First Lord of the Treasury

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

First Lord of the Treasury er lederen for etaten som utøver det eldgamle embedet til Lord High Treasurer i Storbritannia. Ofte – men ikke alltid – er det statsministeren som innehar embedet. Statsminister David Cameron er First Lord of the Treasury.

Lorder av HM Treasury[rediger | rediger kilde]

Fra begynnelsen av 1600-tallet ble HM Treasury regelmessig betrodd til en etat i stedet for til en enkel person og etter 1714 ble kontoret alltid styrt av en etat. Etatsmedlemmene ble kalt Lords Commissioners of the Treasury, og fikk nummer etter ansiennitet. Etter hvert ble First Lord of the Treasury sett på som den naturlige lederen av alle departementene og fra Robert Walpole og videre ble embedet synonymt med statsministerembedet, riktig nok uoffisielt. Uttrykket «Prime minister» (norsk: statsminister) ble faktisk brukt på en nedsettende måte. Første gang begrepet prime minister ble brukt offisielt var i en kongelig hjemmel i 1905.

Før 1827 var det slik at dersom First Lord of the Treasury var en vanlig borger holdt han også embedet Chancellor of the Exchequer, men når det var en adelig var det vanlig at Second Lord fungerte som Chancellor. Siden 1827 har Chancellor of the Exchequer alltid vært Second Lord utenom når han også har vært statsminister.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]