Wilde (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Wilde
Generell informasjon
Utgivelsesår15. oktober 1997 (Spania)
17. oktober 1997 (Storbritannia)
Prod.landBritisk
Lengde118 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørBrian Gilbert
ProdusentMarc Samuelson
Peter Samuelson
ManusforfatterJulian Mitchell
basert på Oscar Wilde av Richard Ellmann
MusikkDebbie Wiseman
SjeffotografMartin Fuhrer
KlippMichael Bradsell
Foran kamera
MedvirkendeStephen Fry
Jude Law
Vanessa Redgrave
Jennifer Ehle
Michael Sheen
Annen informasjon
Budsjett10 millioner dollar
Totalomsetning$2,158,775 (US)
Prod.selskapSony Pictures Classics
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Wilde er en britisk spillefilm fra 1997 som skildrer livet til den eksentriske forfatteren Oscar Wilde. Filmen er regissert av Brian Gilbert. Stephen Fry spiller Wilde, Jennifer Ehle hans kone og Jude Law hans elsker. Manuset er skrevet av Julian Mitchell og bygger på Richard Ellmanns biografi fra 1987, som vant en Pulitzer-pris i 1989.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner i 1882 med Oscar Wilde sitt besøk i Leadville, Colorado under hans turné for å holde en rekke foredrag i USA. Han viser seg å være en stor suksess hos de lokale sølvgruve-arbeiderne når han forteller historier om renessanse-sølvsmed Benvenuto Cellini. Oscar Wilde kommer etter hvert tilbake til London og gifter seg med Constance Lloyd (spilt av Jennifer Ehle) og de får to sønner i rask rekkefølge. Når deres andre barn fremdeles er et spedbarn, lar ekteparet en ung kanadier ved navn Robbie Ross (spilt av Michael Sheen) flytte inn hos dem, og han forfører Wilde og de begynner ett romantisk forhold. På åpningskvelden for skuespillet "Lady Windermere's Fan" blir Wilde introdusert for den kjekke poeten Lord Alfred Douglas (spilt av Jude Law) og de begynner også ett lidenskapelig forhold. Douglas er ikke monogam, og begår ofte seksuelle aktiviteter sammen med en rekke yngre menn.

Douglas sin far, Marquess of Queensberry (spilt av Tom Wilkinson) motsetter seg sønnens forhold til Oscar Wilde. Snart blir Wilde`s homoseksualitet offentlig kjent, og han blir til slutt dømt for "grov usømmelighet" og dømt til to års hardt straffarbeid. I fengsel får han besøk av hans kone, som forteller at hun ikke ønsker skilsmisse. Men hun kommer til å ta med seg sønnene deres og flytte til Tyskland, og Wilde er velkommen til å besøke dem så lenge han aldri ser Douglas igjen. Wilde løslates senere fra fengsel og flytter deretter fra Storbritannia. Til tross for råd eller innvendinger fra folk han kjenner, begynner han etter hvert å møte Douglas igjen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]