Bank of England

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bank of England
Governor and Company of the Bank of England
London.bankofengland.arp.jpg
TypeSentralbank
VirkeområdeStorbritannia
Etablert27. juli 1694; 328 år siden (1694-07-27)
SjefAndrew Bailey (2020–)
HovedkontorThreadneedle Street
UnderlagtStorbritannia
Nettsidebankofengland.co.uk
Innsiden av Bank of England på midten av 1800-tallet.

Bank of England er Storbritannias sentralbank. Den ligger i Threadneedle Street i City of London, og kalles ofte The Old Lady of Threadneedle Street eller bare The Old Lady. Den ble grunnlagt i 1694 for å fungere som regjeringens bank.

Banken utfører en sentralbanks normale funksjoner, det vil si stabilisering av prisnivået, å yte støtte til regjeringens økonomiske politikk, å stabilisere vekslingskursen for britiske pund og å kontrollere gullreserven og statlige aksjeposter. Den styres under Bank of England–loven av 1998, som erstattet tidligere lover om sentralbanken. I og med denne nye loven mistet den ansvaret for regulering av og kontroll med landets banker, som ble overført til Financial Services Authority.

Bank of England har monopol på å utstede sedler i England og Wales. I Nord-Irland og Skottland har enkelte private banker konsesjon til å utstede sedler, men disse må garanteres med tilsvarende innskudd i Bank of England.

Undergrunnsstasjonen Bank er oppkalt etter banken, og har en inngang som er bygget inn i banken.

Siden Storbritannia er medlem av EU, er også sentralbanken medlem av ESSB – Det europeiske systemet av sentralbanker og Eurosamarbeidet. På denne måten har banken innflytelse på pengepolitikken og den økonomiske politikken både i Storbritannia og i EU.

Bygningen er fredet (grade I).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]