Hopp til innhold

Queens’ College (Cambridge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Queens' College, Cambridge
Queens' College heroldiske skjold
           
Fullt navn The Queen's College of Saint Margaret and Saint Bernard in the University of Cambridge
Oppkalt etter Margareta av Antiokia
Bernhard av Clairvaux
Tidligere navn {{{previous_names}}}
Etablert 1448
Søster-college Pembroke College, Oxford
{{{head_name}}} The Lord Eatwell
Undergraduates
Graduates
490
270
http://www.quns.cam.ac.uk/ http://www.srcf.ucam.org/qcbc/
The Gatehouse, sett fra «the Old Court».

Queens' College ble første gang grunnlagt i 1448 av Margaret av Anjou. Det ble grunnlagt for annen gang i 1465 av Elizabeth Woodville, hustru av Edvard IV av England. Dette kjennetegnet syns også i navnets ortografi: Queens' , ikke Queen's, selv om det fulle navnet er The Queen's College of St Margaret og St Bernard in the University of Cambridge. Skolen blir vanligvis kalt Queens' College.

Queens' er den nest sørligste av collegene ved bredden av elven Cam, hovedsakelig på den østlige siden. (De andre – i avstandsrekkefølge – er King's, Clare, Trinity Hall, Trinity, St John's og Magdalene nordover og Darwin sørover.)

The President's Lodge of Queens' er den eldste bygningen på elven ved Cambridge (ca. 1460). Queens' College er også et av bare to collegers hovedbygninger på begge sider av elven Cam. Det andre er St John's).

Den matematiske bro[rediger | rediger kilde]

Den matematiske bro forener den gamle delen (The Dark Side) av colleget med den nye (The Light Side). Dette er et av de oftest fotograferte stedene i Cambridge. Myten sier at broen ble tegnet og bygget av Sir Isaac Newton uten bruk av skruer eller muttere og at ivrige studenter eller lærere en gang forsøkte å ta den fra hverandre. De klarte ikke sette den sammen igjen og måtte ty til skruer og muttere. Denne historien er ikke korrekt; broen ble bygget i 1749 av James Essex den yngre (17221784) etter tegninger av William Etheridge (17091776), 22 år etter Newtons død. Den ble senere bygget opp på nytt i 1866 og 1905. Broen ble aldri tatt helt fra hverandre.

President's Lodge
The Cloister Court, med «The Long Gallery» til venstre.

Alumni (utvalg)[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]