Decal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En tysk stålhjelm, såkalt Stahlhelm, fra andre verdenskrig merket med en decal eller et overføringsmerke av Luftwaffes variant av den tyske ørnen med hakekors

Decal, også kalt klistremerke, transfers eller overføringsbilde, er et stykke plastfolie, tøy eller papir med et påtrykt mønster, tekst eller bilde, for eksempel en logo som kan overføres til en annen overflate ved kontakt.

Det er to varianter:

  1. Merker hvor mønsteret (bokstav, logo eller annet) er trykt speilvendt på decalet. Denne varianten brukes på tøy ved at merket ved hjelp av et varmt strykejern overføres til tøyet. Slike merker brukes til individuelle T-skjorter, klubbdrakter o.l. og i stedet for silketrykk når det dreier seg om et enkelt eller noen få eksemplarer.
  2. Selvklebende decal er tilsvarende, men bildet er ikke speilvendt. Motivet er trykt på selvklebende plastfolie. I denne varianten finnes alt fra små bilder og bokstaver som nærmest er leketøy for barn, for eksempel løse «tatoveringer» og overføringsmerker til plastbyggesett, til meterhøye plakater som blant annet brukes til heldekkende reklame på busser og sporvogner. Denne formen for dekaler har tatt meget av det markedet som en skiltmaler tidligere hadde.

Se også[rediger | rediger kilde]