Bishop Auckland i 1929 og han ble ansatt som minister i utenriksdepartementet under Labour-regjeringen.[trenger referanse] Som med de fleste andre parlamentsmedlemmer fra Labour, mistet han sin plass ved det neste valget. Han ble gjenvalgt i 1935. Under den andre verdenskrig var han medlem av den politiske koalisjonen under Winston Churchill som utnevnte Dalton til minister for økonomisk krigføring fra 1940 og han etablerte Special Operations Executive, og ble senere medlem av styret for Political Warfare Executive.[trenger referanse] Han ble president av Board of Trade i 1942.

I løpet av den andre verdenskrig hadde Storbritannia solgt mange av sine utenlandske investeringer for å betale for krigen og dermed miste Storbritannia mye av sin inntekt og landet led derfor av alvorlige problemer å betale lønn til innbyggerne samtidig som de skulle opprettholde en global militær tilstedeværelse.[trenger referanse] Amerikanske lån ble forhandlet fram av John Maynard Keynes i 1946, men disse ble raskt utmattet.

Etter Labour sin seier ved valget i 1945, hadde Dalton forventet å bli utnevnt til utenriksminister,[trenger referanse] men i stedet ble jobben gitt til Ernest Bevin. Dalton ble kansler av statskassen og Bank of England i 1946. I 1948 returnerte han til kabinettet som kansler for hertugdømmet Lancaster, ble deretter statsråd for Kommunal planlegging i 1951. Han forlot regjeringen etter stortingsvalget 1951. Han var president i Rambler`s Association i perioden 1948-1950.

Dalton var gift og hadde en datter som døde allerede som spedbarn i begynnelsen av 1920-årene. Papirene hans, inkludert hans egne dagbøker, ble oppbevart i London School of Economics Library. Dalton døde i 1962, i en alder av 75 år.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ a b Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000001037, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ a b Nationalencyklopedin, NE.se-ID hugh-dalton, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Find a Grave, oppført som Edward Hugh Dalton, Find a Grave 22492, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ The Peerage person ID p19118.htm#i191178, besøkt 7. august 2020

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]