Granada Television

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hovedkontorene til Granada TV.

Granada Television er et britisk fjernsynsselskap. De fikk lisens til å sende på hverdager over ITV-nettet i nordlige England i 1954 og kunne innlede sendingene i 1956. I 1968 ble Granadas forutsetninger endret og dens region delt opp i en region for Yorkshire, og en for nordvestlige England hvor Granada fikk sende hele uken. I løpet av 1990-tallet begynte Granada å kjøpe opp de øvrige ITV-lisensene for England. I år 2004 fusjonerte Granada med Carlton Communications for å danne ITV plc.

Historie[rediger | rediger kilde]

Granada har sin opprinnelse kinoforetak. Da sendingene begynte bygde Granada opp et stort studiokompleks i Manchester og begynte i stor grad tilknytte sin region med slagord som «From the North» (Fra nord) og lignende. Dette var i motsetningen til de øvrige store britiske TV-selskapene som ikke er assosiert med sin region. Det fikk ITA (myndighetene for uavhengige fjernsynselskap) til senere å kreve at et ITV-selskap måtte ha forankring til sin region.

I 1960 begynte Granada å sende såpeoperaen Coronation Street som fortsatt produseres.

I 1968 ble ITV endret. Man vil da introdusere en ny region for Yorkshire og der fikk det nye TV-selskapet Yorkshire Television sendte. Granadas område ble da begrenset til nordvestlige England, men man fikk da lov til å sende også i helgene. Granada overlevde både de nye lisensfornyelsene i 1981 og 1991 til tross for en viss konkurranse.

I løpet av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet kjøpte Granada selskapene Tyne Tees Television, Yorkshire Television, London Weekend Television, Anglia Television, Meridian Television og Border Television.

I 1996 dannet Granada et fellesprosjekt med British Sky Broadcasting for å kunne starte flere nye TV-kanaler, slike som Granada Plus, Granada Breeze og Granada Men & Motors. Alle disse kanalene har siden opphørt, unntatt Men & Motors som er heleid av ITV plc.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]