Sortland Musikkforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sortland Musikkforening er et musikkorps fra Sortland i Nordland. Korpset regner offisielt 1893 som sitt stiftelsesår, men tidfestingen er usikker.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stiftelse og historie til 1950[rediger | rediger kilde]

Sortland Musikkforening med dirigent J.D. Hammer foran musikkpaviljongen på Sortland 17. mai 1927. Foto: Ukjent (Sortland Museum / Digitalt Museum)

Ifølge Alf Oxems jubileumsbok om Sortland Musikkforening, Vel blåst!, er det noenlunde sikkert at korpset ble stiftet av veiarbeideren og den tidligere offiseren Peder Rønning på Jennestad. Det er også ganske sikkert at korpset flyttet aktiviteten til Sortland i 1900, og med utgangspunkt i det feiret man 25-årsjubileum i 1925. I Sortland Musikkforenings styreprotokoll fra 1925 er det skrevet at korpset ble etablert på Jennestad 4. januar 1897, etter initiativ fra Peder Rønning. 40-årsjubileet ble feiret i 1937, ut fra stiftelsesåret 1897. Da Peder Robertsen, et av de seks opprinnelige medlemmene, fylte 85 år i 1952, oppga han at stiftelsen skjedde 14. november 1893, og med det som bakgrunn feiret man så 60-årsjubileum i 1953.

Korpset fikk raskt en rolle ved 17. mai-arrangementene på Sortland, og spilte også konserter ved ulike anledninger. Peder Rønning var dirigent for korpset til 1900. Året etter ble J.D. Hammer dirigent, og han hadde oppgaven i 30 år. Rundt 1907 ble det startet et strykeorkester, Sortland Orchester, som hadde mange av de samme medlemmene som korpset, og som kan ha vært en del av musikkforeningen. Dette orkesteret hadde ei tid noe så uvanlig som et kvinnelig medlem, fiolinisten Anna Olsen. Etter henne gikk det rundt 60 år før musikkforeningen på ny fikk kvinnelige medlemmer. Strykeorkesteret opphørte i 1915, og det ble blåst nytt liv i Sortland Musikkforening. Korpset spilte blant annet da kong Haakon VII underveis til å åpne Risøyrenna besøkte Sortland i 1922, og sammen med Divisjonsmusikken under landsskytterstevnet på Sortland i 1925. Utover på 1920-tallet var aktiviteten ujevn, delvis på grunn av problemer med øvingslokaler, og på generalforsamlingen i 1926 besluttet man å oppløse musikkforeningen.

Vi har her på stedet de siste 25 år vært vant med musik, saa det vilde uten tvil bli et savn om her nu skulde bli helt frit - det gjælder enhver musikforening - der maa sympati og støtte til, skal den kunne eksistere.

J.D. Hammer, Sortland Musikkforenings dirigent og redaktør i avisen Vesterålen, 1924
Sortland Musikkforening i 1947. Dirigent Åge Thomassen i midten foran. Foto: Ukjent (Sortland Museum / Digitalt Museum)

Etter et års pause startet Sortland Musikkforening opp på ny i 1927. En krangel om eierskapet til en kontrabass førte i 1930 til at korpsets formann ble suspendert, og flere av de eldre medlemmene sluttet. Uten noen sammenheng med den tildragelsen, sluttet J.D. Hammer som dirigent i 1931, og Harald Kolberg overtok taktstokken. Kolberg fungerte som dirigent i ti år. Åge Thomassen overtok i 1941 og holdt det gående helt til 1980. Under Thomassens musikalske ledelse greide korpset blant annet å opprettholde aktiviteten under 2. verdenskrig, selv om man måtte ta visse hensyn til de nye makthaverne.

Øvingslokaler[rediger | rediger kilde]

Fram til 1950-tallet pendlet musikkforeningen mellom flere og til dels midlertidige øvingslokaler på Sortland, bl.a. Festiviteten, spisesalen og loftet i Vesterålens Hermetikkfabrikk, meieriet, Losjen, Bøndenes Hus, Torleif Steiros brygge, baptistkirka og middelskolen. En tid brukte man Ole Andersens blikkenslagerverksted i sommerhalvåret. I 1953 kjøpte Sortland Musikkforening Festiviteten på Sortland, og øvelsene ble fast avviklet der. Men bygningen ga korpset store utgifter, og man valgte å selge Festiviteten igjen i 1962. Deretter holdt korpset øvelsene i kjelleren på ungdomsskolen på Sortland. Dette lokalet hadde imidlertid dårlig akustikk, og man flyttet videre til den nye barneskolen i 1978. I 1991 vendte man tilbake til nyoppussede øvingslokaler i middelskolens kjeller.

