Hampstead

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Hampstead
Hampstead
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Camden
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Indre London
Postkode: NW3

Hampstead

Hampstead er et område i London, i bydelen Camden. Hampstead er en forstad omkring 6 km nordvest for Charing Cross, og er kjent som et strøk som særlig huser mange skuespillere, musikere, kunstnere, forfattere og andre intellektuelle. Hampstead er ikke minst kjent for den store parken Hampstead Heath. Noen av Stor-Londons vakreste og dyreste hus ligger i Hampstead.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hampstead nevnes første gang i et diplom fra 986, der kong Ethelred II overdrar eiendommen Hamestede (homestead, «gårdsbruk») til klosteret St. Peter's i Westminster.

Hampsteads nyere historie begynner omkring 1700, da de mineralrike Hampstead Wells danner grunnlaget for et kurbad. På 1700-tallet var Hampstead Wells Londons kanskje mest fasjonable og populære spa, men ble utover på 1800-tallet gradvis utkonkurrert av kurbad andre steder rundt byen. Kurbadet ble endelig nedlagt og revet i 1882.

Med åpningen av North London Railway (North London-linjen) i 1860-åra begynte Hampstead å utvikle seg som forstad, og utbyggingen skjøt ytterligere fart etter at Charing Cross, Euston & Hampstead Railway (Northern-linjen) kom i 1907. Mange luksuriøse hus ble reist på 1870- og 1880-tallet, særlig i den delen av Hampstead som kalles Frognal. Mange av disse står fortsatt.

På 1930-tallet ble Hampstead et nytt hjem for en del ledende intellektuelle fra kontinentet, mange av dem fordrevet av fascismens tiltakende ensretting – blant dem Sigmund Freud, Walter Gropius og Piet Mondrian. Sammen med britiske intellektuelle sørget disse for at Hampstead ble et verksted for avantgardisme og eksperiment i litteratur, kunst og arkitektur, også etter krigen. I dag gjør de høye boligprisene det umulig for alle andre enn de aller rikeste å etablere seg i Hampstead.

Administrasjon og politikk[rediger | rediger kilde]

Hampstead ble en del av grevskapet London i 1889, og i 1899 ble Hampstead egen metropolitan borough. I 1965 ble Hampstead slått sammen med St Pancras og Camden til bydelen Camden.

Hampstead tilhører parlamentsvalgkretsen Hampstead and Highgate, og helt siden 1992 har skuespilleren Glenda Jackson fra Labour vært kretsens delegat til parlamentet. Hampsteads befolkning er kjent for å representere en utpreget intellektuell, liberal humanisme, av og til omtalt som «Hampstead Liberalism». Det venstreorienterte Labour-magasinet Tribune holder til i Hampstead.

Kultur[rediger | rediger kilde]

I løpet av 1900-tallet fikk Hampstead en rekke bygninger av arkitektonisk interesse; nevnes bør Isokon-bygningen, 2 Willow Road, det tidligere Hampstead teater og Swiss Cottage Central Library. Kulturattraksjoner er Freud-museet, Keats' House, Fenton House, Kenwood House, Hampstead museum, Camden Arts Centre og Hampstead Library and Town Hall.

Hampstead er kjent for sine restauranter og sine tradisjonelle puber, slik som Holly Bush, Spaniard's Inn, Old Bull & Bush og White Bear.