Jennestad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen er om Jennestad i Vesterålen. For informasjon om Gjennestad i Vestfold, se Gjennestad.
Jennestad
Jennestad handelssted, juni 2006
LandNorges flagg Norge
Kart
Jennestad
68°45′02″N 15°18′24″Ø

Jennestad er et sted i Sortland kommune i Nordland. Stedet ligger på Langøya, ca. 10 km fra Sortland langs riksvei 820.

På den lokale dialekten uttales Jennestad "Je(i)nnsta". Opprinnelsen til navnet er svært usikker. Det er mulig at -stad-delen av navnet egentlig er avledet av -stø. Førstedelen av navnet er enda mer usikker. I Sortland bygdebok – Gård og slekt, del 2 (ISBN 82-991889-5-4), skriver historiker Johan Borgos at navnet Jennestad kan bety «støplassen man går til», samme betydning som Gjengstø i Sør-Trøndelag.

Jennestad var tidligere et aktivt handelssted med landhandel, skipsekspedisjon og poståpneri. Handelsstedet ble etablert før 1830. Ødbert Johansen kom fra DønnaHelgeland og kjøpte stedet i 1890-årene. Han bygde opp og utviklet handelsstedet, og sønnen Einar Aagaard drev stedet videre til han døde i begynnelsen av 1980-årene. Men i dag er butikken og postkontoret for lengst nedlagt. Postkontoret ble nedlagt 1. oktober 1992, og lokalbutikken (som da var flyttet ut av handelsstedet og inn i eget bygg) ble nedlagt noen år senere. Jennestad handelssted er nå museum og holdes åpent for turister om sommeren. Jennestad hovedgård er i dag galleri, og brukes også til konserter om sommeren.

Jennestad-arkivet var et arkiv som besto av over 100 000 brev som var samlet av handelsmann Ødbert Johansen og hans etterkommere.

Jennestad har barneskole og barnehage. Da skolen på Nevernes ble nedlagt rundt 1990, ble de få elevene der overført til skolen på Jennestad.

Jennestad har en betydelig forekomst av grafitt. Grafitten ble utvunnet mellom 1901 og 1914. Det var også prøvedrift på forekomsten i 1950-årene, og flere undersøkelser både på 1970-tallet og 1990-tallet.

På slutten av 1990-tallet ble det bygd en travbane på Jennestad, men travbanen har vært lite i bruk.

I 1979 laget Sortland Orienteringslag et o-kart over Jennestadmarka. Dette kartet er revidert flere ganger, og utvidet helt til Frøskeland og Holmstad. I 1993 arrangerte Sortland O-lag junior-NM i dette området.

I området finnes Jennestad samfunnshus.

Jennestad er blant stedene i Vesterålen der kortnebbgjess beiter i trekkperioden om våren. Under gåsetrekket kan store flokker av gjess sees på grasmarkene og myrene rundt Jennestad. Bøndene i området mener de taper penger på gåsebeitinga, og de siste årene har gjessene derfor ofte blitt jaget bort fra innmarka.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]