Opptredener og deltakelse på stevner[rediger | rediger kilde]

7. Nord-Norske Musikkstevne på Sortland, 1952. Foto: Sigurd Skjegstad (Sortland Museum / Digitalt Museum)

Korpset deltok for første gang på et musikkstevne i 1933, 40 år etter det offisielle stiftelsesåret, da det 1. Nord-Norske Musikkstevne ble arrangert i Harstad. I 1952 var Sortland første gang vertskap, da det 7. Nord-Norske Musikkstevne ble arrangert der, med 500 musikere fra 18 korps. Sortland var igjen vertskap for Nord-Norsk Musikkstevne i 1967, 1973 (da de overtok arrangementet på kort varsel etter at Tromsø trakk seg), 1983, 1993 og 2013. I 1966 fikk Sortland Musikkforening 4.-plass og 2. ærespris under Norges Musikkorps Forbunds landsstevne for 1. divisjon på Hamar. To år etter ble det igjen 4.-plass i 1. divisjon under Norges Musikkorps Forbunds jubileumskonkurranse i Oslo.

Sortland Musikkforening var første gang å høre på radio i 1936, da det nordnorske musikkstevnet ble arrangert i Svolvær og korpset fra Sortland tilfeldigvis defilerte forbi mens NRK gjorde opptak. I 1954 deltok musikkforeningen på en internasjonalt musikkfestival i Hillegom i Nederland, der korpset tok 1. pris i sin klasse og fikk 2. pris i den avsluttende æreskonserten. Opptak av konsertene ble sendt på nederlandsk radio. Musikkforeningens egentlige debut i norsk radio kom senere samme år, da NRK sendte et opptak som var gjort på Sortland av postmester B. Vassbotn. Senere gjorde NRK mange ganger opptak av korpset. På TV fikk Sortland Musikkforening første gang vise seg fram 17. mai 1977, da NRK overførte 17. mai-toget på stedet.

I 1962 dro Sortland Musikkforening, med 37 medlemmer, på en måneds konsertturné i det vestlige USA og Canada. Korpset spilte blant annet på verdensutstillingen i Seattle. Musikkforeningens faste dirigent Åge Thomassen ble syk like før avreisen og kunne ikke delta. På kort varsel trådte Sverre Kjellmann fra Tromsø inn som dirigent. Også NRK var med og gjorde opptak på turen. Amatørfilmopptak gjort under turneen ble siden satt sammen til en (stum)film som ble vist flere steder i Vesterålen og ga inntekter til korpset.

Juniorkorpset[rediger | rediger kilde]

Et eget guttekorps eksisterte på Sortland fra 1918 til 1925. Etter 2. verdenskrig tok Sortland Musikkforening opp igjen ideen om et rekrutteringskorps. Sortland Guttemusikk (senere kalt Juniorkorpset) ble i 1951 stiftet av musikkforeningens dirigent Åge Thomassen. Juniorkorpset har blant annet utmerket seg med å ta sølvmedalje og 1. ærespris under NM-finalen for korps i Sandefjord i 1986. Etter invitasjon fra det italienske korpset La Mezza Eta dro juniorkorpset senere samme år på et to uker langt besøk til byen Lama sør for Firenze. Året etter fikk juniorkorpset en noe skuffende 8. og sist eplass i NM-finalen i 1. divisjon janitsjar, også det i Sandefjord. Samme sted arrangerte også NM-finalen i 1. divisjon for skolekorps i 1992, der Sortland Juniorkorps fikk 4.-plass og 2. ærespris.

Historie etter 1975[rediger | rediger kilde]

Åge Thomassen ble i 1976 tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for musikklivet.

I 1980 ga Sortland Musikkforening ut en selvtitulert LP/kassett. Den inneholdt blant annet Stevnemarsj, som var skrevet av Åge Thomassen og uroppført under det nordnorske musikkstevnet på Sortland i 1952, og som kan sies å ha blitt korpsets signaturmelodi. Alf Oxem anfører for øvrig i korpsets jubileumsbok at den tekniske kvaliteten på kassettene var under en hver kritikk. I løpet av 1980 overtok Ketil Vangen som dirigent etter Thomassen, som hadde hatt oppgaven i nesten 40 år. Medregnet noen avbrudd pga. andre engasjement var Vangen korpsets dirigent til 2007.

Musikkforeningen ble nummer 10 og fikk 2. ærespris i finalen i 1. divisjon under NM janitsjar i 1983.

Korpsets tredje store utenlandsreise ble gjennomført i 1990, da de ble invitert av det italienske korpset La Mezza Eta, som juniorkorpset hadde besøkt fire år tidligere, og gjorde en kombinert konsert- og ferietur til Lama og Città di Castello med spilling i flere byer i Umbria og Toscana. Det italienske korpset kom på gjenvisitt til Sortland året etter.

Under det nordnorske mesterskapet for korps i Tromsø i 2009 vant Sortland Musikkforening klassen amatørkorps janitsjar.

Odd Helge Hveding overtok som Sortland Musikkforenings faste dirigent i 2007. Siden 2011 har Håkon Kristiansen vært korpsets dirigent.

Diskografi[rediger | rediger kilde]

  • Sortland Musikkforening (1980)

Kilder[rediger | rediger kilde]